04/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Νέοι αναγνώστες

 

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολούθησαν οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ, στο κάμπινγκ που πραγματοποιούν στη Θεσπρωτία, τη θεματική εκδήλωση για τις αντιστάσεις και τα «αντιπαραδείγματα» στον καιρό του Μνημονίου. Ενα τέτοιο «αντιπαράδειγμα» στον χώρο των μέσων ενημέρωσης αποτελεί η εφημερίδα μας, η «Εφημερίδα των Συντακτών», που απολαμβάνει όλο το διάστημα της κυκλοφορίας της, από τον περασμένο Νοέμβριο, τη θερμή υποστήριξη του αναγνωστικού κοινού. Για το εγχείρημα της «Εφ. Συν.» μίλησε στην εκδήλωση ο συνάδελφος Νίκος Σβέρκος, δίνοντας έμφαση στη συνεταιριστική λογική και την έμπρακτη ανεξαρτησία των δημοσιογράφων. Η στήριξη από τους αναγνώστες νεαρότερων ηλικιών έχει διπλή αξία.

 

Δ.Κ.

 

„Αποδοκιμασίες

 

Αντιμέτωπη με τις αποδοκιμασίες λιγοστών παρισταμένων, πιθανότατα γονέων των σμηνιτών που επρόκειτο να ορκιστούν, βρέθηκε η Φώφη Γεννηματά, κατά την επίσκεψή της στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη. «Πολιτικάντηδες, ωραία τα κανονίζετε από τα γραφεία σας, ντροπή σας», ήταν μερικά από τα «γαλλικά» που εκτοξεύτηκαν εναντίον της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Αμυνας, η οποία παρέμεινε απολύτως ψύχραιμη και δεν έδωσε σημασία. Πάντως, η εικόνα που μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να δυσαρέστησε την κ. Γεννηματά.

 

Δ.Κ.

 

„Τι έγιναν τα παιδιά;

 

Εκκωφαντική η σιωπή των αρμόδιων αρχών για την ανατριχιαστική υπόθεση που αφορά την «εξαφάνιση» 500 παιδιών Ρομά από την παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα», αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων για το θέμα που ανέδειξε η «Εφ.Συν.» την Πέμπτη. Η Ελλάδα «γιόρτασε» χθες την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά με τα πογκρόμ στην Πελοπόννησο. Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός καλεί σε «μέτωπο κατά του ναζισμού».

 

Κ.Ζαφ.

 

„Παραχαράκτες

 

Με τον φάκελο της Κύπρου καταπιάνεται εσχάτως η Χρυσή Αυγή. Μετά την προχθεσινή αθώωση των χουντικών από τις ευθύνες τους για την τραγωδία στη Μεγαλόνησο από τον Ηλία Κασιδιάρη, οι ναζιστές ασχολούνται με το θέμα και στη διαδικτυακή εκπομπή τους, υπό τον τίτλο «Μαθήματα σε ανιστόρητους». Είναι πάγια η τακτική τους να παραχαράσσουν την Ιστορία, πότε με το 1821, πότε με την περίοδο του δικτάτορα Μεταξά, πότε με το Πολυτεχνείο και πότε με το Κυπριακό. Επαγγελματίες παραχαράκτες και αναθεωρητές, όπως όλοι οι ομοϊδεάτες τους διεθνώς.

 

Τ.Τ.

 

„Κατάντια…

 

«Πες την αλήθεια, Φρόσω, να ξελαφρώσεις, μην ξελασπώσεις αυτό το σκουπίδι», είπε ο Νικόλαος Ζήγρας δείχνοντας τον εξάδερφό του Ακη Τσοχατζόπουλο που καθόταν στο εδώλιο, όταν η λογίστρια του πρώην υπουργού ξέσπασε σε λυγμούς αποχωρώντας από την αίθουσα. Ηταν την ώρα που απολογούμενη η δικηγόρος Ταλίτα Τσεκούρα αμφισβήτησε ισχυρισμούς της συγκατηγορούμενής της λογίστριας. Ο πρώην υπουργός, που δέχεται το ένα «σφυροκόπημα» μετά το άλλο, στο άκουσμα του απαξιωτικού χαρακτηρισμού διαμαρτυρήθηκε προς τον πρόεδρο: «Τον ακούσατε, με είπε δύο φορές σκουπίδι, κύριε πρόεδρε…». Ούτε στο νηπιαγωγείο τέτοιες συμπεριφορές από έναν άνθρωπο που παραλίγο να κυβερνήσει τη χώρα.

 

Μαρ.Δ.

 

„Και τα παιχνίδια

 

Κατά τη χθεσινή επιχείρηση της αστυνομίας στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο, όπως κατήγγειλε χθες στην «Εφ.Συν.» η Ελευθερία Ψυχογιού, μέλος της επιτροπής στήριξης προσφύγων, οι άνδρες των ΜΑΤ δεν δίστασαν να ψάξουν ανάμεσα στις θήκες cd και στα παιχνίδια των 87 παιδιών που φιλοξενούνται σε αυτό. «Ο εισαγγελέας που παρενέβη, γιατί δεν είχε παρέμβει όταν αυτά τα παιδιά διαπιστώθηκε ότι είναι ασίτιστα; Τι προσπαθούσαν να αποδείξουν;» αναρωτήθηκε…

 

Μ.Ι.Τ.

 

„Δημοσκοπήσεις

 

Καρπούς φαίνεται να αποδίδει η αδυσώπητη οικονομική πολιτική -προς τους λοιπούς Ευρωπαίους εταίρους- και η σαφώς ηπιότερη -προς τους συμπολίτες της- της Ανγκελα Μέρκελ, καθώς τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών παραμένουν αμετάβλητα στο 42%, ενώ απομένουν λιγότερο από δύο μήνες για τις γερμανικές εκλογές. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του καναλιού ARD, oριακά (5%) μπαίνουν στη Βουλή οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, ενώ όλα μαζί τα υπόλοιπα κόμματα (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Αριστερά) «μαζεύουν» 46%. Οψόμεθα εις Φιλίππους πάντως, γιατί… κάλπη είναι και γυρίζει!

 

Δ.Φ.

 

„Θέλει νέο πλαίσιο

 

Με τακτικισμούς επιχειρεί να βγει από το αδιέξοδο ο Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να απευθυνθεί στον ΟΗΕ με αίτημα την αλλαγή του υφιστάμενου διαπραγματευτικού πλαισίου για την αναζήτηση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Στο νέο πλαίσιο, η διαπραγμάτευση προτείνεται να γίνει από ομάδες με επικεφαλής τους ίδιους τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, ενώ το αποτέλεσμα πιθανής συμφωνίας επιμένει ότι θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα του.

 

Τ.Τ.

 

„Ρατσιστική κατάταξη

 

Θέμα έχει δημιουργηθεί στην Τουρκία μετά τις αποκαλύψεις ότι στην εσωτερική αλληλογραφία του υπουργείου Παιδείας οι μη μουσουλμανικές μειονότητες ταξινομούνται και χαρακτηρίζονται με κωδικούς αριθμούς, μια πρακτική που πηγαίνει πίσω στην εποχή που εγκαθιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία, το 1923. Ελληνες, Αρμένιοι και Εβραίοι, σύμφωνα με την απόρρητη κατηγοριοποίηση, είχαν αντιστοίχως τους αριθμούς 1,2 και 3, οι οποίοι ακολουθούσαν κάθε πρόσωπο στον προσωπικό του φάκελο. Ο τουρκικός Τύπος κάνει λόγο για ρατσιστικού τύπου πρακτική, ενώ οι αποκαλύψεις έγιναν με αφορμή ένα παιδάκι Αρμενίων του οποίου οι γονείς θέλησαν να το γράψουν στο νηπιαγωγείο.

 

Τ.Τ.

 

„Κολλημένοι με τον Σίλβιο!

 

Μα πόσα χρόνια θα κρατήσει αυτή η… «κολόνια»; Το 43% των Ιταλών θεωρεί ότι ο καταδικασθείς και με τη βούλα πια Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι θύμα πολιτικής δίωξης από τους δικαστές, όπως έδειξε δημοσκόπηση του ινστιτούτου SWG. Την άποψη αυτή συμμερίζονται το 10% των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς και το 26% των ψηφοφόρων του Μπέπε Γκρίλο! Η δημοτικότητα του… πρώην καβαλιέρε «τσίμπησε» 6 μονάδες, φθάνοντας στο 28%, αρκετά πίσω όμως από τον κεντροαριστερό «δελφίνο» Ρέντζι (55%), τον πρόεδρο Ναπολιτάνο (50%) και τον πρωθυπουργό Λέτα (47%), την κυβέρνηση του οποίου σχεδόν 6 στους 10 Ιταλούς (57%) βλέπουν σύντομα να πέφτει…

 

Μ.Βεργ.

 

„Διακοπές

 

Μερικές ημέρες ξεκούρασης θα αναζητήσει από σήμερα ο Φώτης Κουβέλης. Μπορεί πλέον η ΔΗΜΑΡ να μην συμμετέχει στην κυβέρνηση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα προεδρικά βάσανα τελείωσαν. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές, στο εσωτερικό του κόμματος μαίνεται ένα μικρό κύμα γκρίνιας, ενώ οι εξελίξεις το φθινόπωρο αναμένονται καταιγιστικές. Με αυτά τα δεδομένα, η καλοκαιρινή χαλάρωση του κ. Κουβέλη θα γίνει σε συνθήκες επιφυλακής, κρίνεται όμως απαραίτητη και από τον ίδιο για να αντεπεξέλθει στη δύσκολη συνέχεια. Οσο για τους προορισμούς, γνώριμοι και σταθεροί, Ζάκυνθος, Τρίκαλα και, τέλος, ένα μικρό πέρασμα από τον Βόλο.

 

Δ.Κ.

 

„Διεθνής Αμνηστία

 

Διεθνή διάσταση παίρνει ένας ακόμη θάνατος κρατουμένου στο πλαίσιο του «Ξένιου Δία». Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί να διερευνηθούν επειγόντως οι συνθήκες θανάτου του Μασούντ Αχμεντ, του Αφγανού κρατούμενου στο στρατόπεδο της Κορίνθου, που, παρόλο που είχε ενημερώσει μήνες πριν για συμπτώματα ασθένειας, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όταν ήταν πολύ αργά. Αναφέρεται σε υπάλληλο που χαρακτήριζε κάποιους κρατούμενους «ποντίκια» μπροστά σε απεσταλμένο της οργάνωσης και ζητεί να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης και να δοθεί πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα.

 

Δ.Αγγ.

 

„Μαζική συμμετοχή

 

Σε ποσοστά μεταξύ 80% και 100% κυμάνθηκε η συμμετοχή στην 24ωρη παναττική απεργία των εργαζομένων στους φορείς τους Δημοσίου, σύμφωνα με κύκλους της ΑΔΕΔΥ. Χιλιάδες ήταν οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση και δεκάδες όσοι έφτασαν από το πρωί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να περιφρουρήσουν την απεργία. Τα συνθήματα για γενική απεργία ήταν συχνά. Δυναμικότερες κινητοποιήσεις αναμένονται πριν τελειώσει ο Αύγουστος. Κορύφωση προβλέπεται την περίοδο της ΔΕΘ.

 

Στ.Ζ.

 

„«Ολα είναι σκευωρία»!

 

Επικίνδυνα οξύνονται τα πνεύματα στη δίκη με τις «χρυσές μίζες» όσο προχωρούν οι απολογίες. Οι κατηγορίες είναι σοβαρές και τα συμφέροντα αλληλοσυγκρουόμενα. Η πιο βαριά κουβέντα ειπώθηκε χθες από την πρώην λογίστρια του Ακη Τσοχατζόπουλου και νυν τρόφιμη στις φυλακές. «Θα τον σκοτώσω και θα σκοτωθώ. Εγώ προσπάθησα να τον καλύψω και τώρα είμαι στη φυλακή», ξέσπασε η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου. Οσο για τον ίδιο τον πρώην υπουργό, ό,τι και να «του σούρνουν» οι συγκατηγορούμενοί του, αυτός παραμένει ακλόνητος στη… θεωρία ότι όλα είναι μια «πολιτική σκευωρία σε βάρος του».

 

Δεν τον βλέπουμε καλά, έτσι όπως έχουν αγριέψει οι πρώην συνεργάτες του, στις 26 του μήνα που θα ξεκινήσει επιτέλους την απολογία του…

 

Κ.ΚΑΤ.

 

„Ας φροντίσουν

 

Xθες μπήκαν τα ΜΑΤ στο Κέντρο Προσφύγων στο Λαύριο για να βρουν τους… τρομοκράτες. Φυσικά δεν βρήκαν τίποτα. Είδαν όμως σε τι άθλιες συνθήκες ζουν 266 υποσιτισμένοι πρόσφυγες και ανάμεσά τους 85 παιδιά. Η «Εφ.Συν.» είχε μπει στο ίδιο στρατόπεδο πριν από τρεις μήνες και αντίκρισε ετοιμόρροπα κτίρια στα οποία έχουν φυτρώσει αρμυρίκια στις κολόνες και στα δοκάρια. Πριν από ένα μήνα παραλίγο να χάσει τη ζωή της μια άτυχη γυναίκα που της ήρθε μέρος της οροφής στο κεφάλι. Αντί να κυνηγάνε Καλάσνικοφ εκεί που δεν υπάρχουν, ας φροντίσουν για την υγεία και τη σίτιση αυτών των ανθρώπων.

 

Κ.Ζαφ.

 

Scroll to top