Ελεύθερος μετά από επτά χρόνια εγκλεισμού σε ψυχιατρείο ο Γερμανός που αποκάλυψε μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο
→Tο δικαστήριο, αντί να εξετάσει σε βάθος τις σοβαρότατες καταγγελίες του, επέμεινε ότι ο 56χρονος μηχανικός ήταν παράφρων και ότι έπρεπε να κλειστεί σε ψυχιατρική κλινική
Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν αστυνομικό μυθιστόρημα, όμως δυστυχώς για τον πρωταγωνιστή του, τον 56χρονο Γκουστλ Μόλαθ, ήταν μια αληθινή ιστορία, ένας εφιάλτης. Δικαστική πλάνη τον ανάγκασε να ζήσει επτά ολόκληρα χρόνια κλεισμένος σε ψυχιατρείο. Η υπόθεση ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στο πολιτικό σκηνικό του πλουσιότατου κρατιδίου της Βαυαρίας εν όψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου.
Το 2006, ο 56χρονος μηχανικός κατήγγειλε στη Δικαιοσύνη τη σύζυγό του και ορισμένους συναδέλφους της, οι οποίοι εργάζονταν στην έκτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, την HVB (HypoVereinsbank), ότι μετέφεραν λαθραία σε λογαριασμούς στην Ελβετία εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, το δικαστήριο, αντί να δικαιώσει τον Μόλαθ, ή τουλάχιστον να εξετάσει σε βάθος τις σοβαρότατες καταγγελίες του, απεφάνθη ότι ο μηχανικός έπασχε από «παρανοϊκή διαταραχή προσωπικότητας» και αποφάσισε τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρικό άσυλο.
Στην κατάθεσή της η σύζυγος του Μόλαθ, η οποία ήταν σύμβουλος επενδύσεων στη συγκεκριμένη τράπεζα, είπε ότι άνδρας της την ξυλοκόπησε και την τραυμάτισε καθώς και ότι έσκασε τα λάστιχα του αυτοκινήτου του δικηγόρου της. Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του Μόλαθ και των δικηγόρων του να πείσει τους Βαυαρούς δικαστές ότι η γυναίκα του προσπαθεί να σπιλώσει το όνομα και την υπόληψή του για να μην αποκαλυφθούν οι παράνομες ενέργειες της ιδίας και των συνεργών της, το δικαστήριο επέμεινε ότι ο 56χρονος μηχανικός ήταν παράφρων και ότι έπρεπε να κλειστεί σε ψυχιατρική κλινική.
Η δικαίωση
Τον Νοέμβριο του 2012 εσωτερική έρευνα που έγινε στην τράπεζα, και αφορούσε το σύνολο των συναλλαγών από το 2003 και μετά, αποκάλυψε ότι το ξέπλυμα χρήματος και η εκτεταμένη φοροδιαφυγή αποτελούσαν σχεδόν καθημερινή πρακτική αρκετών υπαλλήλων. Η τράπεζα απέλυσε όλους τους παραβάτες, μεταξύ των οποίων και τη σύζυγο του Μόλαθ.
Η αποκάλυψη προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι έστειλαν μαζικά επιστολές και e-mails υποστήριξης στον 56χρονο. Ωστόσο ο Μόλαθ παρέμεινε έγκλειστος έως και προχθές, όταν επιτέλους εξεδόθη η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βαυαρίας και αφέθηκε ελεύθερος.
Η απόφαση βάσει της οποίας ο Γκουστλ Μόλαθ απελευθερώθηκε ενδέχεται να έχει σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις για το CSU (Χριστιανο-κοινωνιστές), πολιτικό εταίρο της Μέρκελ, καθώς η υπουργός Δικαιοσύνης του κρατιδίου της Βαυαρίας, Μπεάτε Μερκλ, είχε δηλώσει προσφάτως (ατυχέστατα) ότι ο Γερμανός μηχανικός έτυχε δίκαιης μεταχείρισης από το δικαστικό σύστημα!
«Δεν θα ευχόμουν ούτε στον χειρότερο εχθρό μου να περάσει την κόλαση που έζησα αυτά τα επτά χρόνια» είπε στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» ο Γερμανός μηχανικός, «ευτυχώς όμως, έστω και μετά από ένα τόσο μακρύ χρονικό διάστημα, πέτυχα ακριβώς αυτό που ήθελα».