04/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μπιφτέκι»… 300.000 ευρώ

      Pin It

Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

«Σε 50 χρόνια θα υπάρχει η δυνατότητα να καλλιεργούνται το στήθος και τα φτερά ενός κοτόπουλου με ένα κατάλληλο μέσο», είχε πει το 1932 ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Μπορεί να καθυστέρησε να επιβεβαιωθεί 30 χρόνια, αλλά την ερχόμενη Δευτέρα, εδώ στο Λονδίνο, παρουσιάζεται το πρώτο «μπιφτέκι» που κατασκευάστηκε αποκλειστικά στο εργαστήριο.

 

Πρόκειται για το «μπιφτέκι του σωλήνα», in vitro όπως το ονομάζουν οι επιστήμονες. «Καλλιεργήθηκε», αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι ειδικοί, από βλαστοκύτταρα αγελάδας. Αποτελείται από 3.000 λεπτές λωρίδες κρέατος, μεγέθους ενός κόκκου ρυζιού η κάθε μια.

 

Το… «καλαμάρι»

 

Το κρέας είναι γκρι, γλοιώδες και η υφή του μοιάζει με του καλαμαριού. Κάποιοι που το δοκίμασαν στα αρχικά στάδια των ερευνών είπαν πως «είναι άγευστο και δύσκολο να το μασήσει κανείς». Η χρηματοδότηση των ερευνών κόστισε περίπου 300.000 ευρώ (250.000 λίρες Αγγλίας).

 

Τις έρευνες διεξήγαγε και ολοκλήρωσε το Πανεπιστήμιο Μάαστριχτ στην Ολλανδία με τη χορηγία ενός τραπεζίτη, ο οποίος μέχρι αυτή τη στιγμή θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του.

 

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, πολύ πιθανό αυτός που θα το δοκιμάσει στην επίσημη παρουσίαση να είναι και ο χρηματοδότης των ερευνών. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το αν είναι υγιεινό ή όχι. Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνουν πως για την παρασκευή του δεν χρειάστηκε να γίνουν επεμβάσεις στο DNA του κρέατος. Πάντως, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, θα χρειαστούν πέντε με δέκα χρόνια ακόμη εντατικών ερευνών για να τελειοποιηθεί το προϊόν. Από τη μια για να έχει τη γεύση του κρέατος και από την άλλη για να μπορεί να παράγεται μαζικά και να διατίθεται σε λογική τιμή για το ευρύ κοινό.

 

Οι υπερασπιστές του τεχνητού κρέατος τονίζουν ότι τα πλεονεκτήματα είναι πάρα πολλά. Πρώτα από όλα ότι μετά την τελειοποίηση των ερευνών, θεωρητικά από ένα μόνο ζώο θα μπορούν να παράγουν χιλιάδες φορές περισσότερο κρέας από ό,τι σήμερα. Γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να σταματήσουν να πεθαίνουν άνθρωποι από την πείνα.

 

Παράλληλα, θα υπάρξει τεράστια ωφέλεια για το περιβάλλον, καθώς θα μειωθεί η κατανάλωση του νερού, θα παράγονται λιγότερες ζωοτροφές και θα σκοτώνονται πολύ λιγότερα ζώα. Επιπλέον, θα αυξηθούν τα γεωργικά προϊόντα προς κατανάλωση, καθώς σήμερα το 70% της παγκόσμιας παραγωγής τους χρησιμοποιείται για την εκτροφή ζώων.

 

Τέλος, επισημαίνουν πως, μέχρι το 2050, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, ο κόσμος θα καταναλώνει το διπλάσιο κρέας από ό,τι σήμερα. Η ραγδαία αυτή αύξηση θα σημειωθεί γιατί θα υπάρξει ανάλογη ζήτηση από χώρες όπως η Κίνα, όπου η μεσαία τάξη αυξάνεται κατακόρυφα, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλα αναπτυσσόμενα κράτη.

 

Βέβαια, υπάρχει και το μεγάλο ζήτημα εάν ο κόσμος θα είναι έτοιμος να φάει τέτοιου είδους κρέας. Σε σχετική δημοσκόπηση που έγινε το 2005 στην Ε.Ε., το 54% των ερωτηθέντων είπε «όχι» σε μια τέτοια πιθανότητα. Ομως, μέχρι να έρθει η στιγμή της μαζικής κατανάλωσης πολλά μπορεί να αλλάξουν.

 

[email protected]

 

Scroll to top