06/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Εμπορική Θεαμάτων έχει έτοιμο ήδη τον θεατρικό της χειμώνα

Από Ιψεν και Πίντερ μέχρι… Μέριλιν Μονρόε

Στα εφτά κεντρικά της θέατρα θα φιλοξενήσει ένα πλουραλιστικό ρεπερτόριο. Ξεχωρίζουν το «Μερικοί το προτιμούν καυτό», που θα ανεβεί με τίτλο «Sugar» και πρωταγωνίστρια τη Ζέτα Μακρυπούλια, το «Κουρδιστό πορτοκάλι» με τον Αρη Σερβετάλη, η «μετεγγραφή» του Γ. Κιμούλη και ο χώρος που δίνεται σε καλλιτεχνική ομάδα με κεντρικό πρόσωπο τον.
      Pin It

Στα εφτά κεντρικά της θέατρα θα φιλοξενήσει ένα πλουραλιστικό ρεπερτόριο. Ξεχωρίζουν το «Μερικοί το προτιμούν καυτό», που θα ανεβεί με τίτλο «Sugar» και πρωταγωνίστρια τη Ζέτα Μακρυπούλια, το «Κουρδιστό πορτοκάλι» με τον Αρη Σερβετάλη, η «μετεγγραφή» του Γ. Κιμούλη και ο χώρος που δίνεται σε καλλιτεχνική ομάδα με κεντρικό πρόσωπο τον Δημήτρη Καταλειφό

 

Της Εφης Μαρίνου

 

 

 

 

 

 

 

Απ' όλα έχει το ρεπερτόριο της Ελληνικής Θεαμάτων για τη χειμερινή σεζόν. Από κλασική φάρσα μέχρι Ράτινγκαν και Ιψεν. Από Πίντερ (διπλό) μέχρι λαμπερό Χόλιγουντ και ελληνικό έργο. Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί δύο παραστάσεις, ο Δημήτρης Καταλειφός εδραιώνει τη σχέση του με το θέατρο Εμπορικόν, παίζοντας εκεί τρία έργα, ενώ ο Γιώργος Κιμούλης εγκαινιάζει τη συνεργασία του με την ΕΛΘΕΑ, στο θέατρο Χορν. Ας τα δούμε αναλυτικά:

 

* Η φάρσα του Ζορζ Φεϊντό «Ψύλλοι στ’ αφτιά» ανεβαίνει στο θέατρο «Αλίκη», σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα και μ’ έναν μεγάλο θίασο, με επικεφαλής τους Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Βίκυ Σταυροπούλου, Κώστα Αποστολάκη, Σοφία Μουτίδου, Πάνο Βλάχο, Κώστα Τριανταφυλλόπουλο και Μίνα Αδαμάκη. Το έργο είχε παρουσιαστεί το 1976 με τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Σταύρο Παράβα στον διπλό ρόλο του Βικτόρ-Πος. Μια ανάλαφρη κωμωδία στο Παρίσι της μπελ επόκ, με το γαϊτανάκι να περιπλέκεται πάνω στην απιστία και την παρεξήγηση.

 

* Από όταν πρωτοεκδόθηκε το 1962, το «Κουρδιστό πορτοκάλι» του Αντονι Μπεργκ έμεινε για σαράντα χρόνια στη λίστα του «Τάιμ» με τα «100 κορυφαία μυθιστορήματα του 20ού αιώνα». Συγχρόνως είχε αποκλειστεί από δημόσιες και σχολικές βιβλιοθήκες λόγω «θέματος» και «γλώσσας». Το 1971 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ και απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες, στην Αγγλία δε μέχρι το 1999. Δεκαέξι χρόνια αργότερα, ο ίδιος ο συγγραφέας το διασκεύασε για το θέατρο. Το «Κουρδιστό πορτοκάλι» θα παιχτεί στο θέατρο «Αποθήκη» σε απόδοση Θοδωρή Πετρόπουλου, σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, σκηνικά Μανόλη Παντελιδάκη. Ο Αρης Σερβετάλης ερμηνεύει τον νεαρό Αλεξ, αρχηγό συμμορίας που διασκεδάζει κλέβοντας, βιάζοντας, καταστρέφοντας. Μαζί του οι Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Αντίνοος Αλμπάνης, Νεκτάριος Λουκιανός, Χρήστος Μαλάκης, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Κίμων Φιορέττος.

 

* Στο θέατρο «Εμπορικόν» θα συνεχιστεί για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων η «Ολεάννα» του Ντέιβιντ Μάμετ, με τους Δημήτρη Καταλειφό και Λουκία Μιχαλοπούλου, παράσταση που πήγε πολύ καλά πέρσι. Αλλά ο χώρος μετατρέπεται τώρα σε πυρήνα μιας ομάδας ταλαντούχων ηθοποιών διαφορετικών γενεών. Ανάμεσά τους οι Μαρία Καλλιμάνη, Λουκία Μιχαλοπούλου, Χάρης Φραγκούλης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Κυριάκος Ψυχάλης, Βύρωνας Σεϊραδάρης, που θα παρουσιάσουν σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο δύο ακόμη σημαντικά έργα του αγγλικού θεάτρου: «Η εκδοχή του Μπρόουνινγκ» του Τέρενς Ράτινγκαν (1948) θα παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά στην Ελλάδα. «Η συλλογή» του Χάρολντ Πίντερ θα ανεβεί αρχές Μαρτίου και θα παίζεται ταυτόχρονα. Και στα δύο έργα η μετάφραση είναι του Δημήτρη Κουβίδη, η σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Εύας Μανιδάκη, η μουσική του Σταύρου Γασπαράτου. Πρωταγωνιστής, ο Δημήτρης Καταλειφός.

 

* Από τις 12 Σεπτεμβρίου, για λίγες παραστάσεις, επιστρέφει στο «Παλλάς» το «Σικάγο», σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, με πρωταγωνιστές τους Σμαράγδα Καρύδη, Τάνια Τρύπη, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Αντώνη Λουδάρο. Τον ρόλο που κρατούσε η Μαρινέλλα, της δεσμοφύλακα Μάμα Μόρτον, ερμηνεύει τώρα η Αννα Παναγιωτοπούλου.

 

* Ακολουθεί μια άλλη μεγάλη επιτυχία του Χόλιγουντ. Ποιος δεν θυμάται την ταινία «Μερικοί το προτιμούν καυτό» του Μπίλι Γουάιλντερ με τους Τόνι Κέρτις, Τζακ Λέμον και Μέριλιν Μονρόε; Το έργο ανεβαίνει με τον τίτλο «Sugar», σε μετάφραση-σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, κοστούμια Ντένης Βαχλιώτη. Στους ρόλους οι Γιάννης Ζουγανέλης, Θοδωρής Αθερίδης και Sugar, η Ζέτα Μακρυπούλια. 1930. Εποχή ποτοαπαγόρευσης, οικονομικής κρίσης, τσάρλεστον και παντοδυναμίας της μαφίας. Δύο άνεργοι μουσικοί γίνονται κατά λάθος αυτόπτες μάρτυρες σε μαφιόζικο ξεκαθάρισμα. Για να γλιτώσουν, μεταμφιέζονται σε γυναίκες και χώνονται σε γυναικείο μουσικό συγκρότημα. Ο ένας ερωτεύεται την πανέμορφη Sugar Kane, που ονειρεύεται να παντρευτεί εκατομμυριούχο, ενώ τον άλλον ερωτεύεται ένας πάμπλουτος που περιφέρεται εκεί… Ο Κώστας Βουτσάς!

 

* Μ' ένα κλασικό έργο, ο Γιώργος Κιμούλης εγκαινιάζει τη συνεργασία του με την ΕΛΘΕΑ, σκηνοθετούμενος από τον Σταμάτη Φασουλή. Θα ερμηνεύσει τον «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν» του Ιψεν στο θέατρο «Χορν», τον τραπεζίτη που φυλακίστηκε για κατάχρηση εξουσίας και επιστρέφει ξανά στο σπίτι για να κλειστεί σ' ένα δωμάτιο μέχρι τον θάνατό του. Το έργο πρωτοανέβηκε στην Ελλάδα το 1933 στο Εθνικό Θέατρο, με τον Αιμίλιο Βεάκη και την Κατίνα Παξινού. Παίζουν επίσης οι Ρούλα Πατεράκη, Σμαράγδα Σμυρναίου, Γιώργος Ζιόβας, Αμαλία Νίνου, Ελευθερία Μπενοβία, κ.ά. Ο Γιώργος Κιμούλης, τον Φεβρουάριο, παράλληλα με τον «Μπόρκμαν», θα πρωταγωνιστήσει και στον «Επιστάτη» του Χάρολντ Πίντερ.

 

* Στο θέατρο «Λαμπέτη» συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά το έργο των Stephen Sinclair και Anthony McCarten «Αντρες έτοιμοι για όλα», σε διασκευή των Θανάση Παπαθανασίου-Μιχάλη Ρέππα. Πρωταγωνιστούν: Κώστας Κόκλας, Θανάσης Ευθυμιάδης, Κώστας Ευριπιώτης, Γιάννης Τσιμιτσέλης κ.ά.

 

* Στο «Μικρό Παλλάς» από αρχές Οκτωβρίου η Ελένη Ζιώγα ερμηνεύει κάθε Δευτέρα και Τρίτη ένα μονόλογο με τίτλο «Το μυστικό της κυρίας Ελεν», βασισμένο στο μυθιστόρημα του πατέρα της, Βασίλη Ζιώγα «Οπως τα κούρντισες Θε’ μου». Σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη, μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

 

[email protected]

 

Scroll to top