Manning-Bradley-thema

01/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φως στα κίνητρα της διαρροής

Η υπεράσπιση θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ έδρασε ως πληροφοριοδότης από ανθρωπισμό και ήθος, με στόχο να ενημερώσει τη διεθνή κοινή γνώμη και όχι να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της πατρίδας του.
      Pin It

Η υπεράσπιση θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ έδρασε ως πληροφοριοδότης από ανθρωπισμό και ήθος, με στόχο να ενημερώσει τη διεθνή κοινή γνώμη και όχι να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της πατρίδας του

 

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

«Κερδίσαμε τη μάχη και τώρα πρέπει να κερδίσουμε τον πόλεμο». Αυτή την αισιόδοξη ερμηνεία έδωσε ο συνήγορος του Μπράντλεϊ Μάνινγκ, Ντέιβιντ Κουμπς, στην ετυμηγορία του στρατοδικείου, το οποίο έκρινε μεν τον πελάτη του ένοχο για τη συντριπτική πλειονότητα του βαρύτατου κατηγορητηρίου που αντιμετωπίζει (κατασκοπία, κλοπή και απάτη μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών), τον αθώωσε όμως για τη σοβαρότερη κατηγορία, την εκούσια «παροχή βοήθειας στον εχθρό». Ωστόσο, το μέλλον για τον 25χρονο κατάδικο, που άκουσε ανέκφραστος τη δικαστική απόφαση, προδιαγράφεται ζοφερό, καθώς κινδυνεύει να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του πίσω από τα κάγκελα στρατιωτικής φυλακής.

 

Μάχη για την ποινή

 

Η κρίσιμη ακροαματική διαδικασία επί της ποινής του ξεκίνησε μεν χθες, αναμένεται όμως να διαρκέσει εβδομάδες με καταθέσεις μαρτύρων, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να ρίξουν φως στα κίνητρα του νεαρού στρατιώτη που ευθύνεται για τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων και ντοκουμέντων στην αμερικανική Ιστορία. Νομικοί αναλυτές θεωρούν απίθανο να του επιβληθεί η ανώτατη ποινή των 136 ετών κάθειρξης για τα κακουργήματα για τα οποία καταδικάστηκε. Θα αφαιρεθούν οι 1.157 ημέρες, που έχει ήδη περάσει υπό κράτηση, ενώ η δικαστής και συνταγματάρχης, Ντενίζ Λιντ, ζήτησε την αφαίρεση επιπλέον 112 ημερών από την τελική ποινή, ως αναγνώριση και ανταμοιβή της ιδιαιτέρα σκληρής μεταχείρισης που υπέστη ο Μάνινγκ στη ναυτική βάση του Κουάντικο στη Βιρτζίνια, από τον Ιούλιο του 2010 ως τον Απρίλιο του 2011.

 

Η υπεράσπιση θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι ο Αμερικανός φαντάρος έδρασε ως πληροφοριοδότης από ανθρωπισμό και ήθος, με στόχο να ενημερώσει τη διεθνή κοινή γνώμη και όχι να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της πατρίδας του, όπως τον κατηγορεί η εισαγγελία, χαρακτηρίζοντάς τον ματαιόδοξο «προδότη». Ο δικηγόρος του αναμένεται να παρουσιάσει αποδείξεις ότι ο πελάτης του βρισκόταν σε ευάλωτη συναισθηματική κατάσταση, όταν άρχισε να διοχετεύει απόρρητο υλικό στο Wikileaks από τη Βαγδάτη, και ότι πάλευε να διαχειριστεί σοβαρά θέματα που αφορούν τη σεξουαλικότητά του. Η τελεσιδικία μάλλον θα πάρει χρόνια, καθώς η υπόθεση αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του Εφετείου και ενδεχομένως του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη συνέχεια.

 

Παρά το νεαρότατο της ηλικίας του, ο Μάνινγκ άνοιξε ένα νέο, τεράστιο κεφάλαιο στον ατέρμονο πόλεμο μεταξύ της κυβερνητικής μυστικοπάθειας και του αναφαίρετου δικαιώματος της κοινωνίας για αδιαμεσολάβητη πληροφόρηση. Επηρεάζει καθοριστικά, μ’ άλλα λόγια, μείζονα ζητήματα δημοκρατίας και ελευθερίας του Τύπου. Η κυβέρνηση Ομπάμα αποδεικνύεται πιο άτεγκτη ακόμα κι από την κυβέρνηση Μπους σ’ αυτό τον τομέα και η δικαστική απόφαση για τον Μάνινγκ αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την τύχη που αναμένεται να έχουν οι καταζητούμενοι Εντουαρντ Σνόουντεν και Τζούλιαν Ασάνζ, αν πέσουν τελικά στα χέρια των αμερικανικών Αρχών. Ο ιδρυτής των Wikileaks, μιλώντας μέσα από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου έχει βρει καταφύγιο εδώ κι ένα χρόνο, χαρακτήρισε τον Μάνινγκ ως τη σπουδαιότερη δημοσιογραφική πηγή στον κόσμο, επειδή αποκάλυψε τα εγκλήματα πολέμου που συντελούνται από τους Αμερικανούς στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνο δεδικασμένο» και για «εξτρεμισμό, που σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια». «Η ετυμηγορία είναι σαφώς ανατριχιαστική για την ερευνητική δημοσιογραφία.

 

»Το μήνυμα είναι πως η κυβέρνηση θα σας κυνηγήσει», ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία, υπογραμμίζοντας πως η Ουάσινγκτον άσκησε δίωξη στον Μάνινγκ επειδή έπραξε το σωστό, ενώ ταυτόχρονα αρνείται να διερευνήσει αποδεδειγμένες καταγγελίες για βασανιστήρια και κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου.

 

Η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών τόνισε πως «είναι ξεκάθαρη η προσπάθεια των κυβερνώντων να εκφοβίσουν όποιον σκεφτεί στο μέλλον να αποκαλύψει πολύτιμες πληροφορίες».

 

Ολα αυτά, προφανώς, έχει κατά νου ο Λον Σνόουντεν, πατέρας του έτερου Αμερικανού πληροφοριοδότη, που δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα μεταβεί τελικά στη Μόσχα για να πείσει τον γιο του να γυρίσει στις ΗΠΑ, όπως του ζητήθηκε από το FBI. «Δεν θα γίνω ένα συναισθηματικό εργαλείο στα χέρια σας», δήλωσε στην «Washington Post» και πρόσθεσε: «Αν επιστρέψει, θα του φερθούν φρικτά. Θα τον πετάξουν σε μια τρύπα», αποκαλύπτοντας ότι προτιμά το παιδί του να παραμείνει στη Ρωσία.

 

Επιχειρώντας, πάντως, να δημιουργήσει ευνοϊκό κλίμα για την πιθανότητα επαναπατρισμού του Εντουαρντ Σνόουντεν, η Ουάσινγκτον έδωσε χθες στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, με τα οποία δινόταν η έγκριση για τις παράνομες, μαζικές τηλεφωνικές υποκλοπές της NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας), στο πλαίσιο του μυστικού προγράμματος παρακολουθήσεων που αποκάλυψε ο 29χρονος καταζητούμενος.

Scroll to top