18/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσωρινή σωτηρία για την πρώτη κατοικία

Του Βασίλη Γεώργα «Ασφαλισμένη» για ακόμη ένα χρόνο θα παραμείνει η βόμβα των πλειστηριασμών ακινήτων στην Ελλάδα, υπό τον φόβο της κοινωνικής έκρηξης που θα μπορούσε να προκαλέσει μια καταιγίδα κατασχέσεων από τις τράπεζες, αλλά κυρίως μια πιθανολογούμενη καθίζηση στις τιμές των ακινήτων που θα απαξίωνε άμεσα την αξία σπιτιών και.
      Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

«Ασφαλισμένη» για ακόμη ένα χρόνο θα παραμείνει η βόμβα των πλειστηριασμών ακινήτων στην Ελλάδα, υπό τον φόβο της κοινωνικής έκρηξης που θα μπορούσε να προκαλέσει μια καταιγίδα κατασχέσεων από τις τράπεζες, αλλά κυρίως μια πιθανολογούμενη καθίζηση στις τιμές των ακινήτων που θα απαξίωνε άμεσα την αξία σπιτιών και οικοπέδων.

 

Το νέο «πάγωμα» των πλειστηριασμών προβλέπεται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που οδεύει προς έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο. Με την απόφαση προστατεύονται από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2013 όλα τα ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ, ενώ παγώνουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ανεξαρτήτως ποσού.

 

Το πάγωμα των πλειστηριασμών εξυπηρετεί όλους: Πρωτίστως τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που λόγω της καθήλωσης των εισοδημάτων τους έχουν πάψει να αποπληρώνουν ή εξοφλούν με δυσκολία στεγαστικά δάνεια άνω των 16 δισ. ευρώ («κόκκινα») σε σύνολο 74,8 δισ. ευρώ που παραμένουν ανεξόφλητα.

 

Ακόμη και στην περίπτωση της «σταδιακής άρσης» των πλειστηριασμών, που μελετούσε αρχικά η κυβέρνηση, οι επιπτώσεις για χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα ήταν δραματικές.

 

Εξυπηρετεί, όμως, σε κάποιο βαθμό και τις ίδιες τις τράπεζες οι οποίες, παρότι πιέζουν να τους δοθεί η δυνατότητα να βγάζουν με δικά τους κριτήρια ακίνητα σε πλειστηριασμούς, εντούτοις προβληματίζονται για τις συνέπειες που θα έχει μια απότομη «απελευθέρωση» για την αγορά ακινήτων.

 

Τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες «αντικρίζονται» στην ουσία με υποθήκες τα ίδια τα σπίτια των δανειοληπτών και μια κατάρρευση των τιμών στην αγορά θα μείωνε κάθετα την αξία τους με υποχρεώνοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε διαγραφές δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Εξυπηρετεί, τέλος, τόσο την ίδια την κυβέρνηση που θα προτιμούσε να ανοίξει το θέμα από το 2014, με την ελπίδα ότι τότε θα επικρατούν καλύτερες συνθήκες στην οικονομία, όσο και την αγορά ακινήτων όπου το στοκ των απούλητων σπιτιών μετρά πάνω από 180.000 ακίνητα ενώ οι τιμές έχουν ήδη πέσει 23-26% στη διάρκεια της κρίσης.

 

Εξάλλου με την ίδια πράξη νομοθετικού περιεχομένου:

 

* Παρατείνεται και για όλο το 2013 το δικαίωμα των ενοικιαστών ακινήτων να δίνουν μόνο ένα ενοίκιο αποζημίωση στους ιδιοκτήτες εφόσον καταγγέλλουν τη μίσθωση μετά την πάροδο ενός έτους από την έναρξη του συμβολαίου ενοικίασης.

 

* Αναστέλλεται προσωρινά μέχρι το τέλος του 2012 η υποχρέωση των αναδόχων συγχρηματοδοτούμενων δημοσίων έργων να προσκομίζουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα ή βεβαίωση οφειλής προκειμένου να πληρωθούν. (Η ρύθμιση είναι προφανώς φωτογραφική).

 

* Καταργείται η σύμπραξη του υπουργείου Οικονομικών στην έκδοση κανονιστικών πράξεων που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 

* Ορίζεται ότι οι περιφερειάρχες θα λειτουργούν ως κύριοι διατάκτες για τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της περιφέρειάς τους ενώ θα αποφασίζουν οι ίδιοι τις ανακατανομές πιστώσεων.

 

* Μειώνονται τα παράβολα για την πιστοποίηση ασφαλείας σιδηροδρομικής επιχείρησης για τους ιδιώτες που θα θελήσουν να επενδύσουν. Από 30.000 ευρώ μειώνονται σε 1.500 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις και σε 3.000 έως 20.000 ευρώ για μεγάλες.

Scroll to top