31/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δύο άλμπουμ ξανά σε δίσκο βινυλίου με νέα ηχητική επεξεργασία

Επανεκδίδονται το «Ρεμπέτικο» και το «Μαμά γερνάω»

      Pin It

Δύο πολύ αγαπημένοι δίσκοι του ελληνικού τραγουδιού πρόκειται να κυκλοφορήσουν ξανά σε δίσκο βινυλίου, για πρώτη φορά μετά την πρώτη τους έκδοση. Πρόκειται για το «Ρεμπέτικο» του Σταύρου Ξαρχάκου, σε στίχους Νίκου Γκάτσου, και για το «Μαμά γερνάω» του Σταμάτη Κραουνάκη, σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου με ερμηνεύτρια την Τάνια Τσανακλίδου. Τα άλμπουμ, με νέα ηχητική επεξεργασία, απευθύνονται στους φίλους των δίσκων βινυλίου καθώς και σε μια νέα γενιά δισκόφιλων.

 

 

 

 

Το «Ρεμπέτικο», που έντυσε μουσικά την ομώνυμη ταινία του Κώστα Φέρρη, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους δίσκους του ελληνικού ρεπερτορίου και θα επανακυκλοφορήσει ακριβώς 30 χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση.

 

Η ταινία αφηγείται την ιστορία της σπουδαίας τραγουδίστριας Μαρίκας Νίνου, η οποία γεννήθηκε το 1919 στη Σμύρνη και ήρθε το 1947 στην Αθήνα. Ερχόμενη στην Ελλάδα αγωνίστηκε για να επιβιώσει.

 

 

Μέσα από τις περιπέτειες της ηρωίδας, τους έρωτές της, τις επιτυχίες και αποτυχίες της, ο θεατής παρακολουθεί την ιστορία του μικρασιατικού ελληνισμού αλλά και του ρεμπέτικου τραγουδιού.

 

Ο δίσκος (με το χαρακτηριστικό εξώφυλλο με τον πίνακα του Γιάννη Τσαρούχη), που για χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για την ελληνική δισκογραφία, αν και χρονικά απείχε δεκαετίες από την εποχή του ρεμπέτικου, κατάφερε να ακούγεται σαν να γράφτηκε στη χρυσή εποχή του. Μεταξύ των τραγουδιών που ακούγονται στo άλμπουμ είναι «Το δίχτυ», το «Μάνα μου Ελλάς», το «Μπουρνοβαλιά», το «Πρακτορείο» και το «Καίγομαι καίγομαι». Τα κομμάτια ερμηνεύουν οι Τάκης Μπίνης, Νίκος Δημητράτος, Κώστας Τσίγκος, Κώστας Ματζόπουλος, Νίκος Μαρασκόπουλος, ο Σταύρος Ξαρχάκος και η πρωτοεμφανιζόμενη τότε Σωτηρία Λεονάρδου.

 

Στο «Μαμά γερνάω», από την άλλη, ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Λίνα Νικολακοπούλου βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή της συνεργασίας τους, ενώ η Τάνια Τσανακλίδου δίνει εξαιρετικές ερμηνείες που άφησαν εποχή.

 

Το άλμπουμ, αν και αρχικά δεν γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία, αναγνωρίστηκε στη διάρκεια των χρόνων ως ένα έργο μεγάλης μουσικής και συναισθηματικής δύναμης. Τραγούδια όπως το ομώνυμο «Μαμά γερνάω», οι «Μοίρες», το «Γυφτάκι», το «Πάτωμα» και η «Ζελατίνα» έχουν μείνει διαχρονικά. Φέτος ο δίσκος κλείνει 25 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία.

 

Την εικαστική επιμέλεια των επανεκδόσεων έχει ο Πέτρος Παράσχης. Τα επετειακά συλλεκτικά βινύλια θα κυκλοφορήσουν στις 23 Σεπτεμβρίου από τη Feelgood Records.

 

Μ.Κ.

 

 

Scroll to top