Με επίθεση Ταλιμπάν σε φυλακή του Πακιστάν απελευθερώθηκαν 243 κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και 30 στελέχη και δύο τοπικοί ηγέτες
→Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπήρξε βοήθεια εκ των έσω, ενώ εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι από τους 200 φρουρούς που έπρεπε να βρίσκονται σε υπηρεσία, μόλις 70 ήταν στις θέσεις τους
Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Λίγες μόλις ώρες πριν από την επιλογή του προέδρου που θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο Αλι Ζαρντάρι στη μοναδική μουσουλμανική χώρα που διαθέτει ατομική βόμβα, με μια καθ’ όλα θεαματική έφοδο στη φυλακή της πόλης Ντέρα Ισμαήλ Χαν του βορειοδυτικού Πακιστάν, οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν σε λιγότερο από μια εβδομάδα δεύτερη επίδειξη ισχύος, απελευθερώνοντας 243 κρατουμένους, μεταξύ των οποίων 30 στελέχη των Ταλιμπάν καθώς και μέλη άλλων εκτός νόμου οργανώσεων.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην περιοχή, μεταξύ των φυλακισμένων που κατάφεραν να αποδράσουν περιλαμβάνονται και δύο τοπικοί ηγέτες των Ταλιμπάν, ο Αμπντούλ Χακίμ και ο Χάτζι Ιλίας. Προηγήθηκε, πριν από λίγες ημέρες, επίθεση των Ταλιμπάν εναντίον των γραφείων των υπηρεσιών πληροφοριών στον πακιστανικό Νότο.
Η συγκεκριμένη φυλακή βρίσκεται κοντά στο Νότιο Ουαζιριστάν, μια ημι-αυτόνομη περιοχή που χρησιμεύει ως προπύργιο των Ταλιμπάν και άλλων οργανώσεων που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα. Στο κεντρικό -ηλικίας ενός αιώνα- κτίριο της συγκεκριμένης φυλακής βρίσκονται περίπου 5.000 κρατούμενοι, ανάμεσά τους 30 αντάρτες που είχαν φυλακιστεί για επιθέσεις κατά των δυνάμεων ασφαλείας και για επιθέσεις κατά της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας, όπως δήλωσε ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας.
Οι τουλάχιστον 150 δράστες, 70 εκ των οποίων φορώντας στολές αστυνομικών, επιτέθηκαν περιμετρικά της φυλακής με εκτοξευτήρα χειροβομβίδων, ολμοβόλο και αυτόματα όπλα πριν εισβάλουν στο κτίριο για να απελευθερώσουν τους ισλαμιστές αντάρτες. Αρχικά κατέστρεψαν ένα θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας που ήταν σταθμευμένο έξω από την κεντρική πύλη και παγίδευσαν τη φυλακή με δεκάδες εκρηκτικούς μηχανισμούς, από τους οποίους 14 εξουδετερώθηκαν.
Το περίμεναν, αλλά…
Ακολούθησε σφοδρή τρίωρη μάχη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άτομα, μεταξύ των οποίων έξι αστυνομικοί, ενώ οι Αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο πρακτορείο Reuters, η πρώτη έκρηξη ήταν τόσο μεγάλης ισχύος που συντάραξε όλα τα σπίτια της ευρύτερης περιοχής, ενώ οι επιτιθέμενοι φώναζαν συνθήματα όπως «Ο Θεός είναι μεγάλος» και «Οι Ταλιμπάν θα ζουν για πάντα». Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αν και οι πακιστανικές αρχές ασφαλείας είχαν λάβει πληροφορίες πριν από δύο εβδομάδες για την εκδήλωση μιας σημαντικής επίθεσης, οι υπεύθυνοι των φυλακών υποστήριξαν ότι δεν περίμεναν να γίνει τόσο γρήγορα το χτύπημα. Κρατικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι υφίσταται σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών ασφαλείας, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπήρξε βοήθεια εκ των έσω, ενώ εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι από τους 200 φρουρούς που έπρεπε να βρίσκονται σε υπηρεσία, μόλις 70 ήταν στις θέσεις τους! Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιθέσεις σε φυλακές αποτελούν μέρος της νέας στρατηγικής των Ταλιμπάν, βάσει της οποίας δεν διαπραγματεύονται πλέον με την κυβέρνηση την απελευθέρωση των κρατουμένων, αλλά επιτυγχάνουν το ίδιο αποτέλεσμα με επιθέσεις.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση ΤΤΡ, η οποία μάχεται επί έξι χρόνια τη φιλο-αμερικανική, όπως τη χαρακτηρίζει, κυβέρνηση στο Ισλαμαμπάντ.
Ανάλογη επίθεση είχε γίνει τον Απρίλιο του 2012 στη φυλακή Μπανού, κοντά στα αφγανικά σύνορα, κατά την οποία απέδρασαν 400 αντάρτες, μεταξύ τους ο Αντάν Ρασίντ, στέλεχος των Πακιστανών Ταλιμπάν ΤΤΡ, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης για συνωμοσία που είχε στόχο τη δολοφονία του τότε προέδρου Περβέζ Μουσάραφ.
Ο Ρασίντ επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο στα μέσα Ιουλίου, γράφοντας επιστολή στη νεαρή ακτιβίστρια που αγωνίζεται για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, Μαλάλα Γιουσαφζάι, στην οποία την καλούσε «να επιστρέψει στο Πακιστάν» προκειμένου να μελετήσει το Κοράνι.