15/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ECO RACER 12 Αναζητούν οξυγόνο για το όχημα με το υδρογόνο

Της Φεβρωνίας Παντελή Η… συλλογή βραβείων είναι εύκολη υπόθεση για την ομάδα ΤUcer του Πολυτεχνείου Κρήτης. Μακάρι να ίσχυε το ίδιο και για την εύρεση χρημάτων. Παρ' όλα αυτά, «πατάει» γκάζι για την επόμενη διάκριση. Η αγαπημένη τους ώρα της ημέρας είναι αργά το απόγευμα. Τότε δηλαδή που τα μαθήματα τελειώνουν και αρχίζει η εφαρμογή.
      Pin It

Της Φεβρωνίας Παντελή

 

Η… συλλογή βραβείων είναι εύκολη υπόθεση για την ομάδα ΤUcer του Πολυτεχνείου Κρήτης. Μακάρι να ίσχυε το ίδιο και για την εύρεση χρημάτων. Παρ' όλα αυτά, «πατάει» γκάζι για την επόμενη διάκριση.

 

Η αγαπημένη τους ώρα της ημέρας είναι αργά το απόγευμα. Τότε δηλαδή που τα μαθήματα τελειώνουν και αρχίζει η εφαρμογή της έρευνας στην πράξη, με στόχο να εξελίξουν ακόμη περισσότερο το Eco Racer 12. To αυτοκίνητο υδρογόνου που παρουσίασε λίγους μήνες πριν η ομάδα TUcer (Technical University of Crete Eco Racing) του Πολυτεχνείου Κρήτης και αποτελεί το τρίτο μοντέλο που κατασκεύασε μέσα σε πέντε χρόνια.

 

Ενα ασφαλές, οικονομικό μέσο μεταφοράς, ιδανικό για τη μετακίνηση στις πόλεις, που χρειάζεται μόλις ένα λίτρο καυσίμου για την κάλυψη 434 χλμ., διαθέτει ηλεκτρικό κινητήρα και κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, ενώ οι ρύποι είναι μηδενικοί και η συντήρησή του δεν απαιτεί πολλά χρήματα.

 

Με την υποστήριξη του Διατμηματικού Εργαστηρίου Εργαλειομηχανών και του Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων και Ρομποτικής, καθηγητές, φοιτητές και προσωπικό του Πολυτεχνείου στα Χανιά εργάζονται πυρετωδώς για την καθιερωμένη πλέον συμμετοχή τους στον διεθνή Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell, το 2013.

 

Πέρυσι, η Ελλάδα αναδείχτηκε ξανά νικήτρια και έγινε η πρώτη χώρα που κατέκτησε επί δύο συναπτά έτη το 1ο βραβείο στον Διαγωνισμό Ασφάλειας. Τον περασμένο Μάιο, η ομάδα TUcer βρέθηκε στην 4η θέση στην κατανάλωση στην κατηγορία των οχημάτων πόλης που κινούνται με υδρογόνο, ανάμεσα σε χώρες με πολυετή εμπειρία –πάνω από 25 χρόνια- στον διαγωνισμό.

 

Οι συνεχόμενες διακρίσεις αποτελούν την καλύτερη «απάντηση» στην αδυναμία που επιδεικνύει η χώρα μας να αξιοποιήσει αυτό το μικρό «θαύμα» που εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και κατασκεύασαν ελληνικά μυαλά και χέρια, εντός των συνόρων της. Η μαζική παραγωγή φαντάζει μακρινό όνειρο, με την έλλειψη χρηματοδότησης αλλά και τεχνογνωσίας στην αυτοκινητοβιομηχανία στην Ελλάδα και δευτερευόντως την ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου (γραφειοκρατία κυρίως), να υπερτερούν. Ωστόσο, η ομάδα δεν πτοείται και συνεχίζει δυναμικά την εθελοντική εργασία και την αναζήτηση πόρων.

 

Για την επόμενη χρονιά, ο πήχυς είναι ψηλά, παρά τις αντιξοότητες που προκύπτουν, όπως τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Σάββας Πιπερίδης (μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής στο Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων και Ρομποτικής του Πολυτεχνείου Κρήτης). «Θα πάμε στον επόμενο διαγωνισμό με περισσότερες αξιώσεις, αφού τον περασμένο Μάιο, αν και η ομάδα δεν είχε χρόνο για προετοιμασία (δοκιμές και ρυθμίσεις), κατάφερε να καταταγεί στην 4η θέση.

 

Στόχος μας είναι να πετύχουμε σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης και στο σύστημα μετάδοσης και διεύθυνσης του οχήματος. Βρισκόμαστε σε συνεχή αναζήτηση οικονομικών πόρων, καθώς οι χορηγίες που ήδη έχουμε δεν επαρκούν, ενώ και στον προϋπολογισμό του Πολυτεχνείου δεν υπάρχει προς το παρόν χρηματοδότηση.

 

Ευελπιστούμε το όραμα που έχουμε να υλοποιηθεί. Το συγκεκριμένο μοντέλο αυτοκινήτου είναι ηλεκτρικό, οικονομικό, χωρίς ρύπους και θα μπορούσε με τις απαραίτητες τροποποιήσεις να αξιοποιηθεί στη χώρα μας από τον Στρατό, τους δήμους, τα λιμάνια ή τα Ταχυδρομεία. Γενικότερα, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που υπάρχουν στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει λύση σε πολλά προβλήματα».

INFO

 

Συμμετοχές και διακρίσεις της ομάδας TUcer στην Ευρώπη

 

2012, Μάιος: Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell στην Ολλανδία (4η θέση στην κατανάλωση στην κατηγορία των οχημάτων πόλης που κινούνται με υδρογόνο).

 

2011, Μάιος: Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell στη Γερμανία (1ο Βραβείο στον Διαγωνισμό Ασφάλειας)

 

2010, Μάιος: Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell EUROSPEEDWAY στη Γερμανία (1ο Βραβείο στον Διαγωνισμό Ασφάλειας)

 

2009, Μάιος: Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell, EUROSPEEDWAY στη Γερμανία

 

2008, Μάιος: Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell στη Γαλλία

 

 

 

Scroll to top