Pin It

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης στους 4 ακροδεξιούς σφαγείς των Ρομά στην Ουγγαρία, καθώς δικαστήριο τους έκρινε χθες ενόχους για τη δολοφονία έξι Ρομά σε χωριό της βορειο-ανατολικής Ουγγαρίας μεταξύ 2008 και 2009, περίοδο έξαρσης της ρατσιστικής βίας στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα, καταδικάζοντας σε ισόβια τους τρεις, ενώ ο τέταρτος καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη.

 

Μεταξύ των θυμάτων ήταν κι ένα πεντάχρονο παιδί και οι φρικτές εγκληματικές πράξεις είχαν συγκλονίσει την ουγγρική κοινωνία, ενώ η αστυνομία κατηγορήθηκε ότι δεν προστάτευσε μια ιστορικά διωκόμενη μειονότητα.

 

Στις συνολικά 9 προσχεδιασμένες επιθέσεις που έγιναν σε περίοδο 14 μηνών, με χρήση όπλων, χειροβομβίδων και μολότοφ έξι Ρομά σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν δημιουργώντας κλίμα φόβου για τα μέλη της μεγαλύτερης εθνικής μειονότητας στην Ουγγαρία, η οποία αποτελεί το 7% του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων και αντιμετωπίζει συχνότατα διακρίσεις σε βάρος της, ζώντας παράλληλα σε μεγάλη φτώχεια.

 

Σε μία από τις επιθέσεις που έγινε στο χωριό Τατάρσζεντγκιόργκι οι ακροδεξιοί πυρπόλησαν σπίτι στο οποίο διέμεναν Ρομά, όπου ο πατέρας που κρατούσε αγκαλιά το πεντάχρονο παιδί του για να το σώσει από τις φλόγες δέχτηκε καταιγιστικά πυρά με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους αυτός και το παιδί.

 

Στη διάρκεια της κατάθεσής τους, στην κατάμεστη από συγγενείς και δημοσιογράφους δικαστική αίθουσα, οι τέσσερις παραδέχτηκαν την εμπλοκή τους στις επιθέσεις, αρνήθηκαν ωστόσο ότι προχώρησαν σε δολοφονίες. Δύο από τους δράστες είχαν σχέσεις με ακροδεξιές εθνικιστικές ομάδες, ενώ ένας από τους τέσσερις, ο πλέον συνεργάσιμος, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του BBC στη Βουδαπέστη, ήταν πρώην μέλος της στρατιωτικής ουγγρικής αντικατασκοπίας.

 

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις πολλών τοπικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης, η δίκη επικεντρώθηκε περισσότερο στις λεπτομέρειες των αποτρόπαιων πράξεων, παρά στα κίνητρα των δραστών.

 

Πολλά παραμένουν τα «θολά» σημεία της όλης υπόθεσης, όπως για παράδειγμα το πού βρήκαν χρηματοδότες για την εκπαίδευση, τις μετακινήσεις και τον εξοπλισμό τους, χωρίς η αστυνομία να αντιληφθεί το παραμικρό. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ακόμη το γεγονός ότι ο προϊστάμενος του δράστη στη στρατιωτική αντικατασκοπία κατέθεσε κεκλεισμένων των θυρών, πυροδοτώντας έτσι τη φημολογία ότι κι άλλα μέλη της ειδικής στρατιωτικής υπηρεσίας είχαν ενδεχομένως σχέση με τις επιθέσεις.

 

Θυμίζουμε ότι το Jobbik, το τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στην Ουγγαρία, τηρεί εχθρική στάση προς τους Ρομά, όπως άλλωστε και οι εθνικιστικές ριζοσπαστικές ομάδες. Γι’ αυτό και πέρυσι χιλιάδες οπαδοί του πραγματοποίησαν πορεία στην ανατολική πόλη Μισκόλτς εναντίον των «εγκληματιών Τσιγγάνων», όπως τους χαρακτήρισαν επειδή ξηλώνουν κάθε δημόσια μεταλλική κατασκευή προκειμένου να την πουλήσουν ως σκραπ.

 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Κινήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους Ρομά στην Ουγγαρία επανέλαβε την έκκλησή του για την ανάγκη σύναψης συμφωνίας μεταξύ της μειονότητας και της ουγγρικής κοινωνίας.

 

Scroll to top