07/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το τρίτο και τελευταίο άλμπουμ που ηχογράφησε το συγκρότημα

Ας ξαναγαπήσουμε τους Νιρβάνα

«In Utero» (Universal Music Group).
      Pin It

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που αγαπάμε να ανατρέχουμε στο παρελθόν. Η είδηση ότι η Universal ετοιμάζει μια καταιγίδα από επανεκδόσεις των Nirvana ταιριάζει γάντι με τη διάθεσή μας. Πιο συγκεκριμένα, το τρίτο άλμπουμ του αμερικανικού ροκ συγκροτήματος και ουσιαστικά το τελευταίο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο «In Utero» υπήρξε ο πιο πολωτικός δίσκος του 1993. Για μία δεκαετία δεν έτυχε της ίδιας αντιμετώπισης με τους προηγούμενους δίσκους τους. Η απέριττη ηχητική ωμότητα της ηχογράφησης του Steve Albini ξεσκέπασε κάθε αρχέγονη απόχρωση του πιο συγκρουσιακού και ευάλωτου υλικού που οι Kurt Cobain, Krist Novoselic και Dave Grohl θα μπορούσαν ποτέ να ηχογραφήσουν.

 

Το «In Utero» ήταν ουσιαστικά το πρώτο άλμπουμ που έκαναν οι Nirvana προσδοκώντας σε ακόμη μία επιβράβευση από το κοινό. Σε μια περίοδο που η μπάντα βρισκόταν στο απόγειο της δύναμής της, αναγνωρίζουν την ευθύνη και αποφασίζουν να μιλήσουν για τη γενιά και τον τρόπο που βγαίνει κανείς νικητής στους αγώνες που δίνει. Το άλμπουμ ξεκινά με την αργόσυρτη μελωδία του «Serve The Servants» και κλείνει με το γλυκόπικρο «All Apologies».

 

Οι Nirvana, συγκρότημα που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά, κυκλοφόρησαν στη σύντομη ζωή τους τρία άλμπουμ: το «Bleach» (1989), το αριστούργημα «Nevermind» (1991), που έχει πουλήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα, και το «In Utero» (1993).

 

Οπως ανέφερε στην κριτική του ο δημοσιογράφος του «Rolling Stone», David Frickle, «το “In Utero” είναι πολλά πράγματα: ευφυές, διαβρωτικό, οργισμένο, λαμπρό και πνευματώδες. Πολλές φορές, δε, είναι όλα αυτά μαζί. Αλλά περισσότερο από οτιδήποτε είναι ένας θρίαμβος της θέλησης».

 

Η εταιρεία τους (Universal Music Group), θέλοντας να τιμήσει την 20ή επέτειο του «παραγνωρισμένου» κύκνειου άσματος του πιο επιδραστικού γκρουπ της δεκαετίας του ‘90, ετοιμάζει σειρά πολλαπλών εκδόσεων στα οποία περιλαμβάνονται περισσότερες από 70 remastered, μιξαρισμένες, σπάνιες, ακυκλοφόρητες αλλά και ζωντανά ηχογραφημένες εκδοχές των κομματιών τους. Οι κυκλοφορίες ξεκινούν από την απλή επανέκδοση του «In Utero» και επεκτείνονται ώς την τριπλή Super Deluxe Edition.

 

Το αποκλειστικό υλικό των διαφορετικών εκδόσεων θα περιλαμβάνει έναν πραγματικό θησαυρό από demos που θα ακουστούν πρώτη φορά, μεγάλες δόσεις παρασκηνίων, κομμάτια από συλλογές και live υλικό με τους Nirvana «πλήρεις» (με τους Kurt Cobain, Novoselic, Dave Grohl και Pat Smear) κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιοδείας τους.

 

Στον καταιγισμό των επετειακών εκδόσεων περιλαμβάνεται ένα ανεξάρτητο DVD με το πλήρες σόου τους «Live and Loud» και bonus ακυκλοφόρητες εμφανίσεις (θα κυκλοφορήσει στις 23 Σεπτεμβρίου) καθώς και η πολυαναμενόμενη, πλήρης «Live and Loud» εμφάνισή τους στο «Pier 48» του Σιάτλ στις 13 Δεκεμβρίου του 1993. Ηταν μόλις τέσσερις μήνες πριν από τον θάνατο του Κερτ Κομπέιν και τη διάλυσή τους…

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το http://www.nirvana.com ή το www.facebook.com/Nirvana

 

M.K.

 

Scroll to top