Hirosima-koritsi

07/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Παχιά» λόγια υπέρ της ειρήνης

Χιροσίμα Μετά από 68 χρόνια ο πλανήτης δεν έχει ακόμα ξυπνήσει από τον εφιάλτη των πυρηνικών όπλων, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις των ηγετών για την απαγόρευσή τους.
      Pin It

ΧIΡΟΣΙΜΑ Μετά από 68 χρόνια ο πλανήτης δεν έχει ακόμα ξυπνήσει από τον εφιάλτη των πυρηνικών όπλων, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις των ηγετών για την απαγόρευσή τους

 

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

Τα ευχολόγια περίσσεψαν και φέτος στην τελετή μνήμης των 140 χιλιάδων θυμάτων της ατομικής βόμβας, που αφάνισε τη Χιροσίμα το πρωινό της 6ης Αυγούστου του 1945. Το πυρηνικό ολοκαύτωμα που προκάλεσαν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά στην Ιαπωνία ολοκληρώθηκε τρία 24ωρα αργότερα, με τη ρίψη και της δεύτερης ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι, που προκάλεσε τον φρικτό θάνατο άλλων 70 χιλιάδων αμάχων.

 

Μετά από 68 χρόνια ο πλανήτης δεν έχει ακόμα ξυπνήσει από τον εφιάλτη των πυρηνικών όπλων, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις των ηγετών παλιών και νέων «υπερδυνάμεων» για την απαγόρευσή τους.

 

Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, ιδιαίτερα, η μνήμη των κυβερνώντων μοιάζει ενίοτε επιλεκτική και βραχύβια: σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την τραγωδία της Φουκουσίμα, ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε προωθεί ακάθεκτος την «ολική επαναφορά» της φθηνής, αλλά άκρως επικίνδυνης για τον άνθρωπο και το περιβάλλον πυρηνικής ενέργειας και ανασκουμπώνεται, μάλιστα, για νέες μπίζνες σ' αυτό τον τομέα με τη φίλια κι εξίσου πυρηνική Ινδία…

 

«Εμείς οι Ιάπωνες είμαστε ο μόνος λαός που έχει βιώσει τη φρίκη του πυρηνικού ολέθρου στον πόλεμο», ανέφερε ο Αμπε στη χθεσινή του ομιλία ενώπιον 50 χιλιάδων πολιτών και αντιπροσωπειών από 70 χώρες, στο Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα, ανήμερα της μαύρης επετείου. «Εχουμε καθήκον να δημιουργήσουμε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά οπλοστάσια και δεν πρέπει να αποτύχουμε», υπογράμμισε με έμφαση, επαναλαμβάνοντας το τρίπτυχο των αρχών που διέπουν την πολιτική της Ιαπωνίας: όχι στην κατασκευή, όχι στην κατοχή, όχι στην είσοδο πυρηνικών όπλων στο έδαφός της.

 

Επιμελώς, ωστόσο, παρέλειψε να αναφερθεί στο μείζον ενεργειακό δίλημμα που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω αυξημένων αναγκών και έλλειψης ενεργειακών πόρων, αλλά και στους δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους συμπατριώτες του εξαιτίας του κινδύνου μόλυνσης από τη διαρροή ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα.

 

Σηματοδοτώντας στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, που είχε δεσμευτεί να αυξήσει κατακόρυφα τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα του Αμπε σκοπεύει να υιοθετήσει νέους κανόνες ασφαλείας και να θέσει ξανά σε λειτουργία τους 50 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ιαπωνίας -οι περισσότεροι από τους οποίους παραμένουν ανενεργοί μετά το δυστύχημα στο διαβόητο πλέον εργοστάσιο Νταϊτσί- ώστε να μειώσει το βάρος που υφίσταται η εθνική οικονομία από τις πολυδάπανες εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου. Ταυτόχρονα, σχεδιάζει να πουλήσει πυρηνική τεχνογνωσία και τεχνολογία στο εξωτερικό, αλλά και να προχωρήσει σε αμφιλεγόμενες συνταγματικές αλλαγές.

 

«Η Χιροσίμα ενσαρκώνει το ειρηνικό πνεύμα του Συντάγματος της Ιαπωνίας. Καλούμε την κεντρική κυβέρνηση να αναπτύξει και να εφαρμόσει άμεσα μια υπεύθυνη ενεργειακή πολιτική, που να θέτει σε προτεραιότητα την ασφάλεια και τις ζωές των ανθρώπων», τόνισε με νόημα ο δήμαρχος της πόλης, Καζούμι Ματσούι, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για την επιδιωκόμενη συμφωνία Ιαπωνίας-Ινδίας για τα πυρηνικά, η οποία, όπως είπε, «ενισχύει μεν τις οικονομικές τους σχέσεις, αλλά μάλλον θα αποτελέσει τροχοπέδη για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων».

 

Επιζώντες, συγγενείς θυμάτων, οικολογικές οργανώσεις, αλλά και σημαντική μερίδα της ιαπωνικής κοινής γνώμης, εκφράζουν σε όλους τους τόνους την αντίθεσή τους στα μεγαλεπήβολα πρωθυπουργικά σχέδια.

 

Ενδεικτική είναι η δήλωση στην εφημερίδα «Japan Times» της 30χρονης Μάκι Νίτο, που συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις της Χιροσίμα.

 

Εμαθε, λέει, για την ατομική βόμβα στο σχολείο, αλλά «ποτέ δεν είχε πιστέψει ότι την αφορούσε», μέχρι να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι της λόγω της καταστροφής στη Φουκουσίμα. «Παρότι τα πυρηνικά εργοστάσια από τα πυρηνικά όπλα διαφέρουν, έχουν και τα δύο κοινές ρίζες», καταλήγει με πίκρα η νεαρή Γιαπωνέζα…

 

Ο κίνδυνος της ραδιενέργειας, όμως, συνεχίζει να ελλοχεύει στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Η συνεχιζόμενη διαρροή ραδιενεργών υδάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό από το σακατεμένο εργοστάσιο της Φουκουσίμα έχει δημιουργήσει πάλι κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την οποία παλεύει να αντιμετωπίσει η ιδιοκτήτρια εταιρεία Tepco (Tokyo Electric Power Co), ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής για την Πυρηνική Ενέργεια.

 

Το μολυσμένο νερό πλημμύρισε τα υπόγεια προστατευτικά και ανεβαίνει προς την επιφάνεια, παραβιάζοντας τα νόμιμα επίπεδα έκλυσης ραδιενέργειας, υποστήριξε ο Σίντζι Κίντζο, αφήνοντας υπονοούμενα για τα προσωρινά μέτρα που λαμβάνει η Tepco, η οποία είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για τους τραγικούς -όπως αποδείχθηκε- χειρισμούς του πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα, αλλά και για απόπειρα συγκάλυψής τους. Μέχρι στιγμής είναι αδύνατον να γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων της νέας διαρροής. Η Tepco καταβάλλει προσπάθειες να την περιορίσει, αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας, ζητώντας «ταπεινά συγγνώμη από τους κατοίκους της περιοχής και το ευρύ κοινό για την ενόχληση, την ανησυχία και τα προβλήματα που τους προκαλεί»…

 

Scroll to top