02/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Ενα Ηχόραμα για το Ιόνιο

 

Ενας φωτογράφος κι ένας ποιητής, ο Δημήτρης Ταλιάνης κι ο Διονύσης Καρατζάς, περιηγήθηκαν το Ιόνιο και αποτύπωσαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε φωτογραφίες και σε λέξεις. Κυνήγησαν ανατολές, στήνοντας του ήλιου καρτέρι στα βουνά και στο πέλαγος. Ανεβοκατέβηκαν φεριμπότ και αυτοκίνητα, έτρεξαν, αλλά και παραφύλαξαν, να συλλάβουν το ιόνιο φως σε ζωντανά νερά που αντανακλούν ελευθερίες, σε βράχους που δοκιμάζουν τους ανέμους και σε γειτονιές που ξέρουν από χρώματα κι από παραμύθια. Πάλεψαν με σκιές και με σιωπές. Και πρόλαβαν τη δύση την ώρα της προσευχής και της υπόσχεσης. Στις φωτογραφίες και στις λέξεις ο μουσικός Γιώργος Αθανασακόπουλος άκουσε τον παλμό των δικών του βιωμάτων και αναμνήσεων. Ετσι δημιουργήθηκε το «Ηχόραμα: Ιόνιο Πορεία Δυτικά», που συνδυάζει τον ποιητικό λόγο, τη μουσική και τη φωτογραφία και παρουσιάζεται απόψε (21.00), στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου. Συμμετέχει το μουσικό σχήμα «Vibrato». Είσοδος: 10 €.

 

Ψηφιακές Κυκλάδες

 

«Οι Κυκλάδες, όπως τις θυμάμαι» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης του ζωγράφου Σπύρου Πουλημένου στο Πολιτιστικό Εκθεσιακό Κέντρο Τήνου. Ο καλλιτέχνης δημιουργεί στον υπολογιστή τις δικές του Κυκλάδες, όπως τις θυμάται, από τότε που τις επισκεπτόταν, σε νεαρή ηλικία, παρέα με τη μηχανή του. Τα τοπία αυτά εισάγουν άλλη θέαση, σαν να βλέπει κανείς ένα μέρος των πανέμορφων κυκλαδίτικων νησιών από ψηλά, με το λευκό, τις ώχρες και τις σιένες να ξεδιπλώνονται από την παλέτα του ζωγράφου, σε συνδυασμό με το αφαιρετικό σχέδιο. «Οι αναμνήσεις μου, φεύγοντας με το πλοίο από τα λιμάνια των νησιών, τα πρωινά ή τα βράδια επιστρέφουν, και παίρνουν θέση στον καμβά του υπολογιστή», αναφέρει ο ίδιος. «Οι Κυκλάδες δεν με κουράζουν ζωγραφίζοντας τες, αλλά ακριβώς το αντίθετο, με χαλαρώνουν. Είναι οι Κυκλάδες που μου έχουν προσφέρει χαρά, ξεγνοιασιά και ξεκούραση τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού των νεανικών μου χρόνων. Είναι επίσης οι Κυκλάδες των ζωγράφων και των ποιητών, και ό,τι έχει αποτυπωθεί στο μυαλό μου από αυτές τις εικόνες και τους στίχους». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 25 Αυγούστου.

 

«Μήδεια» στους Φιλίππους

 

«Μήδεια» του Ευριπίδη απόψε και αύριο στις 21.00 στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων σε μετάφραση Χ.Κ. Μύρη, σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, μουσική Θάνου Μικρούτσικου. Θέμα της τραγωδίας η αιώνια διαμάχη ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα και η σύγκρουση δύο πολιτισμών. Πλάσμα σύνθετο και γοητευτικό, η πριγκίπισσα από την Κολχίδα, ξένη στην Κόρινθο, βιώνει τη μέγιστη προδοσία από τον Ιάσονα. Η μάγισσα Μήδεια αποφασίζει να εκδικηθεί και μηχανεύεται την πιο απάνθρωπη τιμωρία. Μια παράσταση αντρικής διανομής με τους Γιώργο Κιμούλη, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Τάσο Νούσια, Μάνο Βακούση, Νικόλα Παπαγιάννη, Δημήτρη Παπανικολάου, Νίκο Αναστασόπουλο.

 

Γλυπτά της Α. Κοροβέση στο Εθνικό Αρχαιολογικό

 

Πραγματοποιείται από 1/7-1/9 2013 έκθεση με τίτλο «Ο χρόνος, οι μορφές, οι έννοιες». Είναι ο τίτλος της έκθεσης γλυπτικής της Αγγέλικας Κοροβέση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Δεκαεννιά γλυπτά της Κοροβέση, τοποθετημένα μέσα στις αίθουσες του μουσείου, συνομιλούν με τα αρχαία ελληνικά εκθέματα. Η πολυβραβευμένη γλύπτρια διερευνά και μελετά πρωταρχικές έννοιες/δομές της ανθρώπινης ιστορίας μέσα από τους ήχους της γλώσσας και τη διαλεκτική σχέση έννοιας και υλικών. Η παρουσίαση των έργων στο Εθνικό Αρχαιολογικό προσφέρει έναν περίπατο στον πολιτιστικό πλούτο της γλυπτικής ανά τους αιώνες. Τη γενική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο αν. διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, δρ Γεώργιος Κακαβάς. Η Ελληνίδα εικαστικός είναι πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και τον εξωτερικό, ενώ έγινε Αργυρή Ολυμπιονίκης στο Πεκίνο το 2008 με το έργο «Ειρήνη – Εκεχειρία».

 

Scroll to top