11/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση

 

Συνεχείς αναβολές για την ανακοίνωση του περιβόητου σχεδίου νόμου για το Λύκειο και το Εξεταστικό. Ασκοπη, ανεξήγητη και αδικαιολόγητη τέτοια παρατεταμένη καθυστέρηση για ένα σχέδιο το οποίο έχει ήδη εμπεδωθεί μετά τις πολλές διαρροές και τις δηλώσεις των στελεχών του υπουργείου Παιδείας. Μόνο δραματικές αλλαγές μπορούν να τη δικαιολογήσουν, αλλά πόσο ανατρεπτικές μπορεί να είναι οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών με το ΠΑΣΟΚ, του οποίου το σχέδιο έχει αποτελέσει τη βάση για το νέο πλαίσιο; Δεν γίνεται ένα μήνα πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς να μην έχει ανακοινωθεί το νέο Λύκειο – που θέλουν να λειτουργήσει άμεσα. Δεν γίνεται να μην έχουν ανακοινωθεί, ακόμη, τα ωρολόγια προγράμματα –σε Γυμνάσιο και Λύκειο– ώστε να καταγραφούν ειδικότητες και διδακτική ροή. Ειδικά όταν επικαλούνται υψηλούς στόχους αναβάθμισης και μεταρρύθμισης!..

 

Α.ΑΝΔΡ. 

 

„Ανάλγητη εταιρεία

 

«Δύο χρόνια και τέσσερις μήνες μετά το δράμα της Φουκουσίμα, η εταιρεία TEPCO, ιδιοκτήτρια του μοιραίου πυρηνικού σταθμού, δεν φαίνεται να έχει πάρει το μάθημά της», γράφει το κύριο άρθρο της μεγάλης ιαπωνικής εφημερίδας «Aσάχι Σιμπούν». Ο αρθρογράφος τονίζει ότι «μετά τις απανωτές γκάφες της εταιρείας, που είχαν ως αποτέλεσμα κάθε μέρα να διαρρέουν στη θάλασσα 300 τόνοι μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού, είναι απλώς απαράδεκτο». Γι’ αυτό και ζητεί από την κυβέρνηση του Σίνζο Αμπε να στερήσει άμεσα από την εταιρεία τη διαχείριση των πυρηνικών σταθμών.

 

Δημ.Φ. 

 

„Τα καλοκαιρινά τροχαία

 

Ανακοίνωση, με την οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε τα στελέχη του να προσέχουν τα τροχαία κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας. Σύμφωνα με αυτήν, διαπιστώθηκε ότι το 81% των θανάτων που σημειώθηκαν μέσα στο 2012, εκτός του πεδίου των πολεμικών συγκρούσεων, συνέβησαν στη διάρκεια του καλοκαιριού και οι περισσότεροι οφείλονταν σε τροχαία δυστυχήματα. Το περασμένο καλοκαίρι, 80 άτομα από υπηρεσίες του Πενταγώνου έχασαν συνολικά τη ζωή τους. Τα 27 με τετρατροχα οχήματα, 47 με μοτοσικλέτες, ενώ 4 ήταν πεζοί και δύο κινούνταν με ποδήλατο. Αντίστοιχη ελληνική μελέτη δεν υπάρχει…

 

M.I.T. 

 

Ελλάς το… μεγαλείο σου!

 

Δεκαπέντε ευρώ την ξαπλώστρα και πενήντα ευρώ τα… κρεβάτια, με τα οποία έχει κατακλύσει την παραλία, χρεώνει τους λουόμενους, που δεν είναι πελάτες του, πολυτελέστατο ξενοδοχείο σε μία από τις μαγευτικότερες παραλίες (με γαλάζια σημαία, παρακαλώ) της Σάμου. Την ίδια ώρα, βέβαια, οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου ενημερώνουν τους παραθεριστές ότι η παραλία είναι ελεύθερη, οπότε μπορούν ν’ απλώσουν την ταπεινή πετσετούλα τους όπου θέλουν και να χαρούν το κολύμπι τους, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τον… κούκο αηδόνι. Στην πραγματικότητα, όμως, με όλες αυτές τις εγκαταστάσεις –ακόμη και «πιθάρια» έχει βάλει το ξενοδοχείο κατά μήκος της ακτής– ο ελεύθερος χώρος είναι ελάχιστος. Και οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου έχουν μετατρέψει την παραλία σε ιδιωτική, αφού οι τιμές τους είναι απαγορευτικές για τον πολύ κόσμο.

 

Κ.ΚΑΤ. 

 

Κα-πιπι-ταλισμός

 

Τον καπιταλισμό τον γνωρίζουμε όλοι καλά. Αλλωστε τον βιώνουμε καθημερινά στην πιο άγρια μορφή του. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ο κα-πιπι-ταλισμός!

 

Πρόκειται για ένα νέο όρο, τον οποίο, όπως γράφει η εφημερίδα «Μπιλντ», χρησιμοποιούν κατά κόρον πλέον οι Γερμανοί οδηγοί, οι οποίοι για τη σύντομη, αλλά τόσο αναγκαία επίσκεψη στις ιδιωτικοποιημένες τουαλέτες των περίφημων γερμανικών αυτοκινητοδρόμων, πληρώνουν 0,70 ευρώ. Γι’ αυτό, σε μια «επαναστατική» κίνηση, δεν είναι λίγοι αυτοί που τελικώς επιλέγουν το… πλησιέστερο δεντράκι.

 

Δημ.Φ. 

 

Για τη Συνθήκη των Σεβρών

 

Σημαδιακή η σημερινή ημερομηνία. Στις 10 Αυγούστου 1920 υπεγράφη η Συνθήκη των Σεβρών, η οποία ουδέποτε επικυρώθηκε. Είχε υπογραφεί από τον σουλτάνο Μεχμέτ Στ΄, αλλά δεν την αποδέχτηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος επαναστάτησε, επικράτησε και άρχισε πόλεμο, που κατέληξε στη μικρασιατική καταστροφή του 1922.

 

Πριν από την έναρξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Ιωάννης Μεταξάς (που έγινε στις 4 Αυγούστου 1936 δικτάτορας), απόστρατος αξιωματικός, είχε στείλει επιστολή στον εθνάρχη, υποστηρίζοντας ότι «η ελληνική εκστρατεία στη Μ. Ασία υπερέβαινε, εξαρχής, τις δυνατότητες της χώρας μας». Επίσης ο επίσκοπος Σμύρνης Χρυσόστομος έγραψε στον φίλο του Ελευθέριο Βενιζέλο: «Ο ελληνισμός της Μ. Ασίας, το ελληνικό κράτος, αλλά και σύμπαν το ελληνικό έθνος κατεβαίνει, πλέον, στον Αδη της αφαντάστου καταστροφής. Βεβαίως, αίτιο είναι οι πολιτικοί και προσωπικοί σας εχθροί, πλην και υμείς φέρετε μέγιστον της ευθύνης βάρος».

 

Ν.Γ. 

 

Αντιπρόεδροι…

 

Στη σελίδα 2 του χθεσινού φύλλου αναφέραμε ότι σαν χθες, το 1974, παραιτήθηκε ο Ρίτσαρντ Νίξον υπό το βάρος του σκανδάλου Ουότεργκεϊτ και αντικαταστάθηκε από τον Τζέραλντ Φορντ. Αρχικά εκλεγμένος αντιπρόεδρος του Νίξον ήταν ο Σπίρο Αγκνιου, ή γνωστός στην Ελλάδα ως Σπύρος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος όμως παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 1973 υπό το βάρος των αποκαλύψεων για φοροδιαφυγή και χρηματισμό από στελέχη κατασκευαστικών εταιρειών. Τον αντικατέστησε δε ο τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζέραλντ Φορντ, όπως ορίζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ, ο οποίος και πήρε τελικά τη θέση του Νίξον.

 

Ν.ΣΒ. 

 

Μάχη για μια θέση

 

Με τα ποσοστά ανεργίας των νέων στην Ιταλία να έχουν φτάσει το 40% και τις επιλογές μηδαμινές, είναι επόμενο 28.000 να διαγκωνίζονται για 200 θέσεις εργασίας. Τόσες προκήρυξε η ΙΚΕΑ για το κατάστημα που θα ανοίξει στην Πίζα την επόμενη άνοιξη, προσφέροντας τον «παράδεισο»: μισθό, επιδόματα και ασφάλιση. Οι αιτήσεις και τα βιογραφικά, όπως ήταν φυσικό, κατέκλυσαν τα γραφεία του σουηδικού κολοσσού, δεδομένου ότι τέσσερις στους δέκα νέους έως 24 ετών στην Ιταλία ψάχνουν χωρίς αποτέλεσμα για δουλειά…

 

Ε.Π.

 

Δεν είναι «κοπανατζήδες»

 

Εξόφθαλμη κυβερνητική αντίφαση προκύπτει από το ζήτημα των υπαλλήλων του ΕΟΤ. Τις κυβερνητικές δηλώσεις στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό διαδέχονται οι ανακοινώσεις διαπόμπευσής τους.

 

Οι άνθρωποι που καλούνταν να ενισχύσουν τη «βαριά ελληνική βιομηχανία», εμφανίζονται ως «κοπανατζήδες», με στοιχεία περσινών ελέγχων, οι οποίοι από την πλευρά των υπαλλήλων χαρακτηρίζονται κάλπικοι. Οι ίδιοι καταγγέλλουν πολύμηνη εκστρατεία δυσφήμισης του ΕΟΤ και των εργαζομένων του, με στόχο τη διάλυση του οργανισμού. Μάλλον κακοσχεδιασμένη η επικοινωνιακή στρατηγική που διάλεξε η κυβέρνηση.

 

Στ.Ζ. 

 

Εστω και αργά!..

 

Οτι είναι νόμιμη η διαταγή που είχε εκδώσει ο γ.γ. Περιφέρειας Αττικής, σχετικά με κατεδάφιση αυθαίρετης μικρής κατασκευής στην περιοχή των Μεσογείων, δέχτηκε το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Γιατί αυτό είναι είδηση; Γιατί η επίμαχη διαταγή είχε εκδοθεί προ… δεκαετίας, αλλά η κατεδάφιση είχε σταματήσει με απόφαση προέδρου Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών για τυπικούς λόγους. Με δεδομένους, βέβαια, τους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας, σε συνδυασμό και με το «κάρβουνο που καίνε» οι υπηρεσίες του Δημοσίου, θα μπορούσε να είναι και χειρότερα.

 

Κ.ΚΑΤ.

 

Scroll to top