Pin It

ΛΕΣΒΟΣ Της Ανθής Παζιάνου

 

Είκοσι ένας νεκροί μέχρι στιγμής, ένας επιζών και 6 αγνοούμενοι, ανάμεσά τους μία οικογένεια με ένα μωρό 3 χρόνων και ένα κορίτσι 13 χρόνων. Αυτός είναι ο απολογισμός της τραγωδίας που εκτυλίσσεται χωρίς τέλος από το μεσημέρι της Παρασκευής στη Λέσβο, όταν δυνάμεις της Frontex βρήκαν τον 20χρονο Αφγανό Μοχάμεντ Μορτιζάν να επιπλέει έπειτα από ναυάγιο στα νότια του νησιού.

 

Μάταιες ήταν οι προσπάθειες του Λιμενικού να εντοπίσουν τυχόν αγνοουμένους την ίδια μέρα. Επρεπε να συνέλθει, ώς έναν βαθμό, από το υποθερμικό σοκ, τα ξημερώματα του Σαββάτου, για να μοιραστεί με τους αρμοδίους τον αριθμό και την καταγωγή των 25 συνεπιβατών του που ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια μαζί με τους δύο Τούρκους δουλεμπόρους την Πέμπτη με την προσδοκία να βρουν καλύτερη μοίρα στην Ευρώπη.

 

Μόνο στην αντιπροσωπεία της Frontex και στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα δόθηκε άδεια να επισκεφτούν τον Μοχάμεντ, που νοσηλεύεται στην παθολογική κλινική και μέχρι σήμερα δεν έχει μάθει για την τραγική απώλεια των συνταξιδιωτών του.

 

«Σιγά σιγά αναρρώνει. Ξύπνησε στο νοσοκομείο χωρίς να θυμάται πώς βρέθηκε και το ότι ξύπνησε οφείλεται στην ενδελεχή φροντίδα που επέδειξαν οι γιατροί της κλινικής. Δεν τον ρωτήσαμε τίποτα για να μη δημιουργήσουμε σύγχυση και τον αφήσαμε να μας μιλήσει για το ναυάγιο, ώστε να εξακριβώσουμε την εθνικότητα και τον αριθμό των αγνοουμένων.

 

Αυτό που προέχει τώρα είναι η ψυχική υγεία του», ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο επικεφαλής των Γιατρών χωρίς Σύνορα, Χρήστος Γεωργιάδης, που μαζί με την ομάδα του βρίσκονται εδώ και έναν μήνα στη Λέσβο, παρέχοντας περίθαλψη στους μετανάστες που έρχονται κατά κύματα, αλλά και μεταφραστές για την απαραίτητη συνεννόηση με τις αρχές.

 

Η πρώτη σορός εντοπίστηκε στην παραλία της Θερμής στις 7 το πρωί του Σαββάτου και ακολούθησαν άλλες εφτά, ενώ λίγα μέτρα μακριά, στην παραλία Νησέλια, εντοπίστηκαν συνολικά 13 μέχρι το ίδιο βράδυ.

 

Τα σωσίβια που επιπλέουν ακόμη στη θαλάσσια περιοχή δεν κατόρθωσαν να κρατήσουν ζωντανούς από τα κύματα και την παγωνιά των ημερών τους ανθρώπους, τα νεκρά σώματα των οποίων περισυνέλεγαν επί δύο ημέρες δυνάμεις του Λιμενικού με τη συνδρομή εθελοντών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και του δικτύου για τους πρόσφυγες «Το χωριό τού όλοι μαζί».

 

Μέσα στις μαύρες σακούλες που μεταφέρονταν οι σοροί και στα πλαστικά καφάσια όπου συγκεντρώνονταν κινητά τηλέφωνα, χαρτιά, ταυτότητες και λίγα χρήματα, η ανθρώπινη ζωή έχανε την αυταξία της. «Χάσαμε το μέτρημα από το κουβάλημα», είπαν στην «Εφ.Συν.» οι άντρες του Λιμενικού και του γραφείου τελετών, καθώς μετέφεραν τις σορούς στο νεκροτομείο του νοσοκομείου.

 

Οσοι δεν χώρεσαν εκεί μεταφέρθηκαν σε κέντρα υγείας των χωριών του νησιού, όπου υπάρχουν ψυκτικοί θάλαμοι. Σήμερα αναμένεται να γίνει η νεκροψία και «μόνο μέσω DNA, και αν συγγενείς τούς αναζητήσουν, θα μπορέσουμε να μάθουμε περισσότερα στοιχεία γι' αυτούς τους ανθρώπους», μας είπε ο ιατροδικαστής κ. Νούσσιας.

 

Τραγική ειρωνεία: Πολλά στοιχεία για το ναυάγιο έμαθαν οι εθελοντές από 6 Σύρους πρόσφυγες -άλλη «φουρνιά» αυτοί- που αποβιβάστηκαν στην παραλία το βράδυ της Παρασκευής. Οι ντόπιοι τούς εντόπισαν και επικοινώνησαν κατευθείαν με το «Χωριό τού όλοι μαζί».

 

«Αν φτάναμε μία ώρα αργότερα, οι έξι άνθρωποι θα είχαν κοκαλώσει», επισημαίνει το μέλος του δικτύου, Ανθή Καραγγελή, που μαζί με άλλους εθελοντές επιβιβάζουν οικογένειες μεταναστών στα Ι.Χ. νυχθημερόν και τους μεταφέρουν στις δημοτικές κατασκηνώσεις στις οποίες έχουν δημιουργήσει ένα άτυπο κέντρο φιλοξενίας με τροφή, στέγη και ζεστασιά.

 

Τζιν, μπουφάν, κουρελιασμένες κουβέρτες διάσπαρτα στην παραλία, μια βάρκα που αγνοείται στον βυθό του Αιγαίου και άνθρωποι «αόρατοι» για τις αρχές, που επιβιώνουν αποκλειστικά από τους εθελοντές, τσακίζουν την εικόνα της ανθρωπιστικής Ευρώπης, αποδεικνύοντας με τον πιο δραματικό τρόπο ότι οι τεχνητές γραμμές των συνόρων διαγράφουν τις ζωές που… περισσεύουν.

 

Οι ευθύνες όμως δεν μοιράζονται ανάμεσα στη Frontex και τις τουρκικές αρχές που δεν συνεργάζονται με την Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθούν τα ταξίδια θανάτου, όπως επισήμανε ο εισηγητής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Οσο θα υψώνονται οι φράχτες του Εβρου τόσο θα θρηνούμε θύματα στον πάτο του Αιγαίου.

Scroll to top