11/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

editorial

Ο εμίρης και ο κακομοίρης

Οι αναμνηστικές φωτογραφίες του Αντώνη Σαμαρά με τον Ομπάμα κόστισαν στον κακομοίρη Ελληνα φορολογούμενο μερικές χιλιάδες ευρώ.
      Pin It

Οι αναμνηστικές φωτογραφίες του Αντώνη Σαμαρά με τον Ομπάμα κόστισαν στον κακομοίρη Ελληνα φορολογούμενο μερικές χιλιάδες ευρώ

 

Η αντιπολίτευση ας ζητήσει τον επίσημο λογαριασμό για το πρωθυπουργικό ταξίδι στις ΗΠΑ

 

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι πρωθυπουργός μιας χώρας που μαστίζεται από την οικονομική κρίση. Οι πολίτες της δοκιμάζονται σκληρά από τα οικονομικά μέτρα που επιβάλλουν οι δανειστές. Είναι πρωθυπουργός της χώρας με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας.

 

Είναι πρωθυπουργός σε μια χώρα όπου οι μισθωτοί αμείβονται με μισθούς πείνας, οι συνταξιούχοι αγωνιούν για τις κουτσουρεμένες συντάξεις τους, οι νεόπτωχοι αυτοκτονούν, οι άποροι σιτίζονται από δίκτυα αλληλεγγύης ή την Εκκλησία.

 

Μόλις προχθές η βρετανική εφημερίδα «Guardian» έγραφε ότι «οι οικογένειες (στην Ελλάδα) αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο πείνας, λόγω του θερινού κλεισίματος των δομών αλληλεγγύης».

 

Αυτή την Ελλάδα εκπροσωπούσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όταν συναντούσε στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

 

Για το ταξίδι του αυτό επέλεξε να μεταβεί στην Ουάσινγκτον, αυτός και οι συνοδοί του, ως εμίρης με ό,τι πιο πολυτελές και πολυδάπανο διαθέτει η χώρα. Το προεδρικό αεροσκάφος τύπου Gulfstream, ένα αεροσκάφος που διαθέτει η βασιλική οικογένεια του Κουβέιτ, η βασιλική οικογένεια της Σουηδίας, της Σαουδικής Αραβίας και το Ισραήλ.

 

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το Gulfstream πετάει στις ΗΠΑ. Το 2011 ένα ακόμη ταξίδι τού τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην Αμερική είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων για το υψηλό κόστος που τότε υπολογίστηκε στα 140.000 ευρώ. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να ταξιδέψει και αυτός ως εμίρης. Νόμιμο; Φυσικά. Ηθικό; Οχι.

 

Αν ταξίδευε ως υψηλή προσωπικότητα στις πολυτελείς θέσεις των τακτικών και πολλών πτήσεων που υπάρχουν καθημερινά για τις ΗΠΑ θα επιβάρυνε τον Ελληνα φορολογούμενο, στη χειρότερη των περιπτώσεων, με το ποσό των 40.000 ευρώ.

 

Αντίθετα ο Αντώνης Σαμαράς -αυτός που απολύει δημοσίους υπαλλήλους για να νοικοκυρέψει το κράτος- επέλεξε να ξοδέψει μόνο για τα καύσιμα αυτής της πτήσης τουλάχιστον 140.000 ευρώ. Κάποιοι που γνωρίζουν καλύτερα το θέμα υποστηρίζουν ότι το κόστος είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

 

Στα έξοδα δεν περιλαμβάνονται ούτε τα έξοδα στάθμευσης του αεροσκάφους ούτε οι αμοιβές του διπλού πληρώματος ούτε τα έξοδα ξενοδοχείων για το πλήρωμα ούτε οι πτήσεις ανάμεσα σε Ουάσινγκτον-Νέα Υόρκη.

 

Πρωθυπουργός είναι και έπρεπε να πάει στις ΗΠΑ όπως αρμόζει στο αξίωμά του, θα πουν κάποιοι. Κάποιοι άλλοι θα πουν ότι αυτά είναι φτηνός λαϊκισμός.

 

Θα ξεχνούν προφανώς ότι η χώρα είναι, όπως οι ίδιοι επικαλούνται, σε βαθιά ύφεση που εξαρτάται από τους δανειστές, που κάθε ευρώ που βγαίνει από τα δημόσια ταμεία είναι πολύτιμο.

 

Ο Αντώνης Σαμαράς αλλά και πολλοί άλλοι όμοιοί του, που φυσικά δεν υποφέρουν όπως η πλειονότητα του λαού, θα πρέπει τουλάχιστον να είναι σεμνοί και να μην προκαλούν. Δεν έχουν δικαίωμα στην παραμικρή σπατάλη ειδικά όταν στέλνουν καθημερινά στο ταμείο ανεργίας εκατοντάδες πολίτες. Δεν δικαιούνται να προκαλούν όταν κάθε τρεις και λίγο κατ' εντολήν της τρόικας φορτώνουν με νέα βάρη τον ελληνικό λαό. Οποιος κόβει συντάξεις και κοινωνικές παροχές ας κόψει πρώτα τις δικές του σπατάλες. Δεν είμαστε στο 2004 που με τα χρήματα του Ελληνα φορολογουμένου κυβερνητικά στελέχη «ξεκουράζονταν» σε γειτονικά ξενοδοχεία.

 

Η αντιπολίτευση ας μην αρκεστεί αυτή τη φορά στα πολιτικά συμπεράσματα της επίσκεψης Σαμαρά στη Νέα Υόρκη. Αυτά είναι γνωστά και μόνο τα μεγάλα κανάλια μίλησαν για επιτυχία. Ας ζητήσει και τον λογαριασμό του ταξιδιού.

 

Η Ελλάδα των Μνημονίων δεν προσφέρεται για να ζουν και να κινούνται ως εμίρηδες, αυτοί που μας κατάντησαν κακομοίρηδες.

 

Κ.Μ.

 

Scroll to top