11/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε απόγνωση οι πράσινοι γραμματείς υπουργείων

Διαμαρτύρονται στη Χαρ. Τρικούπη ότι με την «κινητικότητα» δεν έχουν μείνει υπάλληλοι και δεν μπορεί να βγει η δουλειά. Νέες πρωτοβουλίες Βενιζέλου εν τη απουσία του Σαμαρά.
      Pin It

Διαμαρτύρονται στη Χαρ. Τρικούπη ότι με την «κινητικότητα» δεν έχουν μείνει υπάλληλοι και δεν μπορεί να βγει η δουλειά. Νέες πρωτοβουλίες Βενιζέλου εν τη απουσία του Σαμαρά

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

Μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να πραγματοποιεί «τουρνέ» σε υπουργεία και να προετοιμάζει το δικό του ταξίδι στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, ωστόσο γενικοί γραμματείς υπουργείων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την «κινητικότητα» στο Δημόσιο, καθώς «δεν βγαίνει η δουλειά με τους λίγους εργαζόμενους που θα μείνουν στα υπουργεία».

 

Ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στο επίπεδο των γενικών γραμματέων από τη Χαριλάου Τρικούπη, ήταν τα όσα ακούστηκαν σε συνεδρίαση την Πέμπτη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με τη συμμετοχή των Ο. Κωνσταντινόπουλου, Χ. Πρωτόπαπα και Δ. Καρύδη. «Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες του κυβερνητικού έργου, αφού με την κινητικότητα θα χάσουμε μεγάλο αριθμό πολύτιμων υπαλλήλων μας», είπαν χαρακτηριστικά γενικοί γραμματείς «νευραλγικών» υπουργείων, οι οποίοι ωστόσο σημείωναν ότι δεν έχουν πρόθεση να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση.

 

Είναι πάντως χαρακτηριστική η πληροφορία που διακινήθηκε χθες, ότι ο γ.γ. Εμπορίου παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κινητικότητα. Ο ίδιος διέψευδε κατηγορηματικά τις πληροφορίες, χωρίς ωστόσο να αρνείται τα προβλήματα που προκύπτουν από την κινητικότητα, καθώς από την υπηρεσία του χρειάζεται πάνω από 100 εργαζόμενους, ενώ σήμερα απομακρύνεται περίπου αυτός ο αριθμός εργαζομένων. Τις απόψεις του κ. Κομνηνού ασπάστηκαν μεταξύ άλλων ο γ.γ. στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Μόσχος Κορασίδης, που μιλά για την ανάγκη 300 προσλήψεων στον τομέα, ενώ τίθενται σε κινητικότητα 130 υπάλληλοι, ο γ.γ. του ΥΠΕΚΑ Κώστας Μαθιουδακης, η γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Αννα Στρατινάκη, και ο γ.γ. Στρατηγικών Επενδύσεων, Πέτρος Σελέκος.

 

«Σφήνα» Βενιζέλου

 

Μπορεί η «κυβερνητική βάση» του ΠΑΣΟΚ να εκφράζει το «αδιέξοδο» που προκαλεί στις υπηρεσίες η κινητικότητα, ωστόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος πραγματοποίησε μέσα στην εβδομάδα περιοδεία σε υπουργεία, κατά την οποία συναντήθηκε με τον Γιάννη Στουρνάρα, τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Αδωνη Γεωργιάδη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και εν τη απουσία του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ζήτησε να του παρασχεθεί πλήρης ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στον τομέα της οικονομίας και της ανάπτυξης, αλλά και για την πορεία της μείωσης προσωπικού στον δημόσιο τομέα.

 

Παράλληλα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ως υπουργός Εξωτερικών, με στελέχη της Ν.Δ. να του προσάπτουν πως ακολουθεί τη δική του «διπλωματική ατζέντα». Η πρόσφατη συνάντηση με τον ομόλογό του στην ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, για το θέμα της ονομασίας της γείτονος προκάλεσε αρνητικά σχόλια από το στρατόπεδο της Ν.Δ., καθώς ο Ευάγγ. Βενιζέλος «έσπασε» τη «σκληρή γραμμή» του Αντώνη Σαμαρά και κινείται σε άλλο μήκος κύματος.

 

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ μετάφεραν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έμεινε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης Ομπάμα-Σαμαρά και εκτίμησε ότι οι συναντήσεις στην Ουάσινγκτον έδωσαν ώθηση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν μάλιστα ότι ο Ευάγγ. Βενιζέλος «θα έχει πιθανότατα συνάντηση με τον Τζον Κέρι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την τελευταία εβδομάδα το Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη», γεγονός που αναμφίβολα ενθέτει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο «κάδρο» της παρουσίας της Ελλάδας με τις υψηλές ηγεσίες χωρών του εξωτερικού.

 

[email protected]

 

Scroll to top