Pin It

Μπορεί και να σκάβω τον λάκκο μου για δεύτερη φορά, οφείλω ωστόσο να παραδεχτώ ότι αιώνες πριν εξελιχθεί η σύγχρονη μετεωρολογία ο άνθρωπος είχε αναπτύξει μια πρακτική γνώση για την πρόβλεψη του καιρού που μεταδιδόταν από γενιά σε γενιά και επιζεί στις μέρες μας.

 

Εξετάζοντας συστηματικά κάποια σημάδια στον ουρανό του Αυγούστου οι πρόγονοί μας προμάντευαν τις καιρικές συνθήκες του επόμενου έτους. Κάθε μια απ’ τις δώδεκα πρώτες αυγουστιάτικες μέρες μπορούσε να δώσει σχετικά ασφαλή στοιχεία για τον αντίστοιχο μήνα της νέας χρονιάς. Πρόκειται για τα θρυλικά μερομήνια.

 

Ρεβανσιστικά εντελώς συνάδελφοι μετεωρολόγοι αμφισβητούν τις λαϊκές παραδόσεις ισχυριζόμενοι ότι οι μακροχρόνιες προβλέψεις είναι εξόχως επισφαλείς. Στην πραγματικότητα τρέμουν μήπως οι ερασιτέχνες ανταγωνιστές τούς στερήσουν πελατεία και πέσει έξω το μαγαζί. Προηγουμένως θα έπρεπε να εξηγήσουν γιατί οι δικές τους βραχυπρόθεσμες προγνώσεις διαψεύδονται τόσο συχνά.

 

Οι άνθρωποι της υπαίθρου εμπιστεύονται περισσότερο τα μερομήνια από τα επίσημα δελτία καιρού. Και δεν έχουν άδικο καθώς έχουν πάθει μεγάλες νίλες από τις αστοχίες των επιστημόνων. Στα χωριά κυκλοφορεί ο εξής ορισμός: Μετεωρολόγος είναι ο ειδικός που μπορεί σήμερα να εξηγήσει πειστικά γιατί δεν επαληθεύτηκαν οι χθεσινές του προβλέψεις.

 

Μέντιουμ δεν είμαι. Ενας απλός μετέωρος που σας υποψιάζω για τον κακό μας τον καιρό αισθάνομαι. Θα σας εισαγάγω λοιπόν στα μυστικά των μερομηνιών. Να κάνετε μόνοι την πρόγνωσή σας και να διαπιστώσετε από πρώτο χέρι την εγκυρότητα των λαϊκών δοξασιών.

 

Η πρώτη μέρα του Αυγούστου είναι σήμερα· καλό μήνα παρεμπιπτόντως. Η ενδελεχής παρατήρηση των μετέωρων θα μας δώσει τον καιρό του Γενάρη. Στρέψτε τα μάτια προς τον ουρανό κι αν δείτε σταθερά άσπρα σύννεφα, προμηνύεται βροχή μέτρων. Ξέρετε· έρχεται η τρόικα, διατείνεται ότι δεν έχουν εκπληρωθεί τα συμφωνημένα, εκβιάζει τους κυβερνώντες, αυτοί δεν θέλουν και πολύ κι εμείς την πίνουμε κανονικά.

 

Να δώσετε βάση και στον αέρα. Αν φυσά τη μέρα της παρατήρησης, τον αντίστοιχο μήνα θα επικρατήσουν άστατες συνθήκες. Θα μειωθεί φερ’ ειπείν ο ΦΠΑ, αλλά μόνο για τους καθήμενους. Για τους ορθίους θα αυξηθεί. Βράσε ρύζι δηλαδή, το οποίο χρεώνεται κατά περίσταση με 13%, 23% ή 33%.

 

Ιδανικό καιρό θα κάνει αν δείτε καθαρό ουρανό που αστραπές δεν φοβάται. Τα άσπρα σύννεφα που τρέχουν προοιωνίζονται χιονιά και τα σκούρα μπούζι, κρύο και παγωνιά. Αν παρ’ ελπίδα τα νέφη έχουν σχήμα κύβου, τότε πάμε για εκλογές, ενώ το ορθογώνιο σημαίνει επαναληπτικές τον άλλο μήνα.

 

Αίθριο καιρό προμηνύουν για σήμερα τα μερομήνια, με πρόσκαιρες καταιγίδες τις μεταμεσημβρινές ώρες στα ορεινά ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα πέσει ακόμα λίγο. Παρόμοιες συνθήκες θα επικρατήσουν και αύριο, με βόρειους ανέμους ίσαμε 7 Μποφόρ. Προσέξτε μην σκοντάψετε παρατηρώντας τους ουρανούς. Είναι άτιμα τα μετέωρα.

 

Μετέωρος  [email protected]

 

Scroll to top