29/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

 Διαψεύδονται συνεχώς

 

Οι απανωτές διαψεύσεις σε δημοσιεύματα για πιθανούς αγοραστές της «Εφημερίδας των Συντακτών» χαρακτηρίζονται απλά ως «αντίδραση» από την εφημερίδα «Παραπολιτικά». Ας μην ανησυχούν. Αν και όταν υπάρξουν μέτοχοι πλην του Συνεταιρισμού Εργαζομένων (προκαθορισμένο μειοψηφικό ποσοστό και υπό προϋποθέσεις που έχουμε θέσει), θα ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας που είναι και οι μοναδικοί εργοδότες μας. Αλλωστε, εμείς… δεν κρύβουμε κάτι. Η διαρκής ανοδική πορεία στις πωλήσεις της «Εφ.Συν.» -και μάλιστα εν μέσω θέρους- μεταφράζεται επίσης από το ίδιο εβδομαδιαίο φύλλο περιέργως σε «χαμηλές κυκλοφοριακές επιδόσεις του φύλλου που δημιουργούν πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης». Ή μπερδεύουν τις δικές τους πωλήσεις τελευταίως ή κάτι παίρνουν και δεν μας δίνουν…

 

ΣΩ.ΜΑ

 

Μνήμη Νίκου Ζαχαριάδη

 

Από «ήρωας αρχηγός του ΚΚΕ», όπως έγραφε το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» (30/8/1945), ο Νίκος Ζαχαριάδης έμελλε να γίνει η τραγική φυσιογνωμία της Αριστεράς, στον οποίο «φορτώθηκαν» όλες οι αμαρτίες του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος. Πάνω του έπεσε το ανάθεμα της ήττας και η πολυτάραχη, αλλά εξόχως πολιτική και μέσα στις αντιφάσεις της, ζωή του έκλεισε τον κύκλο της στην εξορία του Σοργκούτ. Επισήμως, από «οξεία καρδιακή προσβολή». Επιβεβαιωμένο ότι ο «αρχηγός» αυτοκτόνησε, σε πείσμα όσων αρνούνται την ιστορία. Η διαγραφή του από το ΚΚΕ, ο αγώνας του για δικαίωση και η μετά από χρόνια αποκατάστασή του από το Κόμμα (16/6/2011) δεν έχουν κλείσει οριστικά το κεφάλαιο Νίκος Ζαχαριάδης. Την Πέμπτη το πρωί στις δέκα, στο Α΄ Νεκροταφείο η κομματική οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτικό μνημόσυνο, σαράντα χρόνια από τον θάνατό του, με την παρουσία του γενικού γραμματέα Δ. Κουτσούμπα. Ισως έφτασε ο καιρός να ζητηθεί από τη Μόσχα ο περίφημος φάκελός του…

 

Φ.Π.

 

Πνευματική ασφυξία

 

Με τη φράση «αν διαφωνώ και δεν μιλάω, αν γελοιογραφώ και δεν εκφράζομαι, τότε κοροϊδεύω και το ίδιο το κόμμα αλλά και τον ίδιο μου τον εαυτό κι αυτό ένας κομμουνιστής δεν πρέπει ποτέ να το κάνει» ο επί 23 χρόνια σκιτσογράφος του «Ριζοσπάστη» Κ. Γρηγοριάδης έκανε γνωστή την αποχώρησή του από την εφημερίδα του ΚΚΕ. Στην επιστολή του, αφού επισημαίνει ότι η απόφαση ήταν εξαιρετικά δύσκολη, τονίζει ότι «μετά το τελευταίο συνέδριο φοβάμαι πως το ΚΚΕ κλείστηκε στον εαυτό του και κυρίως αυτό αδικεί το ίδιο το ΚΚΕ. Θεωρώ πως μέσα του κρύβει απίστευτες δυνάμεις που αν απελευθερωθούν θα κάνουν άλλο ένα ιστορικό θαύμα». Ασκεί κριτική στην ηγεσία του κόμματος τονίζοντας: «Πίστευα και πιστεύω ότι ένα κόμμα σαν το ΚΚΕ, άσχετα πόσο μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει, δεν μπορεί να απολύει τους εργαζομένους του είτε είναι μέλη του είτε όχι» και αφήνει αιχμές για «πνευματική ασφυξία» εντός των τειχών του Περισσού.

 

Φ.Π.

 

Ψαλίδισμα

 

Ολο και συχνότερες είναι οι βολές που εξαπολύει το πρωθυπουργικό περιβάλλον κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, όσον αφορά τη λειτουργία του ως υπουργού Εξωτερικών. «Ο εκτροχιασμός του Β. Βενιζέλου», «ασκεί αυτόνομη και εν κρυπτώ διπλωματία», «βρίσκεται σε διαφορετική γραμμή από την επίσημη της κυβέρνησης», είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους στον φιλοκυβερνητικό Τύπο. Μπορεί ως κυβερνητικός εταίρος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να είναι αναγκαίος και πολύτιμος, αλλά προφανώς για το Μαξίμου είναι αδιανόητο να διατηρεί έστω και την ελάχιστη αυτονομία.

 

Τ.Τ.

 

Προσβολή

 

Την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε για άλλη μια φορά στα όριά της η κυβερνητική πλειοψηφία, εξαιτίας της τροπολογίας που έβγαζε σε διαθεσιμότητα τους εκπαιδευτικούς υψηλών προσόντων. Ο λόγος; «Είπε η τρόικα ότι έλειπαν 80 άτομα από τη λίστα των απολύσεων». Οπότε η Βουλή νομοθέτησε για άλλη μια φορά, κατά παραγγελία, μία εβδομάδα αφού είχε ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Το «κερασάκι» αυτό δεν ήταν απλώς ένα ακόμη μέτρο, ήταν καθαρή προσβολή της εθνικής αξιοπρέπειας, που την δέχονται αυτοί που κατά τα άλλα δηλώνουν… υπερπατριώτες.

 

Χ.ΙΩ.

 

Για όλες τις δουλειές

 

«Παντός καιρού ή παιδί για όλες τις δουλειές». Ο λόγος για τον διευθυντή ειδήσεων της μέχρι την 11η Ιουνίου ΝΕΤ, Β. Θωμόπουλο, ο οποίος φέρεται να καταλαμβάνει τη διεύθυνση στο έκτρωμα της μεταβατικής ΔΤ. Το αγαπημένο παιδί του ΠΑΣΟΚ, που «πούλαγε» εκδουλεύσεις στα κόμματα της συγκυβέρνησης, επιβιώνει σε κάθε αλλαγή, μόνο που υπάρχει μία λεπτομέρεια: Διορίζεται ή επιλέγεται βάσει του διαγωνισμού για την πλήρωση της θέσης του διευθυντή ειδήσεων; Εκτός και αν τα δημοσιεύματα «καίνε τον καμένο».

 

Ν.ΣΒ.

 

Μπερδεύτηκαν…

 

Το αυτί της Χρυσούλας Γιαταγάνα τράβηξε ο Τέρενς Κουίκ, καθώς η βουλευτής, μιλώντας σε κανάλι της Καβάλας, έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα στη Θράκη», δήλωση που αναπαρήγαγαν στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, προκαλώντας όπως μαθαίνουμε την μήνιν του Πάνου Καμμένου. Ο Τ. Κουίκ, με επιστολή του, ως αρμόδιος τομεάρχης Εθνικών Θεμάτων, αποκαθιστά την τάξη, αδειάζοντας ευγενικά τη βουλευτή. «Σας διαβεβαιώ κατηγορηματικά ότι ατυχείς διατυπώσεις από αστοχία ή άγνοια (σίγουρα όχι από πρόθεση και το υπογράφω) για το καθεστώς της Θράκης, δεν απηχούν τις πάγιες και ξεκάθαρες θέσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων». Παιδιά, να συντονιστείτε λιγάκι!

 

Τ.Τ.

 

Για τον Αδαμάντιο Πεπελάση

 

Αξιοθαύμαστος είναι για τη ζωτικότητά του, πνευματική και σωματική, ο Αδαμάντιος Πεπελάσης, καθηγητής σε τρία πανεπιστήμια της Αμερικής, αλλά όχι «ακαδημαϊκός» στην Ελλάδα, όπως έγραψαν μερικοί. Σπουδές, διακρίσεις, υποτροφίες, εκδόσεις (18 βιβλία), αρθρογράφος, διοικητής και πρόεδρος τραπεζών (της Αγροτικής και της Εμπορικής, αντιστοίχως), επαγγελματική σταδιοδρομία, γενικότερα, εντυπωσιακή. Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, όμως, νομίζω δεν έχει γίνει. Και κάτι… πολιτικό: ουδεμία σύμπτωση απόψεων είχε ή έχει με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, παρά το γεγονός ότι ήταν κουμπάρος του πατέρα του (τον είχε «στεφανώσει» με τη Μάργκαρετ στην Καλιφόρνια, πριν από έξι και πλέον δεκαετίες!)

 

Ν.Γ.

 

Πρόσφυγες και μετανάστες

 

Mε αφορμή την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που καταγράφει την παράνομη πρακτική των απωθήσεων προσφύγων και μεταναστών από την ελληνική ακτοφυλακή και τους συνοροφύλακες, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Π. Τατσόπουλος, Δ. Τσουκαλάς, Θ. Δρίτσας, Ρ. Δούρου, Τ. Κουράκης) κατέθεσαν ερώτηση στους υπ. Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας. Τους ρωτούν αν θα διερευνήσουν τις καταγγελίες και ποια μέτρα θα πάρουν ώστε να μην παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη φύλαξη των συνόρων.

 

Δ.Αγγ.

 

Εμμονές…

 

Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την υπολειτουργία της Δικαιοσύνης με τις χιλιάδες υποθέσεις που λιμνάζουν στα δικαστήρια; Προκηρύσσοντας μόνο 37 θέσεις δικαστών και 8 εισαγγελέων για όλη τη χώρα, σχεδόν τις μισές σε σχέση με άλλες χρονιές. Και όλα αυτά, τη στιγμή που απολύονται χιλιάδες από το Δημόσιο και υποτίθεται ότι για κάθε έναν που φεύγει, θα προσλαμβάνεται ένας καινούργιος. Οταν οι νεοφιλελεύθερες εμμονές εμποδίζουν την κοινή λογική…

 

Χ.ΙΩ.

 

Απλήρωτοι ναυτικοί

 

«Οι ναυτεργάτες πρέπει να πληρωθούν», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης στη συνάντηση που είχε με τους ναυτιλιακούς συντάκτες, όταν του τέθηκε η ερώτηση τι θα γίνει με τους απλήρωτους ναυτικούς. «Ασυλία στο επίπεδο της μη καταβολής των δεδουλευμένων δεν υπάρχει, είπε. Ωραία ακούγονται αυτά, το θέμα είναι όμως ότι συγκεκριμένες ναυτιλιακές εταιρείες, τις οποίες το υπουργείο γνωρίζει, εξακολουθούν να μην πληρώνουν και να χρωστούν δεδουλευμένα.

 

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

Ανταγωνισμός για τη «ΔΤ»

 

Για πότε πρόλαβαν να δημιουργήσουν υπερεντατικά τμήματα Πιστοποίησης Δεξιοτήτων Πληροφορικής για ενήλικες και για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στη νέα ΕΡΤ δεν λέγεται. Διαφημιστικά επικολλήθηκαν και στο Ραδιομέγαρο. Αλλά αν κάποιος «γκουγκλάρει» αναζητώντας κάτι τέτοιο, θα βρει στην πρώτη θέση σχετική ανάρτηση. Ηταν να μην το βάλουν στη σχετική προκήρυξη ως προαπαιτούμενο προσόν για τη μεταβατική «Δημόσια Τηλεόραση». Τώρα πλέον υπάρχει και ανταγωνισμός! Από τα 300 ευρώ που ζητούσαν κάποιοι επιτήδειοι, τώρα άλλοι ζητούν 170 ευρώ. Μήπως να ρίξουν μια ματιά οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να μην υπάρχει εκμετάλλευση όσων αναζητούν μια θέση στον ήλιο; Εκτός κι αν έτσι επιδιώκουν την… ανάπτυξη!

 

ΣΩ.ΜΑ

 

Scroll to top