Θα επανεξεταστεί η ποινή της 5ετούς στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων στο Εφετείο του Μιλάνου. Ο 76χρονος Σίλβιο δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα για τη… δικαστική μεταρρύθμιση στη χώρα!
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
Καθώς οι Ιταλοί μετρούσαν αντίστροφα χθες τις ώρες και τα λεπτά για την ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου, «μόνον ένα πράγμα λέγεται ότι πραγματικά απασχολούσε τον καβαλιέρε», έγραφε η Repubblica: «Μην τυχόν χάσει τον τιμητικό αυτό τίτλο του, που του απένειμε η ιταλική προεδρία [το 1977] και τον έκανε διάσημο στον κόσμο»…
«Είμαι ήρεμος» ήταν η μόνιμη επωδός του -γράφει η «Corriere della Sera»- στα δεκάδες τηλεφωνήματα συμπαράστασης που δεχόταν από νωρίς το πρωί στο σπίτι του στη Ρώμη, το μέγαρο Παλάτσο Γκρατσιόλι. «Στη χειρότερη περίπτωση, θα προεδρεύω των κομματικών συνεδριάσεων από εδώ, σε κατ’ οίκον περιορισμό. Για μένα δεν αλλάζει τίποτε, ένοχος ή αθώος»!
Τελικά, έπειτα από 7 ώρες συνεδρίας χθες, οι Ιταλοί αρεοπαγίτες τού έκαναν κατά το ήμισυ -και προς το παρόν- τη χάρη, ανακοινώνοντας μια μεσοβέζικη απόφαση επί της έφεσης για την καταδίκη του σε δεύτερο βαθμό για φορολογική απάτη. Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε μεν την ποινή 4ετούς φυλάκισης, που λόγω του νόμου του 2006 περί αμνηστίας έχει ήδη μειωθεί στον 1 χρόνο και ένεκα του προχωρημένου της ηλικίας του «καβαλιέρε» θα μετατραπεί είτε σε κατ’ οίκον περιορισμό είτε σε κοινωφελή εργασία.
Ωστόσο, έστειλε για επανεξέταση της ποινής 5ετούς στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων στο Εφετείο του Μιλάνου! Μέχρι τότε, λοιπόν (παρεμπιπτόντως, ημερομηνία δεν έχει οριστεί και στο μεσοδιάστημα θα τρέχει ο χρόνος για την παραγραφή των αδικημάτων, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβρη), ο Μπερλουσκόνι θα παραμένει μέλος της ιταλικής Γερουσίας, ζωντανός-«νεκρός» στην ενεργό πολιτική και ρυθμιστής του παρασκηνίου.
Αργά χθες, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο 76χρονος Σίλβιο χαρακτήρισε μέρος του δικαστικού σώματος ανεύθυνο και διακήρυξε ότι θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα του για τη δικαστική μεταρρύθμιση στη χώρα! Οι δε δικηγόροι του ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να προσφύγουν ακόμη και στα ευρωπαϊκά φόρα…
Για τον ίδιο, άλλωστε, η δικαστική απόφαση κάθε άλλο παρά συνιστά νίκη. Για πρώτη φορά στα πολυετή πήγαινε-έλα του στα δικαστήρια, ο τρις πρωθυπουργός της Ιταλίας καταδικάζεται για ένα από τα αδικήματά του. Τώρα, μέσα σε διάστημα 30 ημερών, θα πρέπει να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές τι προτιμά: την απομόνωση στο σπίτι του ή να… καθαρίζει δρόμους!
Προ ημερών, ο ίδιος διακήρυττε -εκ του ασφαλούς- ότι θα προτιμήσει τη φυλακή. Κατόπιν ωρίμου σκέψεως, φαίνεται ότι θα προτιμήσει τελικά το πρώτο. Κι επί έναν χρόνο, εξηγεί η «Repubblica», θα πρέπει να ζητά άδεια από τους δικαστές για κάθε κίνησή του. Μέχρι και για τις τηλεφωνικές του επαφές ή τις όποιες συνεντεύξεις…
«Ο Μπερλουσκόνι πέθανε. Ζήτω ο Μπερλουσκόνι», καγχάζει στο προσωπικό του blog ο Μπέπε Γκρίλο. «Η καταδίκη του είναι σαν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989. Το Τείχος δίχαζε τη Γερμανία επί 28 χρόνια. Ο μεθ’ επαίνων φοροφυγάς, το φιλαράκι της μαφίας διέφθειρε και οδηγούσε σε παράλυση την ιταλική πολιτική για 21 χρόνια, από το 1993 που μπήκε στο παιχνίδι για να αποφύγει τη φυλακή και τη χρεοκοπία. Ηταν ένα Τείχος στην Ιταλία, που μας χώριζε από τη Δημοκρατία και σήμερα κατεδαφίστηκε. Αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη για να πέσουν».
Στα ιταλικά ΜΜΕ, αναλυτές είχαν αρχίσει από νωρίς χθες να διατυπώνουν περίεργες απόψεις, ότι «μπορεί, τελικά, να επιλεγεί μια μέση λύση, ώστε να μην κινδυνεύσει η σταθερότητα της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα». Το τηλεοπτικό δίκτυο La7 μάλιστα μετέδιδε ότι το πολιτικό αντάλλαγμα για την τυχόν παραμονή του Μπερλουσκόνι στην πολιτική σκηνή θα μπορούσε να είναι η άμεση ψήφιση ενός νέου εκλογικού νόμου…
Πολιτική διαχείριση
Κατά μία διαβολική ή μη σύμπτωση, οι διαδικασίες προς αυτήν την κατεύθυνση πήραν ξαφνικά νέα ώθηση την παραμονή της απόφασης του Αρείου Πάγου. Με διαδικασίες-εξπρές, η Βουλή ενέκρινε πρόταση να δοθεί ο χαρακτήρας τού κατεπείγοντος σε αυτήν τη μεταρρύθμιση και το τελικό σχέδιο νόμου να τεθεί προς ψήφιση στα δύο νομοθετικά σώματα το αργότερο μέχρι τον Οκτώβρη. Πολλοί ερμήνευσαν την πολιτική αυτή… πρεμούρα ως ένδειξη ότι τα κόμματα προλειαίνουν το έδαφος για πρόωρες εκλογές, δεδομένης της επικίνδυνης αστάθειας της κυβέρνησης συνασπισμού του Λέτα.
Αυτή δεν υπαγορεύεται κατ’ ανάγκην μόνον μέσα από τη χθεσινή καταδίκη του Μπερλουσκόνι και τη στάση που θα τηρήσουν εφεξής τα μέλη της κεντροδεξιάς του. Πλέον, για τον κεντροαριστερό πρωθυπουργό «δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες ούτε οι επτά φυλές στο Δημοκρατικό Κόμμα, που βρίσκονται εδώ και καιρό επί ποδός πολέμου, εν όψει του κομματικού συνεδρίου», σχολιάζει η «Corriere della Sera», «δείχνοντας» κυρίως προς τη μεταρρυθμιστική πτέρυγα του δημοφιλούς «δελφίνου» Ματέο Ρέντζι. Πόσο δε μάλλον τώρα που για την κυβέρνηση προκύπτει μέγα ηθικό ζήτημα με την οριστική καταδίκη του «καβαλιέρε», του επικεφαλής δηλαδή ενός εκ των κυβερνητικών εταίρων!
Μέσα στο… σουρεαλιστικό αυτό σκηνικό, στη Ρώμη «αντήχησε» αργά χθες η φωνή της πολιτικής σύνεσης και της σταθερότητας, που ήλθε από το μακρινό νότιο Τιρόλο. «Η χώρα πρέπει να ξαναβρεί την ηρεμία και τη συνοχή σε ζωτικής σημασίας θεσμικά ζητήματα, που εδώ και πολύ καιρό τη διχάζουν και την εμποδίζουν να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις», διαμήνυσε ο Ιταλός πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, που «διακοπεύει» στο μακρινό, γραφικό Μπολτζάνο. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός Λέτα ζήτησε «ηρεμία για το καλό της χώρας».