11/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Τίποτα το καινούργιο ή θετικό για την Ελλάδα»

Ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι δεν δικαιώθηκαν οι προαναγγελθείσες μεγάλες προσδοκίες της κυβέρνησης σε σχέση με το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο.
      Pin It

Ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι δεν δικαιώθηκαν οι προαναγγελθείσες μεγάλες προσδοκίες της κυβέρνησης σε σχέση με το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

«Ο Σαμαράς πήγε στην Αμερική και έβγαλε φωτογραφίες με τον Ομπάμα, χωρίς να φέρει τίποτα καινούργιο ή θετικό για την Ελλάδα», σχολιάζουν τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενα στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η αξιωματική αντιπολίτευση, όσον αφορά την οικονομία, συμπέρανε ότι «ο Ελληνας πρωθυπουργός απέσπασε τη συμπάθεια και τη φραστική συμπαράσταση του προέδρου Ομπάμα, ο οποίος επίσης επισήμανε την ανάγκη για συνέχιση της πολιτικής των “μεταρρυθμίσεων”» και σημείωσε ότι η δήλωση του Αμερικανού προέδρου πως η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η μόνη πολιτική «ηχεί παράταιρα, όταν η ανεργία στη χώρα μας εκτινάχθηκε στο 28%».

 

Τα γεωπολιτικά

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως παρακολουθούν με προσοχή και τα γεωπολιτικά ζητήματα που συζητήθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών. Η Κουμουνδούρου θεωρεί πως οι ΗΠΑ «είναι σταθερά προσανατολισμένες στη συγκρότηση μιας ενεργειακής –και όχι μόνο– συμμαχίας μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας», ενώ ενέχονται κίνδυνοι «αποσταθεροποίησης των σχέσεων της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο, με πρόσθετο αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η διείσδυση της Τουρκίας στις αραβικές χώρες».

 

Χαρακτηριστική ήταν και η ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου τονιζόταν ότι «η δικομματική τροϊκανή κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στη μετατροπή της χώρας από αποικία χρέους σε ενεργειακό και στρατιωτικό προτεκτοράτο της αμερικανοϊσραηλινής συμμαχίας στην περιοχή».

 

Στη γενική εικόνα, η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι «δεν δικαιώθηκαν οι προαναγγελλόμενες μεγάλες προσδοκίες της κυβέρνησης», αλλά έγινε ξεκάθαρο ότι πρέπει να μπει «ένα τέλος στη μνημονιακή καταστροφή, να ανοίξει ο δρόμος για τη δημοκρατική ανατροπή των μνημονίων και της κυβέρνησης και να αναδειχθεί, μέσα από εκλογές, μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα εφαρμόσει μια αντιμνημονιακή, δημοκρατική, προοδευτική και πατριωτική πολιτική».

 

Ο Σεπτέμβριος και συγκεκριμένα η ΔΕΘ θεωρείται επίσης σημαντικός σταθμός στην τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα αναπτύξει την κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σε αυτό το πλαίσιο η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι προέχει η οργάνωση μεγάλων κοινωνικών αγώνων, ώστε να ανατραπεί η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στον Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο», σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν αρκεί να είναι αποτελεσματικός σε επίπεδο θέσεων και διατυπώσεων, αλλά χρειάζεται ένα πανίσχυρο λαϊκό κίνημα που θα ασκήσει καθοριστική πίεση στην κυβέρνηση». Εθεσε δε ως «κόμβο» στην κυβερνητική πολιτική τις επαπειλούμενες κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, λέγοντας ότι «αν οι κυβερνώντες σε αγαστή συνεργασία με τα οικονομικά συμφέροντα που τους στηρίζουν, τολμήσουν να ξεσπιτώνουν κόσμο, τότε θα καταρρεύσουν με τέτοιο πάταγο, που θα καταγραφεί στην Ιστορία της Ελλάδας».

 

Ο εκπρόσωπος

 

«Αδυνατώντας να καταλάβει πόσο σοβαρός είναι ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να αντιλαμβάνεται και να ερμηνεύει τα γεγονότα μέσα από το πρίσμα των εσωτερικών ισορροπιών και των ψηφοθηρικών επιδιώξεών του», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη σχετική ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Ο Σίμος Κεδίκογλου επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ πως είναι «χαμένος στον κομματικό του μικρόκοσμο», «πολιτικά ξεπερασμένος», «εθνικά επιζήμιος», και χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «προσπαθεί μικρόψυχα να υπονομεύσει με κάθε τρόπο τον αγώνα», ενώ «η μιζέρια είναι πλέον το σήμα κατατεθέν του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα».

 

[email protected]

 

……………………………………………………………………………………..

 

Βολές αντιπολίτευσης για την επίσκεψη Σαμαρά

 

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σχολίασε: «Ο κ. Σαμαράς είναι ο μόνος πρωθυπουργός στον κόσμο ο οποίος πανηγυρίζει για την αποτυχία της πολιτικής του, της πολιτικής τής λιτότητας» και πρόσθεσε: «Μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ θα περιμένουμε να μας ενημερώσει στη Βουλή των Ελλήνων για τα εθνικά θέματα».

 

* Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Η στήριξη που ζήτησε και πήρε ο πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ αποδεικνύει ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ απαιτούν τη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης που οδηγούν τον λαό στη χρεοκοπία. (…) Οι όποιες αντιθέσεις υπάρχουν ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, ανάμεσα στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ε.Ε. για τη διαχείριση της κρίσης και του χρέους δεν αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα».

 

* Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ σχολίασε: «Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ, με δεδομένη και την ισχυρή παρουσία των ΗΠΑ στο ΔΝΤ, πρέπει να αξιοποιηθούν για την άμεση προώθηση μιας λύσης-πακέτο που θα απεγκλωβίσει τη χώρα από την καταστροφική πολιτική λιτότητας. Βασικά στοιχεία αυτής της πολιτικής πρέπει να είναι η σύνδεση του προγράμματος προσαρμογής με την ανάπτυξη και η αναδιάρθρωση του χρέους που θα το καταστήσει βιώσιμο».

 

* «Οι δεσμεύσεις Σαμαρά στον πρόεδρο των ΗΠΑ ξεπερνούν τους “yes men” και την παλιάς κοπής υποτέλεια. Πίσω από τις γενικόλογες και γεμάτες υποκρισία δηλώσεις του τύπου “δεν είναι λύση η λιτότητα”, υπάρχει η “αποφασιστική προώθηση” των καταστροφικών “αναγκαίων μεταρρυθμίσεων”, για την οποία μίλησαν τόσο ο Ομπάμα όσο και ο Σαμαράς» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

Τ.Τ.

 

Scroll to top