25/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Οταν κλείνει ένα σχολείο…

 

Μετά τα νοσοκομεία σειρά πήραν τα σχολεία. Από τον Σεπτέμβριο καταργούνται 118 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, ενώ συγχωνεύονται 17 δημοτικά σχολεία και 12 νηπιαγωγεία. Τώρα σωθήκαμε, καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο, οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις θα εξοικονομήσουν 76.000 ευρώ για το 2013 αφού οι αλλαγές υλοποιούνται σχεδόν στα μισά του οικονομικού έτους, ενώ από το 2014 η εξοικονόμηση πόρων θα ανέλθει στις 228.000 ευρώ. Πώς λέει η ρήση; «Οπου κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μια φυλακή»!

 

Τ.Τ.

 

Ευθύνες για διαρροές

 

Το θέμα της διαρροής των φορολογικών στοιχείων περίπου 6 εκατομμυρίων φορολογουμένων έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές Γ. Δραγασάκης, Δ. Παπαδημούλης, Ε. Τσακαλώτος και Δ. Γελαλής. Eπικαλούμενοι στοιχεία του tvxs.gr, τονίζουν ότι κυκλοφορούν στην αγορά οι δηλώσεις Ε1 από το 2003 έως το 2012, στοιχεία από τα τέλη κυκλοφορίας, τον φόρο ακινήτων, της έκτακτης εισφοράς, ακόμη και από τις περαιώσεις. Κάνουν λόγο για «σοβαρότατο πρόβλημα λειτουργίας των κρατικών θεσμών» και ζητούν από την ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης απόδοση ευθυνών. Υπάρχει απάντηση;

 

Χ.ΙΩ.

 

Πού ήταν οι δήμαρχοι;

 

Βολές κατά των συναδέλφων τους, αναφορικά με τη συμμετοχή τους στην πορεία και το συλλαλητήριο της περασμένης εβδομάδας, εκτόξευσαν οι αιρετοί. Οπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, μόνο το ένα τρίτο των δημάρχων συγκεντρώθηκε στην πλ. Κλαυθμώνος και συμμετείχε στην πορεία προς τη Βουλή. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών και πρόεδρο της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, αν δεν συμμετείχαν μαζικά οι κλάδοι των εργαζομένων (σχολικοί φύλακες, αστυνομικοί και εργαζόμενοι στους δήμους), η κινητοποίηση θα περνούσε… απαρατήρητη.

 

Στ.Ζ.

 

Κλαυσίγελως

 

Μπορεί ο Γιάννης Στουρνάρας να αποτελεί (όχι αδίκως) τον σάκο του μποξ για πολίτες και συναδέλφους του, ωστόσο πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι διαθέτει ισχυρή αίσθηση του χιούμορ. Χθες διαπίστωσε για ακόμα μία φορά ότι η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και ότι το ισοζύγιο μεταξύ των προσλήψεων και απολύσεων, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, είναι θετικό για πρώτη φορά από το 2008. Εκανε αναφορά και στις κυβερνητικές επιτυχίες στο πεδίο των λεγόμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

 

Τ.Τ.

 

Υψωσε το ανάστημά του!

 

Την… ευρωπαϊκή «μεγάλη των μπάτσων σχολή» (CEPOL) φιλοδοξεί να μεταφέρει σε κέντρο εκπαίδευσης της Ελληνικής Αστυνομίας στη Βέροια ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας. Μιλώντας στη Βουλή, μεταξύ άλλων διέψευσε σενάρια που έκαναν λόγο για απολύσεις αστυνομικών, ενώ τάχθηκε κατά της αυτόματης μεταβίβασης πληροφοριών στη Europol από τις ελληνικές αρχές, όπως επιθυμεί η Ε.Ε., χωρίς προηγούμενες δικλίδες ασφαλείας. Διευκρίνισε ακόμη ότι η χώρα μας δεν θα στηρίξει τη συγχώνευση Europol και Cepol.

 

Χ.ΙΩ.

 

Εντυπώσεις ή ουσία;

 

Με τη δέουσα προσοχή παρακολουθεί τις αντιδράσεις των δημάρχων ο υπουργός Εσωτερικών. Πηγές προσκείμενες στον Γιάννη Μιχελάκη σημειώνουν ότι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, οι παραιτήσεις ανάγονται στη σφαίρα του εντυπωσιασμού και δεν πρόκειται για ουσιαστικές αλλά για συμβολικές κινήσεις.

Δικαιολογούν τον ισχυρισμό αυτό, υπογραμμίζοντας ότι οι παραιτήσεις δεν υποβλήθηκαν στις Περιφέρειες που είναι το επίσημο όργανο της πολιτείας για να τις επικυρώσει, αλλά στην Κεντρική Ενωση Δημάρχων. Με άλλα λόγια, τζάμπα μάγκες;

 

Δ.Κ.

 

Ευαγγέλια και σούβλες

 

Το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο επικαλέστηκε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς για να πείσει τη Βουλή ότι πρέπει να ανοίγουν τα μαγαζιά τις Κυριακές. Για «παραλήρημα» έκανε λόγο ο Π. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Μας είπατε ότι πρέπει τα μαγαζιά να δουλεύουν και να μένουν ανοιχτά και το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, διότι, κατά την επιστολή του Ευαγγελιστή Λουκά, που διαβάσατε, μας λέει ότι και το Πάσχα τον έπαιρναν τηλέφωνο και πουλούσε σούβλες».

 

Χ.ΙΩ.

 

Περιττή η Γερουσία

 

Θύμα της λιτότητας και η Γερουσία στην Ιρλανδία; Πιθανότατα, αφού εάν εγκριθεί η σχετική απόφαση της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα που θα γίνει στις 4 Οκτωβρίου, το δεύτερο νομοθετικό σώμα θα καταργηθεί και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι θα μειωθούν από 226 σε 166. Το επιχείρημα του πρωθυπουργού Εντα Κένι ήταν ότι το 60μελές σώμα, η αρμοδιότητα του οποίου είναι η επανεξέταση των νόμων που έχει ήδη εγκρίνει η Βουλή, έχει λειτουργικά έξοδα περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και στην ουσία συνεισφέρει ελάχιστα στη βελτίωση των νόμων.

 

Ε.Π.

 

Νέο «Σοσιαλιστικό Κόμμα»

 

Νέο κόμμα ανακοίνωσε ότι ιδρύει ο Στέφανος Τζουμάκας. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε ότι μαζί με άλλους «δημοκράτες και προοδευτικούς ανθρώπους» αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για την ίδρυση «Σοσιαλιστικού Κόμματος», το οποίο θα λάβει μέρος στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις «αυτόνομα και αυτοτελώς».

 

Προσδιορίζοντας τον νέο φορέα κάνει λόγο για «πολιτική δύναμη χωρίς εξαρτήσεις, έξω από τα δίκτυα αντιλαϊκών συμφερόντων και με δεσμούς με την ελληνική κοινωνία», ενώ για το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί ένα «μεταλλαγμένο μόρφωμα, μια εκφυλισμένη και μεταμορφωμένη νομενκλατούρα με ιδιοτελείς και προσωπικές επιδιώξεις, που ουδεμία σχέση έχουν με ένα προοδευτικό κόμμα αξιών και αγώνων, όπως ήταν το ΠΑΣΟΚ».

 

Δ.Κ.

 

Συνέπεια…

 

Τη σκανδαλώδη τροπολογία που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις χθες στη Βουλή για τα καταστήματα franchise που θα μπορούν να ανοίγουν τις Κυριακές είχε υπογράψει –εκτός της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ– και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου. Ωστόσο, όλοι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και ο ίδιος ο κ. Οικονόμου τελικά… καταψήφισαν το άρθρο 16, στο οποίο είχε ενσωματωθεί η τροπολογία που συνυπέγραψαν και έγινε δεκτή από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη.

 

Χ.ΙΩ.

 

«Χρεώθηκαν» όλοι!

 

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκαν οι «χρεώσεις» της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Το «τρίδυμο» στον τομέα οργανωτικού Τ. Κορωνάκης, Σόφη Παπαδόγιαννη, Ρ. Ρινάλντι δημιουργεί κλίμα δημιουργικής σύνθεσης, ενώ στον κρίσιμο τομέα της εργατικής πολιτικής, οι Γ. Γαβρίλης και Α. Νταβανέλος «εγγυώνται» τη μαζική παρουσία του κόμματος στους εργατικούς χώρους. Κατά τα άλλα, απέναντι στην Ολγα Κεφαλογιάννη θα βρεθεί ο Στ. Λεουτσάκος, στην επιτροπή προγράμματος ο Α. Καρίτζης, στην οικονομία ο Γ. Μηλιός, στην υγεία ο Γ. Μπασκόζος, στην τοπική αυτοδιοίκηση ο Κ. Πουλάκης, ενώ οι νέοι Ερμίνα Κυπριανίδου, Τ. Κανταράς, Π. Λάμπρου, Ελένη Σωτηρίου στους τομείς νεολαίας, αγροτικού, αλληλεγγύης και παιδείας αντίστοιχα. Σταθερή αξία, ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Σκουρλέτης και ο Α. Μητρόπουλος στη δημόσια διοίκηση. Σιδεροκέφαλοι και καλή δουλειά…

 

Φ.Π.

 

Ποιος διέγραψε το χρέος τους;

 

Συνεχίζονται, στον απόηχο της επίσκεψης Σόιμπλε, οι αναφορές και τα σχόλια για τη «Συμφωνία του Λονδίνου». Ορθώς. Διότι το περίφημο «γερμανικό οικονομικό θαύμα» είναι αναμφισβήτητο ότι οφείλεται στη Συμφωνία του 1953 και στη γενναία αμερικανική βοήθεια, χωρίς να παραγνωρίζεται βεβαίως το γεγονός ότι οι Γερμανοί δούλεψαν συστηματικά και σκληρά. Οι σημερινοί ηγέτες τους όμως αποφεύγουν να αναγνωρίσουν ότι η διεθνής κοινότητα διέγραψε, τότε (23.02.1953), περισσότερο από το μισό εξωτερικό χρέος της Γερμανίας! Στην κοινότητα αυτή περιλαμβάνονταν, βεβαίως, η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του Νότου.

 

Ν.Γ.

 

«Πετυχημένη» ιδιωτικοποίηση!

 

«Μονόδρομο», λέει, χαρακτήρισε η Olympic Air την περαιτέρω περικοπή των δρομολογίων της ακόμα και σε βασικούς προορισμούς. Να θυμηθούμε άραγε τις αμετροεπείς δηλώσεις σε πανηγυρικό κλίμα του Κωστή Χατζηδάκη, όταν ανακοίνωνε την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, έργο για το οποίο κατέβαλε «εργώδεις προσπάθειες» σε Βρυξέλλες και Αθήνα; Η άλλοτε κραταιά επιχείρηση των πέντε ηπείρων κατέληξε να γίνει μια κολοβή εταιρεία, από τις σάρκες της οποίας ετράφησαν οι ανταγωνιστές της. Αυτό σε απλά ελληνικά μεταφράζεται σε ενίσχυση του ανταγωνισμού και επωφελή απόφαση υπέρ του δημόσιου συμφέροντος;

 

Τ.Τ.

Scroll to top