17/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δημοψήφισμα – μαγική εικόνα

      Pin It

Του Γιώργου Τσιάρα

 

Δικαιώνονται δυστυχώς όσοι παρατηρητές έλεγαν, εβδομάδες τώρα, πως το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα θα διχάσει ακόμη περισσότερο την Αίγυπτο, αντί να την ενώσει, καθώς το χάσμα ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις κάθε άλλο παρά γεφυρώθηκε στις κάλπες.

 

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων στον πρώτο γύρο του δημοψηφίσματος, που διεξήχθη στις μεγάλες πόλεις, η κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πανηγυρίζει ήδη τη νίκη της, κάνοντας λόγο για πάνω από 56,5% «ναι» στο Σύνταγμα -ενώ νωρίτερα εκπρόσωποί της ανέβαζαν τον πήχη, μιλώντας ακόμη και για ποσοστά επικύρωσης άνω του 70%. Ετσι κι αλλιώς, τα επίσημα αποτελέσματα δεν αναμένονται νωρίτερα από την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου του δημοψηφίσματος, που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο στην υπόλοιπη Αίγυπτο, και ιδιαίτερα στην επαρχία.

 

Η κοσμική αντιπολίτευση όμως αμφισβητεί πλήρως την εκλογή, καταγγέλλοντας διάφορες μορφές νοθείας, και ιδιαίτερα την «αξιοποίηση»-χρήση του θρησκευτικού κηρύγματος στα τζαμιά κατά την προσευχή της Παρασκευής από διάφορους κληρικούς ώστε να πεισθούν οι πιστοί να ψηφίσουν «ναι».

 

Οσο για το αποτέλεσμα, ένας εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Μετώπου της Σωτηρίας δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του, το 60-65% στο Κάιρο και σε άλλες περιοχές έχουν απορρίψει το νέο Σύνταγμα.

 

Την ίδια στιγμή, η ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ ελ- Μπαραντέι δήλωσε ότι «κλονίζονται τα θεμέλια του κράτους», προειδοποιώντας πως «η Αίγυπτος της επανάστασης είναι κοντά» και τονίζοντας ότι το ποσοστό εκείνων που αντιτίθενται στο νέο Σύνταγμα ξεπερνά το 40%.

 

Οπως ανέφερε επίσης στο twitter: «Η χώρα είναι διχασμένη, έχουν σημειωθεί ξεκάθαρες ανωμαλίες, η προσέλευση είναι χαμηλή και η δυσαρέσκεια με τους ισλαμιστές αυξάνεται».

 

Να σημειωθεί ότι επτά αιγυπτιακές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απηύθυναν διεθνή έκκληση για επαναδιεξαγωγή του πρώτου γύρου του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα, επικαλούμενες πλήθος από διαδικαστικές παρατυπίες, αλλά και εκτεταμένη θρησκευτική προπαγάνδα από κληρικούς υπέρ του σχεδίου.

 

Ο Μπαχέι αλ-Ντιν Χάσαν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Σπουδών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Καΐρου, τόνισε πως, μεταξύ άλλων, παρεμποδίστηκε η παρουσία των παρατηρητών στη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, ενώ επιτράπηκε σε εκπροσώπους του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

 

Ο ίδιος ανέφερε επίσης τη θρησκευτική προπαγάνδα, τη διακοπή της ψηφοφορίας σε ορισμένα εκλογικά κέντρα και το κλείσιμο κάποιων από αυτά πριν από την προγραμματισμένη ώρα. Το βέβαιο είναι ότι η προσέλευση στις κάλπες των Αιγυπτίων του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας και ακόμα οκτώ πολυπληθών εκλογικών περιφερειών ήταν μεγάλη, όπως και το ότι η πρώτη φάση του δημοψηφίσματος σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια σε διάφορες πόλεις, με τις ευθύνες να βαραίνουν και τις δύο πλευρές.

 

Ετσι, αρκετά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε διάφορες πόλεις δέχτηκαν επιθέσεις με πέτρες και μολότοφ από αγνώστους, ενώ το ίδιο συνέβη και στα κεντρικά γραφεία του αντιπολιτευόμενου κόμματος αλ-Ουάφντ, στο Κάιρο. Επίσης, ομάδα ισλαμιστών επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ στα γραφεία αιγυπτιακής εφημερίδας που υποστηρίζει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

 

Τα χειρότερα όμως επεισόδια σημειώθηκαν στην Αλεξάνδρεια, όταν ομάδες νεαρών οπλισμένων με μαχαίρια και ρόπαλα συγκρούστηκαν μεταξύ τους έξω από ένα κεντρικό τζαμί.

 

Ολα άρχισαν την Παρασκευή, όταν «κοσμικοί» διαδηλωτές στράφηκαν κατά ενός ανώτερου μουσουλμάνου κληρικού, που φέρεται να κάλεσε τον λαό να ψηφίσει υπέρ του νέου Συντάγματος: οι διαδηλωτές περικύκλωσαν με άγριες διαθέσεις το τζαμί, οι υποστηρικτές του θρησκευτικού ηγέτη συγκρούστηκαν μαζί τους προσπαθώντας να τους απομακρύνουν και τελικά επενέβη με μεγάλες δυνάμεις η αστυνομία. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν τουλάχιστον 15 άτομα, ενώ σημειώθηκαν και σοβαρές ζημιές σε καταστήματα και δεκάδες αυτοκίνητα.

Scroll to top