07/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανεξέλεγκτα 640 τρισ. δολάρια !

      Pin It

Του Μπάμπη Μιχάλη

Την αποτυχία του να ελέγξει την ύψους 640 τρισ. δολαρίων εξωχρηματιστηριακή αγορά παραγώγων και κατ' επέκταση τους τραπεζίτες ομολόγησε για ακόμη μία φορά το G20, περίπου τέσσερα χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Από την Πόλη του Μεξικού, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου παραδέχτηκαν χθες, μέσω του Μαρκ Κάρνεϊ (επικεφαλής του Financial Stability Board), ότι ο στόχος τους για θέσπιση νέων κανόνων που θα περιορίζουν τους κινδύνους και θα ενισχύουν τη διαφάνεια στις δεκάδες over the counter αγορές του πλανήτη (εξωθεσμικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες συναλλαγών των τραπεζών) ώς τα τέλη του 2012 δεν θα ευδοκιμήσει.

 

Oι ηγέτες του G20 είχαν συμφωνήσει στα τέλη του 2009 ότι στη δύση του 2011 τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως τα swaps επιτοκίων ή τα swaps αθέτησης χρέους (τα γνωστά cds), θα συναλλάσσονται και θα εκκαθαρίζονται κεντρικά με απόλυτη δημοσιότητα και διαφάνεια στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των τραπεζών.

 

Αυτό όμως δεν συνέβη ποτέ, αφού όπως ομολόγησε χθες ο Κάρνεϊ δεν στάθηκε δυνατό να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των κυβερνήσεων και να τεθούν οι σχετικοί κανόνες σε εφαρμογή από φέτος.

 

Τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα, κυρίως των στεγαστικών δανείων, αποτέλεσαν το εφαλτήριο της κρίσης του 2007-2009, η οποία οδήγησε στην πολυδάπανη διάσωση των τραπεζών, με χρήματα των φορολογουμένων από τις κυβερνήσεις, στο φόρτωμα των δημόσιων οικονομικών με τεράστια χρέη και αρκετές χώρες στην περιβόητη κρίση χρέους.

 

Η σημερινή αδυναμία του G20 να ελέγξει τις over the counter αγορές αποτυπώνει τη συνολική αδυναμία του πολιτικού συστήματος του πλανήτη να βάλει κανόνες στον υπερβολικά διογκωμένο χρηματοπιστωτικό τομέα, επιτρέποντάς του να συνεχίζει τις ασύδοτες πρακτικές του.

 

Απόδειξη αυτού, η αποκάλυψη της ύπαρξης καρτέλ μεγάλων τραπεζών στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, το οποίο χειραγωγούσε το διατραπεζικό επιτόκιο στην αγορά του Λονδίνου.

 

Κατά τα άλλα, οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι υπουργοί Οικονομικών των 20 χωρών κάλεσαν στο κοινό ανακοινωθέν τους -με το οποίο έκλεισαν τη σύνοδο του Μεξικού- τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να επιλύσουν σύντομα τις δημοσιονομικές του προκλήσεις, οι οποίες όπως είπαν αποτελούν σημαντική απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

 

Εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις προηγούμενες δεσμεύσεις μείωσης των δημόσιων ελλειμμάτων στα μισά από τις ανεπτυγμένες οικονομίες ώς τα τέλη του 2013, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να πονέσει την παγκόσμια οικονομία.

 

Οι στόχοι μείωσης των ελλειμμάτων είχαν συμφωνηθεί στη σύνοδο του Τορόντο το 2010, όταν η παγκόσμια οικονομία έδειχνε να ξεφεύγει από την κρίση. Τελικά δεν ξέφυγε.

Scroll to top