Pin It

Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση, με την οποία ορίζεται η τιμή αξίας στις ιδιοκτησίες τους, ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας 18 ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή της Νέας Μάκρης.

 

Οι πολίτες που προσέφυγαν στο ΣτΕ είναι ιδιοκτήτες ακινήτων σε πολεοδομική ενότητα της Νέας Μάκρης όπου ορίστηκε τιμή αξίας 620 ευρώ/τ.μ. και ζητούν να ακυρωθεί κατά το σκέλος αυτό η σχετική υπουργική απόφαση που καθόρισε την επίμαχη τιμή για τα έτη από 2011-13 σε περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, προκειμένου να γίνει ο προσδιορισμός του φόρου ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων. Στη συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει ακόμα κυρωθεί πράξη εφαρμογής, ενώ η ένταξή της στο σχέδιο πόλης είχε ακυρωθεί παλαιότερα με απόφαση του ΣτΕ.

 

Στην προσφυγή υποστηρίζεται μεταξύ άλλων ότι:

 

• Παραβιάζονται τα άρθρα 26 και 43 του Συντάγματος γιατί δεν επιτρέπεται η αναδρομική ρύθμιση των θεμάτων, ενώ παραβιάζεται και η αρχή της ισότητας γιατί ο καθορισμός τιμής αφορά μόνο τα φυσικά και όχι τα νομικά πρόσωπα.

 

• Η αύξηση της τιμής αντίκειται προδήλως στο δίδαγμα κοινής πείρας ότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση, που έχει πλήξει ιδίως την αγορά ακινήτων, και θα δικαιολογείτο μόνο μείωση της αξίας.

 

• Παραβιάζονται το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Σύμβασης της Ρώμης και το άρθρο 17 του Συντάγματος που προστατεύουν την ιδιοκτησία, γιατί οδηγούνται σε υπέρμετρη επιβάρυνση και εκμηδένιση των περιουσιακών τους στοιχείων.

 

Κ.Κατ.

 

Scroll to top