02/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα 101 σκυλιά του Μαξίμου

      Pin It

Βροχερός Ιανουάριος προμηνύεται φέτος στην Αττική· το λένε τα μερομήνια. Κι άσε τους μετεωρολόγους να λαθεύουν μέσω δορυφόρου. Τα 'παμε και χθες. Τα σταθερά άσπρα σύννεφα τις δώδεκα πρώτες μέρες του Αυγούστου είναι σημάδι για πολλά νερά τον αντίστοιχο μήνα του ερχόμενου έτους. Φαίνεται όμως ότι η αναφορά μας στις λαϊκές δοξασίες περί πρόγνωσης του καιρού δεν άφησε ανεπηρέαστους τους ενοίκους του μεγάρου Μαξίμου.

 

Αν συνεχίσουν να παρατηρούν με τις ώρες τα μετέωρα, κινδυνεύουν να στραβολαιμιάσουν στο τέλος. Αλλά τι άλλο να κάνουν οι καψεροί που τρώνε τις διαψεύσεις τη μία έπειτα απ’ την άλλη. Το ΔΝΤ τους έβγαλε πάλι στη σέντρα προβλέποντας άγριο σεξ στο success story που μας πουλάνε ως πανάκεια διά πάσαν μαλακίαν· δική τους εξυπακούεται.

 

Το φέρνουν από εδώ, το πηγαίνουν από εκεί, είδαν κι απόειδαν, χαΐρι και προκοπή δεν βλέπουν, στο τούνελ δεν αχνοφέγγει ούτε κερί αφτούμμενο, δεν τους μένει λοιπόν παρά να προσηλωθούν στους ουρανούς. Ποιος ξέρει; Μπορεί να περιμένουν κανένα ελικόπτερο για να την κάνουν σαν τον Παλαιοκώστα, κατά τα πρότυπα του αργεντίνικου σιναφιού τους.

 

Ελα μου όμως που τους αποκαρδιώνουν και οι αιθέρες, αφού όπου τα μάτια τους γυρίσουν, όπου κι αν δουν ερείπια μαύρα αντικρίζουν, μουντίλα και καταχνιά, στάχτη και μπούρμπερη. Κατέφυγαν έτσι σε έγκριτους μυστικοσύμβουλους, που χρεώνουν το βάρος τους σε χρυσάφι κι είναι και τόφαλοι πανάθεμά τους. Αλλά χαλάλι τους. Ανοιξαν τα κιτάπια, συμβουλεύτηκαν τα τεφτέρια, γκουγκλάρισαν τα αμφισβητούμενα σημεία και βρήκαν πρώτης τάξεως λύση.

 

Ραβδοσκόποι, αστρολόγοι, προφήτες, σίβυλλες, χειρομάντες, οιωνοσκόποι, καφετζούδες, χαρτορίχτρες, μάγισσες είχαν ήδη επιστρατευτεί, αλλά η τέχνη τους δεν έδειχνε διέξοδο από την κρίση, επιστροφή στις αγορές και τα συναφή. Γι’ αυτό πληρώνονται όμως οι ειδικοί μ’ ένα κάρο πτυχία και ντοκτορά. Πώς δεν το είχαν σκεφτεί νωρίτερα; Τέτοιο σκυλολόι θα βρει άκρη μόνο στη σκυλομαντεία, πανάρχαια προγνωστική μέθοδο των τσοπαναραίων.

 

Λίαν πρωί, πριν φέξει η αυγή κάθε πρωταυγουστιά, σηκώνονται οι βοσκοί και τηράνε πώς κοιμούνται τα σκυλιά. Αν τα δουν τεντωμένα, λένε πως θα 'χουμε γλυκοκαιριά, ενώ αν είναι κουλουριασμένα με το κεφάλι στα πόδια, προβλέπουν κακοχειμωνιά. Ως γνωστόν όμως, ο Κυργια(γ)κούλας –δεν λέω επίθετο καθόσον προληπτικός- δεν κλείνει μάτι, όπως έχει επανειλημμένως δηλώσει, κι ο σκύλος του ξαγρυπνάει στο πλάι του για συμπαράσταση.

 

Ο Στουρνάρας κάνει κι αυτός ανήσυχο ύπνο, το ζώο το διαισθάνεται κι αγριεύει κάθε τρεις και λίγο. Τα σκυλιά του Δέν-Δια γαυγίζουν νυχθημερόν ασταμάτητα· τα δε κανίς του Αδ-όνειδος έχουν πάθει ταράκουλο απ’ τις τσιρίδες του και δεν κοιμούνται ούτε με λοναρίντ. Αυτή δεν είναι κυβέρνηση, είναι τα 101 ακοίμητα κουτάβια της Δαλματίας. Οι σκύλοι της «Εφ.Συν.» πάντως προμαντεύουν αιθρία για σήμερα, με πρόσκαιρες καταιγίδες στα κεντρικά και νότια ορεινά και για αύριο τοπικές συννεφιές στα ηπειρωτικά και βοριάδες έως 7 Μποφόρ στο Αιγαίο. Σκυλίσιες μέρες.

 

Μετέωρος [email protected]

Scroll to top