07/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Tο ενεργειακό τρίγωνο

 

Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν. To «ενεργειακό τρίγωνο» Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που γίνεται προσπάθεια να αναβιώσει, ή καλύτερα να πάρει σάρκα και οστά, μια και όταν επιχειρήθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2012, η συμφωνία «σκάλωσε» και οι τελικές υπογραφές δεν έπεσαν. Σήμερα βρίσκεται στη Λευκωσία ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης για να υπογράψει με τους ομολόγους του της Κύπρου και του Ισραήλ το Μνημόνιο Κατανόησης Ενέργειας και Υδάτων που αφορά τη συνεργασία των τριών χωρών σε θέματα έρευνας και μεταφοράς φυσικού αερίου, ηλεκτρικής διασύνδεσης και διαχείρισης υδάτινων πόρων. Κρίσιμη λεπτομέρεια: την ίδια στιγμή ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντιέται στην Ουάσινγκτον με τον Μπαράκ Ομπάμα έχοντας στην κορυφή της ατζέντας τα ενεργειακά.

 

Β.Γ.

 

„Σχολικοί φύλακες

 

Τι κι αν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης πήγε μάρτυρας στο Πρωτοδικείο, υποστηρίζοντας το αίτημα προσωρινής διαταγής 89 σχολικών φυλάκων να παραμείνουν στις δουλειές τους ώς την εκδίκαση της κανονικής προσφυγής τους, τον Οκτώβριο; «Αυτό το διάστημα έχουν σημειωθεί πολλοί βανδαλισμοί σε σχολικά συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης. Σκεφτείτε τι θα γίνει μετά το καλοκαίρι. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι απλοί φύλακες, έχουν προσωπική σχέση με τα παιδιά. Είναι αναγκαίοι και απαραίτητοι», τόνισε ο δήμαρχος στο δικαστήριο, αλλά εκείνο δεν άκουσε. Η Θέμις, εκτός από τυφλή, είναι και κουφή;

 

Ν.ΦΩΤ.

 

„Οχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού

 

«Καμπανάκι» για την ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού χτυπά η ΔΗΜΑΡ, προειδοποιώντας την κυβέρνηση που αναζητεί, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, τους υποψήφιους αγοραστές της ΕΥΑΘ πως ο σχεδιασμός για την πώληση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης αντιστρατεύεται, εκτός από τη βούληση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

«Στις 21.6.2013 ο επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε πως η ιδιωτικοποίηση του νερού «δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις (της Ε.Ε.), δεν υπήρξε ποτέ πραγματικότητα», αναφέρει η Ασημίνα Ξηροτύρη, υπενθυμίζοντας τις σφοδρές αντιδράσεις των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το σχετικό δημοψήφισμα που φιλοδοξεί να οργανώσει η Θεσσαλονίκη. Το κείμενο κατέθεσε η βουλευτής με τη μορφή ερώτησης προς τους αρμόδιους υπουργούς την 1η Αυγούστου, την επόμενη μέρα δηλαδή που η Ολομέλεια υπερψήφισε την επίμαχη τροπολογία η οποία διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ…

 

Ε.Δ.Β.

 

„Τι λέει η Εθνική;

 

Τι να σημαίνει άραγε το γεγονός ότι τόσες ημέρες μετά τη δημοσίευση παρασκηνίου με τίτλο «Τι λέει η Εθνική;», που αφορούσε καταγγελίες προς την «Εφ.Συν.» ότι «επιχειρείται από ιθύνοντες της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος η “νομιμοποίηση” παράνομου κτιρίου επί της λεωφόρου Συγγρού;», δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία αντίδραση; Οτι απαξιώνουν να απαντήσουν σε αβάσιμες καταγγελίες, ή μήπως απλά κάποιοι επιχειρούν τώρα να επιταχύνουν τις διαδικασίες προσδοκώντας να μην πάρει το θέμα μεγαλύτερες διαστάσεις; Εμείς πάντως θα επανέλθουμε.

 

Κ.Κατ.

 

„Αγνωστοι «καναλάρχες»

 

Να μην εκπλαγούμε αν σε λίγο καιρό το όνομα που θα ανακοινωθεί ότι αγόρασε την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του «902», είναι σχεδόν άγνωστο στο ευρύ κοινό. Αρκεί να διαβάσει κανείς τη μετοχική σύνθεση των τηλεοπτικών σταθμών από τον κατάλογο που βρίσκεται στον ιστότοπο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Εκεί θα διαπιστώσει ότι ονόματα «καναλαρχών» δεν εμφανίζονται πουθενά. Λόγους πολλούς μπορεί να φανταστεί κανείς και τα νομικά τερτίπια είναι αρκούντως αποτελεσματικά.

 

Ν.ΣΒ.

 

„Ποιοι βγάζουν τα λεφτά έξω;

 

Τη συζήτηση για τις εταιρείες που βγάζουν στο εξωτερικό τα χρήματα των αλλοδαπών ξανανοίγουν οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ., Γ. Δημαράς και Γαβρ. Αβραμίδης. Μιλώντας για υψηλά αφορολόγητα διαφεύγοντα ποσά (44 δισ. ετησίως επικαλούνται) ερωτούν τον Γ. Στουρνάρα εάν προτίθεται να κλείσει αυτή την «πληγή» για την εθνική οικονομία, ελέγχοντας τις εταιρείες ως προς το νομικό πλαίσιο λειτουργίας τους και τη δραστηριότητά τους. H ενεργοποίηση του ΣΔΟΕ περί της «νόμιμης απόκτησης» των χρημάτων που μεταφέρονται ή η διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων εκείνων που εμβάζουν, μόνον ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί. Εδώ μετά από εξάμηνη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ, μόλις -και μετά βίας- αποφάνθηκαν για… τέσσερα πρόσωπα. Των συγγενών Παπακωνσταντίνου…

 

Ε.Δ.Β.

 

„Πυρκαγιές…

 

Απ’ ό,τι φαίνεται, μια σπίθα χρειάζεται -μεταφορικά και κυριολεκτικά- για να ξεσπάσει νέα αντιπαράθεση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του Νίκου Δένδια. Τελευταία αφορμή, η ανακοίνωση του τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατηγόρησε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ότι «προβαίνει σε επικοινωνιακή εκμετάλλευση των συμβάντων για να καλύψει τα λάθη, τις παραλείψεις και τις καταστροφικές επιλογές του», ενώ «προαναγγέλλει τα αποτελέσματα των ερευνών». Το υπουργείο απάντησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση απαγορεύει στον υπουργό να αναφέρεται σε εκ προθέσεως εμπρηστές, όταν εκδηλώνονται επανειλημμένα πυρκαγιές μετά τις 11 το βράδυ στην ίδια ερημική περιοχή, κάθε φορά που πνέουν ισχυροί άνεμοι, με τον ισχυρισμό ότι ο υπουργός προκατέλαβε την έρευνα.

 

Ν.ΣΒ.

 

„Θα τα λύσουν όλα!

 

Λύσεις για όλα υπόσχεται η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Το πρωί αντιπροσωπεία του κόμματος με επικεφαλής τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο πήγε στο υπουργείο Παιδείας και ζήτησε να προωθηθούν όλες οι αναγκαίες αποφάσεις για τη στελέχωση των σχολείων, την έκδοση των βιβλίων, ακόμη και για την πιστοποίηση ξένων γλωσσών. Μετά ακολούθησε ο τομέας Ανάπτυξης, που δήλωσε ότι δεν πρόκειται να τεθεί ζήτημα έναρξης των πλειστηριασμών για τις κατοικίες και την ημέρα έκλεισε ο τομέας Υγείας που εγκάλεσε τον Αδ. Γεωργιάδη να προσέχει με την συγχώνευση νοσοκομείων. Eτσι όπως το πάνε, μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα τα έχουν λύσει όλα…

 

ΜΠ.Α.

 

„Οι τρελοί… Ρωμαίοι

 

Τελικά, είναι τρελοί αυτοί οι… Ρωμαίοι! Από τη μια δηλώνουν σε ποσοστό 58% ότι δεν θέλουν να απονεμηθεί χάρη στον κατάδικο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και από την άλλη τουλάχιστον 1 στους 3 (34,5%) λέει ότι θα ξαναψήφιζε -εάν γίνονταν τώρα εκλογές- την Κεντροδεξιά του φοροφυγά… πρώην καβαλιέρε! Ακολουθούν η Κεντροαριστερά με 33%, το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο (19%) και η κεντρώα Επιλογή Πολιτών του τεχνοκράτη Μόντι (6,3%). Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός Λέτα αναφώνησε περιχαρής ότι η χώρα «είναι ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση»! Εκλογές μάλλον «μυρίζουν»…

 

Μ.Βεργ.

 

„Σπεύσατε στις Κάνες!

 

Το ότι θα δελεαζόμουν να το παίξω επιθεωρητής Κλουζό μες στο κατακαλόκαιρο δεν το φανταζόμουν! Ενα εκατομμύριο ευρώ προσφέρει, λέει, ο ασφαλιστικός κολοσσός Lloyd’s του Λονδίνου ως αμοιβή σε όποιον δώσει πληροφορίες για τον εντοπισμό των πανάκριβων κοσμημάτων που εκλάπησαν προ ημερών από την -κατά τα λοιπά καλά φυλασσόμενη- ιδιωτική πτέρυγα του ξενοδοχείο Carlton, στις Κάνες. Οι… μακρυχέρηδες εικάζεται ότι ανήκουν στη γνωστή σπείρα των «Ροζ Πανθήρων». Για τους ενδιαφερόμενους, εκκρεμεί η έγκριση του αρμόδιου Γάλλου δικαστή για τα «εύρετρα». Σε κάθε περίπτωση, η γαλλική νομοθεσία εγγυάται ανωνυμία στους υποψήφιους πληροφοριοδότες.

 

Μ.Βεργ.

 

„Επιστολή αλληλεγγύης

 

Γράφαμε χθες για τις δολοφονίες διεμφυλικών στην Τουρκία και την καταγγελία του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) για την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, που αρνήθηκε να δεχτεί μέλος του Σωματείου και να παραλάβει επιστολή αλληλεγγύης προς την τουρκική τρανς κοινότητα. Μετά το δημοσίευμα, εκπρόσωπος της πρεσβείας μάς ενημέρωσε ότι επιστολές γίνονται δεκτές μέσω ταχυδρομείου ή email και ότι η πόρτα της πρεσβείας είναι ανοιχτή στις τρανς. Το ΣΥΔ πάντως επιμένει ότι είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την πρεσβεία και πήγε στις ώρες επισκέψεων, αλλά δεν του επέτρεψαν την είσοδο.

 

Δ.Αγγ.

 

„Το κομμένο χέρι…

 

Με αλυτρωτικές αναφορές διάνθισε την ομιλία του κατά την επίσκεψή του στη Θράκη ο Τούρκος υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι η περιοχή αποτελεί ένα «κομμένο χέρι της Τουρκίας» και προσθέτοντας απευθυνόμενος σε εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας: «Χθες ήμασταν εδώ, σήμερα είμαστε εδώ και αύριο θα είμαστε πάλι μαζί σας». Την απάντηση έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ακης Γεροντόπουλος, τονίζοντας πως «όσοι αμφισβητούν την ελληνικότητα της Θράκης, πρέπει να ξέρουν ότι οι Ελληνες είναι έτοιμοι να τους κόψουν το χέρι».

 

Τ.Τ.

 

Η αύρα του διανοούμενου

 

Το αμφιθέατρο AULA της Φιλοσοφικής Σχολής κατακλύστηκε, χθες, από την αύρα ενός μεγάλου στοχαστή, αφού η πληθωρική, πλην όμως διακριτική, παρουσία του Γιούργκεν Χάμπερμας απέδειξε ότι και στις μέρες μας εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που ανταποκρίνονται στο πρότυπο του παρεμβατικού διανοούμενου, ο οποίος ανοίγει δρόμους όχι μόνο με την ανάλυση του σημερινού κόσμου, αλλά και με συγκεκριμένες προτάσεις. Μπροστά σε συναδέλφους του, φοιτητές και δημοσιογράφους προσέγγισε την ευρωπαϊκή κρίση μέσα από το πρίσμα της Φιλοσοφίας, της Κοινωνιολογίας των θεσμών, της Πολιτικής Επιστήμης και της Οικονομίας. Ενα πραγματικά ξεχωριστό γεγονός επί ελληνικού εδάφους.

 

Τ.Τ.

 

Scroll to top