17/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Zardim’s trivial pursuit…

      Pin It

Του Μ. Μορφονιού

 

Το πρόσημο με το οποίο ολοκλήρωσε ο Ολυμπιακός το πρώτο μισό της διαδρομής είναι σίγουρα θετικό, αλλά το αμέσως επόμενο ζητούμενο είναι το πώς θα διαχειριστεί έναν ολόκληρο γύρο που έχει μπροστά του, αν και δεν νιώθει την πίεση του ανταγωνισμού!

 

Να τα βάλουμε κάτω με… χαρτί και μολύβι; Τι έχει πετύχει μέχρι τώρα ο Ολυμπιακός; Με νέο προπονητή και καινούργια ομάδα εξασφάλισε διαφορά στους εννέα βαθμούς για να μπορέσει να πάρει το 40ό του πρωτάθλημα, ενώ θα συνεχίσει -όπως και πέρυσι- στο Europa League!

 

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η μεγάλη του ανάγκη θα είναι να βρει κίνητρο για τη συνέχεια! Ο Ολυμπιακός έχει φτάσει στο σημείο να επικρατεί στα ματς της Σούπερ Λίγκας, αλλά με την απόδοσή του να μην ικανοποιεί ούτε τους οπαδούς του. Τώρα, λοιπόν, έχοντας από 'δώ και μπρος στο γήπεδό του τα «καλά» ματς με Αρη, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό θα πρέπει να προσφέρει πιο συναρπαστικές ποδοσφαιρικές παραστάσεις.

 

Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ στην προσπάθειά του να βγάλει χωρίς αναταράξεις τις πτήσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ προσάρμοσε την ομάδα του να παίζει πίσω από την μπάλα. Οταν στο ελληνικό πρωτάθλημα ο αντίπαλός του ακολουθεί το ίδιο σύστημα, τότε ο Ολυμπιακός βρίσκει τρόπο αντίδρασης χάρη στην ατομική ποιότητα των παικτών του.

 

Με απλά λόγια το σύνολο δούλεψε σωστά στην ευρωπαϊκή διοργάνωση, αλλά στα εντός το ρεκόρ συγκομιδής των 39 βαθμών (με 12 νίκες και 3 ισοπαλίες) προέκυψε από τα κέφια του Τζιμπούρ, του Αμπντούν, τις παρεμβάσεις του Μήτρογλου και την «απόσταση» που τον χωρίζει από τους αντιπάλους του.

 

Με όπλα τη φυσική κατάσταση και τη δουλειά στις στημένες φάσεις, ο Ολυμπιακός έχει γίνει πλέον προβλέψιμος και στην Ελλάδα. Κι αυτό το διαπιστώσαμε στα δύο τελευταία ματς, όταν ο Παναθηναϊκός και ο Πανιώνιος του «μπλόκαραν» την αριστερή πλευρά και τον υποχρέωσαν να επιστρατεύσει την τακτική της… απελπισίας.

 

Το Plan B του Ζαρντίμ είχε μέσα και Τζιμπούρ και Μήτρογλου, αλλά ο Ολυμπιακός ποντάρισε στα γεμίσματα (στη Νέα Σμύρνη έφτασε στα 53) κάτι που σημαίνει ότι δεν είχε πιο ορθόδοξο σχέδιο να ακολουθήσει.

 

Κι από εδώ και πέρα; Το παιχνίδι των ερωτήσεων έχει πολλές κάρτες για τον Ζαρντίμ που θα πρέπει να δώσει τις απαντήσεις.

 

* Θα επιδιώξει να αναδείξει κι άλλους παίκτες, πέρα από τους Μανωλά και Μήτρογλου;

 

* Θα εμπιστευτεί τον Βλαχοδήμο και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με παίκτες σαν τον Φετφατζίδη ή τον Ζαραδούκα;

 

* Θα συνεχίσει να εμπιστεύεται τον Ιμπαγάσα ή θα βρει μόνιμη θέση στον Μασάντο που παραμένει αναξιοποίητος αν και αποτέλεσε την πιο σοβαρή επένδυση;

 

* Θα κρατήσει στην ομάδα τις παλιοσειρές τύπου Μοντέστο και Πάντελις ή θα εισηγηθεί την απόκτηση αμυντικού μέσου αξιώσεων;

 

* Θα το «παλέψει» με τον Φέισα που δείχνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ομάδας;

* Θα συνεχίσει με τον Κάρολ που ψάχνει την ανανέωση του συμβολαίου του ή θα επενδύσει στον Μέγερι που πέρυσι έγινε βασικός και φέτος μπήκε ξανά στον πάγκο;

 

* Θα απομακρύνει κάποιον από τα στόπερ τώρα που γυρίζει ο Αβραάμ Παπαδόπουλος και πώς θα διαχειριστεί το ενδεχόμενο να χάσει λόγω Κόπα Αφρικα τους Τζιμπούρ και Αμπντούν;

 

* Θα καταφέρει να αξιοποιήσει τον Κολομβιανό Πίνο που περιμένει τη «δεύτερη ευκαιρία» για να σώσει την καριέρα του;

 

* Θα μπορέσει να παίξει περισσότερο επιθετικά και λιγότερο αμυντικά;

 

* Θα του προκύψει κίνητρο από την κλήρωση της Πέμπτης για το Europa League;

 

Το «trivial pursuit» του δεύτερου γύρου στο οποίο είναι υποχρεωμένος να παίξει ο Ζαρντίμ στηρίζεται κυρίως στις γνώσεις. Καμία σχέση με το… τάβλι που βασίζεται και στη συγκυρία της καλής ζαριάς!

Scroll to top