Pin It

O Μπράντλεϊ Μάνινγκ το 2010 διοχέτευσε στο Wikileaks πάνω από 700.000 έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών και βίντεο – ντοκουμέντα για τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, προκαλώντας «σεισμό» με τις αποκαλύψεις του

 

«Πιστεύω πως αν η κοινή γνώμη είχε πρόσβαση στις πληροφορίες, αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν εγχώριο δημόσιο διάλογο για τον ρόλο του στρατού και της εξωτερικής πολιτικής γενικότερα. Αισθάνθηκα ότι κατάφερα κάτι, που θα μου επιτρέψει να έχω καθαρή συνείδηση

 

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

Καλοπροαίρετος, αλλά αφελής πληροφοριοδότης ή αδίστακτος προδότης της εθνικής ασφάλειας της πατρίδας του; Το ερώτημα θα μπορούσε να αφορά τον πασίγνωστο πια 29χρονο Αμερικανό Εντουαρντ Σνόουντεν, που έχει καταφύγει από τις 23 Ιουνίου στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, αναζητώντας πολιτικό άσυλο για να μην πέσει στα χέρια των αμερικανικών αρχών.

 

Εν προκειμένω όμως αφορά την απόφαση που κλήθηκε να πάρει η στρατιωτική δικαστής Ντενίζ Λιντ για τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ, τον 25χρονο στρατιώτη κατηγορούμενο για τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών: το 2010 διοχέτευσε στον ιστότοπο WikiLeaks πάνω από 700.000 έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού αλλά και βίντεο- ντοκουμέντα για τον στυγερό πόλεμο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, προκαλώντας «σεισμό» στην Ουάσινγκτον και σε όλο τον κόσμο με τις αποκαλύψεις του.

 

Πώς ξεκίνησε

 

Ο μικροκαμωμένος νεαρός, γεννημένος στην Οκλαχόμα, κατατάχτηκε στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις το 2007, με στόχο να μαζέψει χρήματα για να σπουδάσει Φυσική στο κολέγιο. Εστάλη στο Ιράκ τον Οκτώβριο του 2009 και -λόγω των ιδιαίτερων γνώσεών του στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές- τοποθετήθηκε σε θέση αναλυτή στρατιωτικών πληροφοριών, μέσω της οποίας απέκτησε άμεση πρόσβαση σε εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες. Από μαρτυρίες φίλων του και δικά του γραπτά εκείνης της περιόδου προκύπτει ότι η ζόρικη θητεία του στη Βαγδάτη, η μοναξιά αλλά και τα εξευτελιστικά καψώνια που υφίστατο από ομοφοβικούς συναδέλφους του στον στρατό, επειδή είναι ομοφυλόφιλος, είχαν κάνει τη ζωή του αφόρητη. «Είμαι απογοητευμένος με τον κόσμο και την κοινωνία γενικά» έγραφε τότε στο facebook.

 

Ενα άρθρο στο περιοδικό Wired για τον χάκερ Αντριαν Λάμο, που είχε καταδικαστεί το 2004 επειδή παραβίασε τα υπολογιστικά συστήματα των «New York Times», της Yahoo και της Microsoft, έγινε η αφορμή για την -μοιραία όπως αποδείχτηκε- απόφαση του Μάνινγκ να ξεκινήσει μαζί του επικοινωνία μέσω Ιντερνετ.

 

«Αν είχες απρόσκοπτη πρόσβαση σε απόρρητα δίκτυα 14 ώρες τη μέρα, 7 μέρες τη βδομάδα για 8 και πλέον μήνες, τι θα έκανες;» τον είχε ρωτήσει διαδικτυακά. Του αποκάλυψε μάλιστα ότι τον Νοέμβριο του 2009 είχε επικοινωνήσει με τον ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, μετά τη δημοσιοποίηση στον ιστότοπο 500.000 μηνυμάτων που είχαν σταλεί αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. «Αναγνώρισα κατευθείαν ότι προέρχονται από τη βάση δεδομένων της NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ) και αισθάνθηκα άνετα να βγω προς τα μπρος» είχε αποκαλύψει στον Λάμο, με τον οποίο μοιράστηκε και τις ανησυχίες του για ένα βίντεο από αμερικανικό ελικόπτερο Απάτσι, χρονολογίας του 2007, που είχε πέσει στα χέρια του και έδειχνε τις εν ψυχρώ δολοφονίες 12 αμάχων -ανάμεσά τους και δύο Ιρακινοί δημοσιογράφοι του Reuters- με τους πιλότους να ακούγονται να γελάνε και να κοροϊδεύουν τα θύματα.

 

Τον Φεβρουάριο του 2010 ο Μάνινγκ έδωσε το συγκλονιστικό ντοκουμέντο στα WikiLeaks, που το αποκρυπτογράφησε και το ανέβασε στον ιστότοπο δύο μήνες αργότερα προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή.

 

«Η Χίλαρι Κλίντον και αρκετές χιλιάδες διπλωμάτες σε όλο τον κόσμο θα πάθουν καρδιακή προσβολή, όταν ξυπνήσουν ένα πρωί και διαπιστώσουν ότι ένα ολόκληρο αρχείο με απόρρητες πληροφορίες για την εξωτερική πολιτική είναι διαθέσιμο, σε αναζητήσιμη μορφή, στο κοινό» έγραφε τότε ο Μάνινγκ στον «φίλο» του. Θορυβημένος επειδή ο νεαρός στρατιώτης υπερηφανευόταν -όπως υποστήριξε- για το κατόρθωμά του, αλλά και τη διαρροή 260.000 σελίδων από εμπιστευτικά διπλωματικά τηλεγραφήματα στα WikiLeaks, ο Λάμο τον κατέδωσε χωρίς ενδοιασμό στο FBI, με το αιτιολογικό ότι έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

 

Ο 25χρονος συνελήφθη τον Μάιο του 2010 στη Βαγδάτη, μεταφέρθηκε αρχικά στο Κουβέιτ και στη συνέχεια στη ναυτική βάση Κουάντικο, στη Βιρτζίνια. Εκτός από την απάνθρωπη κράτησή του σε πλήρη απομόνωση, ο Μάνινγκ είχε μιλήσει στην «Guardian» μέσα από τη στρατιωτική φυλακή διηγούμενος τη φρίκη του εγκλεισμού του: ψυχολογικά βασανιστήρια, αλλά και εξαναγκασμός επί μήνες κάθε βράδυ να μένει μόνο με τα εσώρουχά του και ουσιαστικά τυφλός, χωρίς τα γυαλιά για τη μεγάλη του μυωπία.

 

Πληθώρα οργανώσεων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών έχουν χαρακτηρίσει τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ «ήρωα» για τις πράξεις του. Επειτα από τρία χρόνια φυλάκισης ο Μάνινγκ οδηγήθηκε μόλις πριν από δύο μήνες σε δίκη ενώπιον στρατοδικείου του Μέριλαντ, αντιμετωπίζοντας συνολικά 21 κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Ο ίδιος επέλεξε να τον δικάσει στρατιωτικός δικαστής και όχι ομάδα ενόρκων, αποδεχόμενος την ενοχή του για 10 κατηγορίες.

 

Τον περασμένο Ιανουάριο η στρατιωτική εισαγγελία τού άσκησε δίωξη και για «παροχή βοήθειας στον εχθρό» -στην πράξη την Αλ Κάιντα- υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έχει πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι τρομοκράτες αλλά κι ο ίδιος ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, πριν εκτελεστεί από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στο Πακιστάν, είχαν πρόσβαση σε ορισμένα από τα απόρρητα έγγραφα που ο Μάνινγκ διοχέτευσε στα WikiLeaks. Ο ίδιος δήλωσε αθώος γι’ αυτή την κατηγορία.

 

………………………………………………………………………………

 

Ενοχος για τις 19 από τις 21 κατηγορίες

 

Ενοχο για τις 19 από τις 21 κατηγορίες έκρινε αργά χθες το βράδυ το στρατοδικείο του Μέριλαντ τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ, αθωώνοντάς τον όμως για τη σοβαρότερη από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, την «παροχή βοήθειας στον εχθρό», η οποία επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς αναστολή. Ο 25χρονος βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με φυλάκιση έως και 130 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος -μεταξύ άλλων- για πέντε κατηγορίες κατασκοπίας και πέντε κατηγορίες κλοπής. Η ακροαματική διαδικασία για τον καθορισμό της ποινής του ξεκινά σήμερα. Η οικογένειά του, με γραπτή ανακοίνωσή της στην «Guardian», δηλώνει μεν απογοητευμένη από την απόφαση, εκφράζει όμως παράλληλα τη χαρά της επειδή η δικαστής έκρινε ότι δεν προσπάθησε ηθελημένα να βοηθήσει τους «εχθρούς της Αμερικής»: «Ο Μπραντ αγαπά την πατρίδα του και είναι περήφανος που φορά τη στρατιωτική στολή».

 

 

 

 

 

Scroll to top