Η Κάθριν Αστον συναντήθηκε με τον φυλακισμένο πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου. Η νέα ηγεσία της χώρας επιμένει ότι πρέπει να απολογηθεί για μια σειρά σοβαρών κατηγοριών, μεταξύ αυτών για δολοφονίες και συνωμοσία με την παλαιστινιακή Χαμάς
→Ο Μόρσι βλέπει τηλεόραση και πληροφορείται την κατάσταση στη χώρα και η Κάθριν Αστον φρόντισε να του ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται «να μεταφέρει τις απόψεις του, διότι υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί και να τις μεταφέρει λάθος»
Της Ελλης Πάνου
Υψηλές επισκέψεις δέχθηκε ο Μοχάμεντ Μόρσι στο κρατητήριό του χθες, μετά την άδεια που έδωσαν οι αρχές στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, να συνομιλήσει μαζί του. Λίγα πράγματα έγιναν γνωστά για το τι έλεγαν οι δυο τους επί δύο ώρες, η Αστον ήταν αρκετά φειδωλή στις δηλώσεις της. «Είδα τις εγκαταστάσεις όπου κρατείται, αλλά δεν ξέρω πού είναι» είπε, προσέθεσε ότι πήγε εκεί με στρατιωτικό ελικόπτερο στη μυστική τοποθεσία και ότι η συζήτησή τους «ήταν φιλική, ανοιχτή και ειλικρινής» – και «εις βάθος», όπως προσέθεσε ο συνεργάτης της.
«Καλά στην υγεία του»
«Ηθελα να βεβαιωθώ ότι η οικογένειά του ξέρει πως είναι καλά στην υγεία του», τόνισε η Αστον. Είπε επίσης ότι ο Μόρσι βλέπει τηλεόραση και πληροφορείται την κατάσταση στη χώρα και η ίδια φρόντισε να του ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται «να μεταφέρει τις απόψεις του, διότι υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί και να τις μεταφέρει λάθος». Σε δηλώσεις που έκανε αργότερα μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ελ Μπαραντέι, η Αστον επανέλαβε ότι η βία πρέπει να σταματήσει και να βρεθεί ο δρόμος προς τα εμπρός με τη συνεργασία όλων.
«Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και τη διαδικασία συμφιλίωσης θα μετέχει και ο Μόρσι;», ρωτήθηκε ο Ελ Μπαραντέι. «Οχι» ήταν η κοφτή απάντηση, δεδομένου ότι «ο Μόρσι απέτυχε», αλλά η Μουσουλμανική Αδελφότητα, συμπλήρωσε, «συνεχίζει να αποτελεί μέρος των πολιτικών διαδικασιών». Η νέα ηγεσία της χώρας επιμένει ότι ο Μόρσι πρέπει να απολογηθεί για μια σειρά σοβαρών κατηγοριών, μεταξύ αυτών για δολοφονίες και συνωμοσία με την παλαιστινιακή Χαμάς. Η Ευρώπη και η Ουάσινγκτον ζητούν την απελευθέρωσή του. Και η Αδελφότητα, καλώντας συνεχώς τον κόσμο της σε διαδηλώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες, υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες είναι παράλογες και εφευρέθηκαν για να δικαιολογήσουν την κράτησή του.
Η αποστολή της κ. Αστον -η οποία συναντήθηκε και με τον στρατηγό αλ Σίσι, με μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης και την πολιτική πτέρυγα της Αδελφότητας- είναι να αναδειχθεί η Ευρώπη σε «έντιμο μεσολαβητή» σε αυτήν τη μάχη εξουσίας, που γίνεται όλο και πιο βίαιη. «Κατά τη γνώμη μου, είναι ένα καθαρό μήνυμα από τη Δύση», λέει ο καθηγητής Εμπάντ Σαχίν του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Καΐρου. «Πρακτικά τάσσονται κατά του πραξικοπήματος, αλλά συναισθηματικά είναι στο πλευρό της δημοκρατίας».
Και στην Τυνησία
Σε αυτή την αναζήτηση της δημοκρατίας έχει επιδοθεί και η γειτονική Τυνησία, αφετηρία της «αραβικής άνοιξης».
Μετά τις δύο πρόσφατες δολοφονίες πολιτικών στελεχών της αντιπολίτευσης μέσα σε διάστημα έξι μηνών, τις μαχητικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν κατά της ισλαμικής κυβέρνησης και το αιματηρό επεισόδιο τη Δευτέρα στα σύνορα με την Αλγερία, με οκτώ στρατιώτες νεκρούς, το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το UGTT, ζήτησε χθες την παραίτηση της σημερινής ηγεσίας και τη συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών με ανεξάρτητο πρωθυπουργό.
Ο υπουργός Εσωτερικών -δικαστής και πολιτικά ανεξάρτητος- δήλωσε έτοιμος να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει πλέον να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση σωτηρίας ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο».
Το UGTT, με 600.000 μέλη, απείλησε με απεργιακές κινητοποιήσεις για να πιέσει τους ισλαμιστές του κυβερνώντος κόμματος Ενάχντα, αλλά τόνισε ότι δεν τάσσεται υπέρ της διάλυσης της μεταβατικής Συνταγματικής Βουλής, που αναμένεται σε λίγες εβδομάδες να έχει ολοκληρώσει το σχέδιο του νέου συντάγματος, το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα.