Pin It

Δεν σου συμβαίνει συχνά να παίρνεις στα χέρια σου τέτοιο πρόγραμμα θεατρικής παράστασης, ένα έργο τέχνης δηλαδή, μια έκδοση αισθητικής ευθέως ανάλογης με το δραματουργικό γεγονός για το οποίο μας πληροφορεί.

 

Μιλάμε για το πρόγραμμα της τελευταίας παράστασης των φετινών Επιδαυρίων «Ασκηση Επίδαυρος Σύσσημον», βασισμένης στο έργο «Σύσσημον ή Τα Κεφάλαια» του ποιητή Νίκου Παναγιωτόπουλου που παρουσιάζει στις 31 Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο η Εταιρεία Θεάτρου Χώρος. Ενα θαυμάσιο έντυπο (εκδόσεις Ινδικτος) με σκίτσα της Μάρθας Φωκά (και στο εξώφυλλο), προσχέδια σκηνικού του Κέννυ Μακ Λέλλαν, αποσπάσματα των κειμένων, σημείωμα του σκηνοθέτη Σίμου Κακάλα καθώς και του ποιητή. Ολα στο πολυτονικό σύστημα.

 

Μια ιδιαίτερα προσεγμένη έκδοση -φρόντισε γι’ αυτό ο ίδιος ο Νίκος Παναγιωτόπουλος όπως μαθαίνουμε- αφιερωμένη στον «φίλο μας Λευτέρη Βογιατζή». «Πάντοτε πλησίαζα τα κείμενα πασχίζοντας να τα ξεκλειδώσω και τώρα ένα κείμενο ξεκλείδωνε εμένα. Ενα απέραντο τοπίο διάσπαρτο με λέξεις που υπάρχουν κι αφού κλείσεις το βιβλίο. Ολες οι γεωλογικές διαστρωματώσεις του ελληνικού», σημειώνει για το «Σύσσημον» ο σκηνοθέτης Σίμος Κακάλας. Ενα έργο, που αν και δεν είναι γραμμένο για το θέατρο, ένας κατ’ εξοχήν άνθρωπος του θεάτρου, ο Λευτέρης Βογιατζής, ήθελε να παρουσιάσει τον ερχόμενο χειμώνα σε συνέχειες, σε μια παράσταση ενός μηνός.

 

Αλλά τι ακριβώς είναι το έργο; «Μια μακρά και πολύτροπη αφήγηση σε ελεύθερο στίχο, ένα κείμενο ιδιόρρυθμον σαν μοναστήρι», το χαρακτηρίζει ο δημιουργός του. Από το 1988 έως το 1989 κυκλοφόρησε σε ολιγάριθμα φυλλάδια εκτός εμπορίου. Σιγά σιγά ολοκληρώθηκε και το 2006 επιχείρησε μια πρώτη κανονική έκδοση που εξαντλήθηκε. Το 2011 κυκλοφόρησε ένα τελευταίο φυλλάδιο εκτός εμπορίου που έκλεινε τον κύκλο της δουλειάς. Η πλήρης και οριστική επανέκδοση αυτού του βιβλίου αναμένεται στις αρχές του 2014. Μέχρι τότε έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε μια γεύση του, θεατρικώ τω τρόπω, στην Επίδαυρο. Και αξίζει τον κόπο, στην εκπνοή του Αυγούστου, να τιμήσουμε αυτή την τόσο ξεχωριστή, αξιόλογη πρόταση.

 

Εφη Μαρίνου

Scroll to top