PJ-Harvey

06/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η PJ Harvey ηχογράφησε τραγούδι για την απελευθέρωση του Shaker Aamer

Guantánamo song

      Pin It

getFile65Η Βρετανίδα τραγουδοποιός PJ Harvey ηχογράφησε ένα νέο τραγούδι για να υποστηρίξει την άμεση απελευθέρωση του τελευταίου Βρετανού πολίτη που κρατείται στο Γκουαντάναμο. Το τραγούδι φέρει το όνομά του, «Shaker Aamer», και διανέμεται δωρεάν στο Διαδίκτυο (https://soundcloud.com/reprieve/pj-harvey_shaker-aamer).

 

Η PJ Harvey προσπαθεί να διατηρήσει το θέμα της απελευθέρωσης του 46χρονου Βρετανού στην επικαιρότητα και να ασκήσει πίεση προς κάθε κατεύθυνση, έτσι ώστε να μπορέσει επιτέλους να επανενωθεί με την οικογένειά του, που κατοικεί στο Tooting, στο νότιο Λονδίνο.

 

Ο Aamer κρατείται στο Γκουαντάναμο από το 2002, παρά το ότι η αποφυλάκισή του έχει εγκριθεί από το 2007. Παραμένει φυλακισμένος χωρίς να του έχει απαγγελθεί κατηγορία ή να έχει δικαστεί. Η σύζυγός του είναι Βρετανίδα, τα τέσσερα παιδιά του γεννήθηκαν στη Βρετανία, το δε μικρότερο δεν έχει συναντηθεί ποτέ με τον πατέρα του.

 

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει την επιστροφή του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την περασμένη εβδομάδα, λόγω της κλιμακούμενης διεθνούς πίεσης, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν πάλι τις μεταφορές κρατουμένων από το Γκουαντάναμο προς άλλες χώρες. Πολλοί πάντως ανησυχούν μήπως ο Shaker Aamer σταλεί σε φυλακές στη Σαουδική Αραβία, αντί να επανενωθεί με την οικογένειά του στη Μεγάλη Βρετανία.

 

Περισσότεροι από τους μισούς κρατουμένους στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο πραγματοποιούν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για την παράνομη, αορίστου χρόνου κράτησή τους. Ο Aamer πρόσφατα μάλιστα υποστήριξε ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τους φύλακες και ότι υπόκειται καθημερινά σε βασανιστήρια στο κελί του.

 

Οι στίχοι του τραγουδιού τής PJ Harvey αφηγούνται τον πόνο του Aamer, που βρίσκεται σε απεργία πείνας επί τέσσερις μήνες και συνεχίζει. Εκφράζουν την απώλεια της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του και τον παρομοιάζουν με «ένα παροπλισμένο αυτοκίνητο που σκουριάζει». Οι τελευταίοι στίχοι μάς παροτρύνουν να «μην ξεχάσουμε».

 

Ο Clive Stafford Smith, διευθυντής και δικηγόρος της βρετανικής οργάνωσης Reprieve, που μάχεται για τα δικαιώματα των κρατουμένων και την κατάργηση της θανατικής ποινής, δήλωσε: «Ελπίζουμε πως οι άνθρωποι που θα ακούσουν το τραγούδι θα ευαισθητοποιηθούν και θα σκεφτούν τα δεινά του Shaker Aamer που κρατείται χωρίς απαγγελία κατηγοριών και χωρίς δίκη, παρά το γεγονός ότι έχει λάβει έγκριση για την απελευθέρωσή του και από την κυβέρνηση Μπους και την κυβέρνηση Ομπάμα. Η PJ Harvey έγραψε ένα υπέροχο τραγούδι και είμαι σίγουρος πως ο Shaker θα συγκινηθεί όταν το ακούσει. Ελπίζω κάποια μέρα να το ακούσει και ως ελεύθερος άνθρωπος».

 

Στο τελευταίο της άλμπουμ, «Let England Shake» (2011), η PJ Harvey κατήγγελλε τις φρικαλεότητες του πολέμου. Είχε τεράστια επιτυχία, κέρδισε το Mercury Prize και το 2012 αναδείχτηκε Album of the Year στα Ivor Novello Awards.

 

Αγνή Κατσιούλα  [email protected]

 

Scroll to top