08/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκρηξη μισογυνισμού στη Μ. Βρετανία λόγω... χαρτονομίσματος

Η Τζέιν Οστεν, το τουίτερ και η Σκότλαντ Γιαρντ

      Pin It

«Θα σε χτυπήσω με ένα πιστόλι ξανά και ξανά μέχρι να μείνεις αναίσθητη και μετά θα σε κάψω». Είναι μόνο ένα από τα πολλά απειλητικά τουίτερ, ένα κάθε λεπτό, που δέχτηκε η 29χρονη Κάρολιν Κριάντο-Πέρες από τη στιγμή που ο Μαρκ Τζ. Κάρνεϊ, νέος διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, ανακοίνωσε (24 Ιουλίου) ότι η Τζέιν Οστεν θα απεικονίζεται στο χαρτονόμισμα των 10 λιρών. Δεν ήταν η μόνη γνωστή Βρετανίδα που δέχτηκε μέσω τουίτερ ένα κύμα μίσους και απειλές για βιασμούς, εμπρησμούς, δολοφονίες και ξυλοδαρμούς. Ανάμεσά τους η βουλευτίνα Στέλα Κρίζι, η ιστορικός Μέρι Μπίαρντ και πολλές δημοσιογράφοι.

 

Οτι θα είχε η συγγραφέας τού «Περηφάνια και Προκατάληψη» τέτοια δύναμη να ξεσκεπάζει σήμερα τον καλά, υποτίθεται, κρυμμένο μισογυνισμό μιας ολόκληρης κοινωνίας είναι, βέβαια, εντυπωσιακό. Για κάποιους και ακατανόητο. Μα αυτή, λένε, δεν έγραφε για παντρολογήματα και έρωτες φτωχών μικροαστών γυναικών; Θα ’θελαν. Σκεφτείτε πάντως να διάλεγαν για το χαρτονόμισμα την Εμελιν Πάνκχερστ (1858-1928), την ηγέτιδα των Αγγλίδων σουφραζετών, κανονική τρομοκράτισσα στην εποχή της. Εσπαγε παράθυρα, έκανε επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, φυλακιζόταν, το ’ριχνε σε απεργίες πείνας κ.λπ.

 

Το Σάββατο που μας πέρασε το Twitter ανακοίνωσε ότι λόγω αυτής της μαζικής επίθεσης σε χρήστριές του σκληραίνει την πολιτική προστασίας του κι ότι δεν θα ανεχθεί άλλες παρενοχλήσεις, ενώ ο Τόνι Γουάνγκ, διευθυντής του Twitter Βρετανίας, πόσταρε και μια προσωπική «συγγνώμη από τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν μέσω τουίτερ».

 

Είχε πάντως λάβει μια on line petition με 124.000 γυναικείες υπογραφές. Είχαν προηγηθεί και οι συλλήψεις δύο ανδρών, 21 και 25 χρόνων, από το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Σκότλαντ Γιαρντ. Η επιτυχία της αστυνομίας στην ανακάλυψη των τρολ του ιντερνετ που στοχοποιούν τις γυναίκες συνεχίστηκε και χθες. Συνέλαβαν έναν 32χρονο στο Μπρίστολ, που ταυτίστηκε με τα απειλητικά τουίτ προς τις Στέλα Κρίζι και Κάρολιν Κριάντο-Πέρες.

 

Η τελευταία είναι το κόκκινο πανί σε όλη αυτή την ιστορία με την Τζέιν Οστεν. Μπλόγκερ και συνιδρύτρια του φεμινιστικού σάιτ Τhe Women’s Room, πριν από μερικούς μήνες συνειδητοποίησε ότι σύντομα η μόνη γυναίκα στα αγγλικά χαρτονομίσματα θα ήταν η βασίλισσα Ελισάβετ. Η Τράπεζα της Αγγλίας θα αντικαθιστούσε τον Απρίλιο τη δεύτερη εκπρόσωπο του γυναικείου φύλου, την κοινωνική μεταρρυθμίστρια Ελίζαμπεθ Φράι, με τον απολύτως αρσενικό Ουίνστον Τσόρτσιλ.

 

Τότε ξεκίνησε μια μεγάλη καμπάνια. Η Κάρολιν και άλλες γυναίκες, ντυμένες σαν τη σουφραζέτα Εμελιν Πάνκχερστ, τη συγγραφέα Τζορτ Ελιοτ, ακόμα και τη βασίλισσα των Κελτών Boadicea, που είχε πολεμήσει τους Ρωμαίους εισβολείς το 60 π.Χ., πήραν τους δρόμους και παρέδωσαν το αίτημά τους στην Τράπεζα της Αγγλίας με 35.000 υπογραφές. Τη μέρα που ο Μαρκ Κάρνεϊ ανακοίνωσε το όνομα της Τζέιν Οστεν, η Κάρολιν δήλωσε: «Είναι μια θαυμάσια μέρα για τις γυναίκες». Και για τα τρολ του ιντερνετ.

 

Επιμ. Β. Γεωργ.

 

Scroll to top