Pin It

Κάποτε κάναμε λίστες ατέλειωτες με δώρα. Ψάχναμε το καινούργιο φόρεμα, το περίεργο μενού, τα ψαγμένα χριστουγεννιάτικα μπιχλιμπίδια. Φέτος λεφτά δεν υπάρχουν. So what? Υπάρχει μεγαλύτερη ανάταση και ευλογία από εκείνη που προσφέρει μια έξοδος σε μουσεία, θέατρα, καλές μουσικές σκηνές; Απαντάμε «όχι» κατηγορηματικά. Και σας προτρέπουμε να ακολουθήσετε τις προτάσεις μας.

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

 

Η ΜΠΑΝΤΑ ΕΧΕΙ ΚΕΦΙ: Ο Κωστής Μαραβέγιας γιορτάζει μαζί μας Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά (21-22 Δεκεμβρίου, 28-29 Δεκεμβρίου, 4-5 Ιανουαρίου, 11-12 Ιανουαρίου) στην Κεντρική Σκηνή του «Σταυρού του Νότου» (Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Νέος Κόσμος). Παρασκευές και Σάββατα βράδυ, θα τον βρείτε εκεί παρέα με την μπάντα του, τους Ilegal, γεμάτο με ενέργεια, κέφι, αστεία και τον γνώριμό τους ήχο που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια από το ρεπερτόριό του και πολλές εκπλήξεις. Ωρα έναρξης 22.30 – Είσοδος: 12 ευρώ.

 

ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΧΑΪΝΤΝ: Η Καμεράτα (με όργανα εποχής) παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη θρυλική «Δημιουργία» του Χάιντν, για πολλούς το αριστούργημα του Αυστριακού (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 27 Δεκεμβρίου, 20.30), σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη. Συμμετέχουν η μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων (με μαέστρο τον Σταύρο Μπερή) και οι ερμηνευτές Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), Βασίλης Καβάγιας (τενόρος), Γιώργος Ματθαιακάκης (βαρύτονος). Εισιτήρια: 10- 28 ευρώ.

 

ΑΝΤΕΡΓΚΡΑΟΥΝΤ ΝΟΤΑ: Η Αμερικανίδα περφόρμερ, ερμηνεύτρια και ποιήτρια Λίντια Λαντς, πρωτοπόρα για περισσότερα από τριάντα χρόνια, έρχεται στις 4 Ιανουαρίου στο «PassPort» (Καραΐσκου 117, πλ. Κοραή, Πειραιάς). Ακροβατώντας ανάμεσα στον αυτοσχεδιασμό και την πρόζα, αφηγείται με τη μαγική υπνωτιστική φωνή της ιστορίες αστικής παρακμής και ηθικών διλημμάτων. Η παράσταση «Putan Club» είναι το τελευταίο της δημιούργημα. Τη βραδιά ανοίγει ο The Boy. Τιμή 15 ευρώ.

 

ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ: Η Λένα Πλάτωνος επιστρέφει. Απόψε, στις 22 αλλά και 23 Δεκεμβρίου στον Ιανό (Σταδίου 24, 2103217810) η ιδιοφυής συνθέτρια θα επιχειρήσει ένα ταξίδι στον χρόνο με ήχους ηλεκτρονικούς και στάσεις στη Λιλιπούπολη, το Σαμποτάζ, το Γκάλοπ, τη μελοποίηση του Καρυωτάκη, τα Λεπιδόπτερα, τις Ανάσες και τα Ημερολόγια. Μαζί της η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Γιάννης Παλαμίδας, ο Στέργιος Τσιρλιάγκος και ο
 Γιάννης Παξεβάνης. (22/12 στις 9.30 μ.μ., 23/12 στις 8 μ.μ.). Είσοδος 12 ευρώ.

 

YES SHE DOES: Είναι σίγουρα το κορίτσι που μας έχει ξαφνιάσει πιο ευχάριστα από οποιονδήποτε νέο καλλιτέχνη τα τελευταία χρόνια. Απλή, ουσιαστική και τόσο ταλαντούχα, η Μόνικα κάνει ποδαρικό στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στις 2 Ιανουαρίου (ώς 6/1, 20.30). Παρουσιάζει τραγούδια από τον τρίτο της προσωπικό δίσκο με επιρροές από Motown μέχρι αρτ ποπ. Η σκηνή είναι μια ευκαιρία και για την ίδια να εξερευνήσει συναισθήματα, να μοιραστεί την περιπλάνησή της, να ψάξει φανερές και κρυφές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης. Τιμές: 18-32 ευρώ.

 

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΓΙΑ ΦΙΛΗΜΑ: Εχουν κάτι από τη Μέριλιν όταν τραγουδά «Diamonds are a girl’s best friend». Αγαπούν τη σκεπτική Οντρεϊ Χέπμπορν και το «Moon River» του Χένρι Μαντσίνι. Περνούν με άνεση στο «7 Nation Army» των White Stripes. Οι απρόβλεπτες Puppini Sisters έρχονται στις 4 Ιανουαρίου, στο «Gagarin 205» (Λιοσίων 205, τηλ. 2155400888). Οι Βρετανίδες Στέφανι και Κέιτ παρέα με την Ιταλίδα Μαρσέλα είναι ερωτεύσιμες, χαρούμενες, ντυμένες με χουλιγουντιανά κοστούμια άλλης εποχής, αλλά δεν είναι αδερφές, απλώς πρώην συμφοιτήτριες στο Trinity College. Τιμή 25 ευρώ.

 

ΘΕΑΤΡΟ

 

ΕΝΑΣ ΤΣΕΧΟΦ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ: Ο προβληματισμός του Παντελή Δεντάκη για το πώς ο χρεοκοπημένος «Βυσσινόκηπος» του Τσέχοφ μπορεί να αντιπαρατεθεί στην ελληνική πραγματικότητα, η έξυπνη λύση για την κίνηση δεκατριών ηθοποιών στη λιτή σκηνή που ανακάλυψε η Αγγελική Στελλάτου και η διατήρηση του κωμικού στοιχείου στις ερμηνείες που -μάταια- υπερασπιζόταν ο Ρώσος δραματουργός οδήγησαν σε μια παράσταση ξεχωριστή. Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (Αντισθένους 7 και Θαρύπου).

 

ΧΑΡΑ, ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ: «Γιοι και κόρες», είναι η τελευταία δουλειά του Γιάννη Καλαβριανού και της ομάδας Sforaris. Επιβάλλεται να τη δείτε αν θέλετε να περάσετε υπέροχα. Βασίζεται στο υλικό ογδόντα συνεντεύξεων που πήραν πέντε νέοι ηθοποιοί από παππούδες και γιαγιάδες σε όλη την Ελλάδα, ζητώντας τους να θυμηθούν την ιστορία που σημάδεψε τη ζωή τους. Ετσι ξεπήδησαν πρωταθλητές κολύμβησης, δήμαρχοι, ράφτρες της οικογένειας του Κεμάλ, δίγαμοι, κατά συρροή αρραβωνιαστικοί, πλούσιοι έμποροι του Βελιγραδίου…Μέχρι 6 Ιανουαρίου στο Bios, από Πέμπτη έως Κυριακή, στις 20.30 (Πειραιώς 84).

 

ΓΕΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ: Το «Μistero Buffo», το σατιρικό έργο που κυρίως έσπρωξε τον Ντάριο Φο προς το Νόμπελ, σκηνοθετεί στο «Θησείο» ο Θωμάς Μοσχόπουλος. Στηρίζεται σε θέματα βγαλμένα από τη μεσαιωνική παράδοση και εμπνευσμένα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Τα γνωστά μας θαύματα, όπως ο γάμος στην Κανά ή η ανάσταση του Λαζάρου, έτσι όπως δεν τα έχετε ξαναδεί. Και ρεσιτάλ ερμηνείας από τους Αννα Καλαϊτζίδου, Αννα Μάσχα, Κώστα Μπερικόπουλο, Αργύρη Ξάφη, Θάνο Τοκάκη, Γιώργο Χρυσοστόμου (Τουρναβίτου 7).

 

ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΡΤΟΥΝ: Οι ημέρες επιτάσσουν μαγεία και ψευδαίσθηση. Τις προσφέρει σε αφθονία η «Οδύσσεια» που έστησε στην σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ο κορυφαίος σκηνοθέτης Ρόμπερτ Γουίλσον. Απολαύστε το άψογο εικαστικό του σύμπαν και θαυμάστε τους Ελληνες ηθοποιούς «αγνώριστους» μέσα στο στιλιζαρισμένο, εξπρεσιονιστικό, σχεδόν καρτουνίστικο σύμπαν του. Στις παραστάσεις προστέθηκε ακόμη μία, Τρίτη 1η Ιανουαρίου στις 8 μ.μ. (Εθνικό-Τσίλερ: Αγ. Κωνσταντίνου 22-24, Ομόνοια, τηλ. 2105288170).

 

Η ΑΧΕΡΟΥΣΙΑ ΩΣ ΠΙΣΙΝΑ: Το μιούζικαλ «Ευρυδίκη» της Αμερικανίδας Σάρα Ρουλ μεταγράφει τον αρχαιοελληνικό μύθο στο σήμερα. Η υπερβατική παράσταση του Δημήτρη Τάρλοου στο θέατρο «Πορεία» έχει πολλές αρετές: είναι εντυπωσιακή σκηνογραφικά χάρη στην πισίνα με νερό, διαθέτει πολύ δυνατές ερμηνείες (Κόρα Καρβούνη, Λαέρτης Μαλκότσης, Κώστας Γάκης) και εντυπωσιακή live μουσική (Τρικόρφων 3-5, πλ. Βικτωρίας, τηλ. 2108210991).

 

ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ: Παρέα μέχρι τα Χριστούγεννα μας κάνει η πολυβραβευμένη ομάδα Cheek by Jowl στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών με το «Κρίμα που είναι πόρνη» (18-22/12), το αιματοβαμμένο δράμα του 1633 του Τζον Φορντ, που διαχειρίζεται το θέμα-ταμπού του αιμομικτικού έρωτα. Η σύγχρονη, «ηλεκτρισμένη» και άκρως ερεθιστική παράσταση του Ντέκλαν Ντόνελαν μας μεταφέρει σε ένα εφηβικό δωμάτιο, με επίκεντρο το κρεβάτι κι ενώ η ντίσκο και η ποπ-ροκ μουσική εκτοξεύουν την ενέργεια στα ύψη (λεωφ. Συγγρού 107-109, τηλ. 2109005800).

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 

Η ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ: Tελευταία ευκαιρία να επισκεφτείτε την Εθνική Πινακοθήκη πριν κλείσει και μεταφερθεί στην Εθνική Γλυπτοθήκη στην περιοχή Γουδή, για να αρχίσει η επέκταση των κτιριακών της εγκαταστάσεων. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου μπορείτε να δείτε τις «Δωρεές Ελλήνων καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη, 1910–2012», συνολικά 166 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής καθώς και ανάγλυφα, κατασκευές και εγκαταστάσεις: από τη μνημειακή «Λαϊκή Αγορά» του Παναγιώτη Τέτση μέχρι συνθέσεις των Ντίκου Βυζάντιου, Γιώργου Βακιρτζή, Δημήτρη Μυταρά, Αλέκου Φασιανού, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Θεόδωρου Στάμου κ.ά.

 

Η ΒΙΝΤΕΟ-ΑΡΤ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Μια επίσκεψη στο Πάρκο Αναψυχής της Ακαδημίας Πλάτωνος θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Οχι μόνο θα ανακαλύψετε έναν καταπράσινο, πανέμορφο χώρο κρυμμένο στο υποβαθμισμένο αστικό τοπίο και θα περιηγηθείτε στα σπαράγματα της Πλατωνικής Ακαδημίας. Αλλά θα έρθετε σε επαφή και με τα δέκα σύγχρονα έργα ψηφιακής τέχνης της έκθεσης «Εικαστικοί Διάλογοι 2012», που έχει στήσει η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών σε επιμέλεια Μαριλένας Β. Καρρά. Τα έργα εμπνέονται από την οικονομική, πολιτική και πολιτειακή κρίση και τα επάκολουθά της (ανεργία, πτώχευση, μετανάστευση κ.λπ.). Από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα. Είσοδος από τη συμβολή των οδών Τριπόλεως και Κρατύλου. Δωρεάν.

 

ΜΟΔΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΕΧΝΗ: Ο Χέλμουτ Νιούτον δεν ήταν απλώς φωτογράφος μόδας. Ηταν ένας καλλιτέχνης που πειραματίστηκε με θέματα και είδη και διεύρυνε τα όρια της σύγχρονης οπτικής κουλτούρας με το μοναδικό όραμά του. Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών φιλοξενεί αναδρομική του έκθεση (καθημερινά 12.00-21.00), που καλύπτει τις βασικές θεματικές της δουλειάς του (μόδα, γυμνό, πορτρέτα). Διάρκεια έως 3 Μαρτίου, αλλά ας βρούμε μέσα στις γιορτές τον χρόνο που αξίζει να της αφιερώσουμε. Τιμές: 4 και 8 ευρώ. Λεωφ. Συγγρού 107-109. Τηλ: 2109005800.

 

Ο ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ: Και μόνο για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, το αρχαιότερο αστρονομικό υπολογιστικό όργανο που έχει βρεθεί, αξίζει να επισκεφτείτε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων» (μεχρι 28 Απριλίου) φέρνει στη δημοσιότητα το σύνολο των αρχαιοτήτων που ανελκύστηκαν (1900-1901 και 1976) από το περίφημο ναυάγιο νοτίως της Πελοποννήσου, που χρονολογείται από το 60-50 π.Χ. Μαρμάρινα και χάλκινα αγάλματα, γυάλινα σκεύη, χρυσά κοσμήματα και κεραμικά αγγεία βρίσκονται ανάμεσα στα περίπου 400 εκθέματα.

 

ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥΧΗ. Επί 60 χρόνια ο Γιάννης Τσαρούχης ζωγράφιζε ασταμάτητα, δημιουργώντας ένα πολύπλευρο, πλούσιο έργο. Η έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης: Μελέτες για 17 θέματα» στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς 138, αποκαλύπτει για πρώτη φορά τη διαδικασία της εικαστικής δημιουργίας του. Σπουδές, δοκιμές, παραλλαγές, πρωτόλεια μας εισάγουν στο εργαστήρι του, μαζί με ανέκδοτες φωτογραφίες και αρχειακό υλικό από το Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη (μέχρι 31 Μαρτίου, είσοδος 5 ευρώ).

 

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ: Στην έκθεση «Ενα Μέτρο» ο ζωγράφος Μιχάλης Μανουσάκης με μια μεγάλη in situ εγκατάσταση με παιχνίδια από τη συλλογή του βάζει στο επίκεντρο το παιδί. Με αυτό το πρόσχημα καταγράφει μέρος της ιστορίας της Ελλάδας από το 1897 έως το 1960. Μια έκθεση που θ' απολαύσετε μαζί με τα παιδιά σας στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β' 17-9 & Ρηγίλλης, τηλ. 2109242111–3).

 

 

 

Scroll to top