04/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τυροκομείο Γιάννη Σταθώρη

Από το βραβείο Γκίνες στις φυλακές Διαβατών

      Pin It

«Πήρε το βραβείο Γκίνες το 2011 για τη δημιουργία του μεγαλύτερου κατσικίσιου τυριού στον κόσμο, το οποίο ζύγιζε 939 κιλά

 

Ενας καλλιτέχνης στον τομέα των τυροκομικών διώκεται για τις ιδέες του

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η οικογένεια Σταθώρη για πολλά χρόνια είχε κοπάδια με αιγοπρόβατα στην περιοχή Ξηροποτάμι. Εκεί ένα υποτυπώδες οικογενειακό εργαστήρι παρήγε γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως κατσικίσιο τυρί, γραβιέρα και γιαούρτι. Με πολύ μεράκι και τη χρήση αγνών πρώτων υλών η ζήτηση αυξήθηκε και το 2006 η οικογενειακή επιχείρηση εγκαταστάθηκε στο 1ο χιλιόμετρο Ιερισσού–Γοματίου σ’ ένα εκσυγχρονισμένο κτίριο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.

 

Ο Γιάννης είναι ένας καλλιτέχνης στον τομέα των τυροκομικών προϊόντων και δημιουργός νέων γεύσεων. Η δημιουργική πορεία της ζωής του Γιάννη σφραγίστηκε από την έντονη διάθεσή του να προστατέψει το ανυπεράσπιστο δάσος των Σκουριών στο βουνό Κάκαβος, που αυτή τη στιγμή βιάζεται κυριολεκτικά από τους υλοτόμους και τους μεταλλωρύχους της εταιρείας «Eldorado» που συνεχίζουν πολλές παράνομες δραστηριότητες.

 

Η οικογένεια αρκετά καταβεβλημένη συνεχίζει με το κεφάλι ψηλά την υγιή λειτουργία της επιχείρησης. Η σύζυγος με τα 2 παιδιά, μιας και το τρίτο είναι πολύ μικρό, παλεύουν γιατί λείπει η κολόνα του σπιτιού. Η σύζυγος λέει «πώς είναι δυνατόν να συλλαμβάνεται κάποιος που πολεμά ενάντια στον καρκίνο που θέλει να σκορπίσει η εταιρεία στον τόπο;» Η οικογένεια θρηνεί ήδη θύματα και θεωρεί υπεύθυνα τα μεταλλεία, τα παιδιά είναι σοκαρισμένα και προσπαθούν να ξεπεράσουν τον εφιάλτη. Η μικρή κόρη νιώθει ενοχές που συνέλαβαν τον μπαμπά της και δεν μπορεί να τον βοηθήσει. Το μικρό παιδί αναρωτιέται γιατί να συλλάβουν τον μπαμπά που κοιμάται από τις 9 και στις 4 το πρωί ξεκινά δουλειά στο τυροκομείο. Της λείπουν οι εκδρομές μαζί του στο δάσος και τα παραμύθια που της διάβαζε κάθε βράδυ.

 

……………………………………………………………………………………………………………………….

 

Το Πετρωτό και το βραβείο Γκίνες

 

Η μεγάλη αγάπη του Γιάννη, ιδιοκτήτη και δημιουργού της επιχείρησης, για την τυροκομία και κυρίως για το τυρί πετρωτό, στάθηκε έναυσμα για τη δημιουργία του μεγαλύτερου κατσικίσιου τυριού στον κόσμο, το οποίο ζύγιζε 939 κιλά και πήρε το βραβείο Γκίνες το 2011 στην έκθεση τροφίμων και ποτών στην Θεσσαλονίκη, όπου έγινε και η γευσιγνωστική δοκιμή από τους επισκέπτες και καταναλωτές. Για τη δημιουργία του τυριού χρειάστηκε εφευρετικότητα και ιδιοκατασκευές για την τοποθέτηση και τη μεταφορά του. Χρησιμοποιήθηκαν 6 τόνοι γάλα και ασχολήθηκαν 20 εργαζόμενοι. Η μεγάλη δυσκολία ήταν η «άρση» του τυριού που έγινε με ειδικό γερανό κατασκευής του Γιάννη. Το γάλα τοποθετήθηκε σε 3 δίτονες πήχτρες για να πήξει και μεταφέρθηκε σε μια ιδιοκατασκευή που ονομάζεται πλέγμα στράγγιξης. «Δέθηκε» με την τσαντίλα για να στραγγίξει και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε μια δεξαμενή άλμης 2 τόνων για να συντηρηθεί. Η διαδικασία ωρίμανσης κράτησε 30 μέρες.

 

Τα προϊόντα της εταιρείας

 

Η εταιρεία παράγει εκλεκτά παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας μιας και είναι πιστοποιημένη μονάδα απαιτητικών προδιαγραφών. Το πιο δημοφιλές προϊόν της επιχείρησης είναι το Πετρωτό, κατσικίσιο τυρί που παράγεται με τη βοήθεια της τσαντίλας – ή τουλπάνι. Ενα πανί που χρησιμοποιείται για τη στράγγιξη του τυριού που του δίνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως η σκληρή υφή και η πιπεράτη γεύση.

 

Τα κίτρινα τυριά τύπου γραβιέρας περιέχουν διάφορα μπαχαρικά και ονομάζονται ελαιοτύρια. Αλλα περιέχουν μαύρο πιπέρι, άλλα καυτερή πιπεριά και για απαιτητικούς καταναλωτές υπάρχουν ελαιοτύρια με μάραθο και δυόσμο. Ο Γιάννης Σταθώρης, ακολουθώντας τις αναμνήσεις και τις παραδόσεις της μικρασιατικής του καταγωγής, χρησιμοποιώντας μυστικά που περνάν από γενιά σε γενιά, αναβίωσε το Μικρασιάτικο. Ενα τυρί ιδιαίτερης νοστιμιάς με ξεχωριστή επίγευση. Τέλος, ακόμα μια επιτυχία του είναι η γραβιέρα ρίγανης τρίμηνης ωρίμανσης, που λόγω της πλούσιας γεύσης της πήρε χρυσό βραβείο γεύσης στον 3ο διαγωνισμό ελληνικών τυριών επίσης το 2011.

 

 

Scroll to top