Stournaras-Schauble

11/08/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Bundesbank: «Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο διάσωσης»

Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας αναμένει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον δανειοδότηση από τους Ευρωπαίους εταίρους της, το αργότερο ως τις αρχές του 2014, σύμφωνα με έγγραφο της Bundesbank που επικαλείται το Der Spiegel.
      Pin It

Η Bundesbank, η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας αναμένει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον δάνεια διάσωσης από τους Ευρωπαίους εταίρους της, το αργότερο ως τις αρχές του 2014, τονίζει δημοσίευμα του γερμανικού Der Spiegel, επικαλούμενο έγγραφο της Bundesbank.

Σύμφωνα με το Spiegel, η έκθεση αυτή θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τη συζήτηση στη Γερμανία για το αν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σκοπίμως υποβαθμίζει την προοπτική περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα, πριν από τις γερμανικές εκλογές της 22ης Σεπτεμβρίου. Ως γνωστόν, η κ. Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν κατ ' επανάληψη αναφέρει ότι η ελληνική διάσωση είναι σε καλό δρόμο, απορρίπτοντας την πρόταση για επιπλέον βοήθεια ή ελάφρυνση του χρέους.

Το έγγραφο που επικαλείται το Spiegel, είναι μία έκθεση της Bundesbank για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ.

Στο έγγραφο αυτό – αναφέρει το δημοσίευμα – η τράπεζα προβλέπει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «θα συμφωνήσουν σίγουρα σε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα». Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει κάποιο σχόλιο από την Bundesbank ή το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Η Bundesbank περιγράφει επίσης τους κινδύνους που σχετίζονται με το υπάρχον πακέτο βοήθειας ως «εξαιρετικά υψηλούς» και επικρίνει την έγκριση τον περασμένο μήνα, της δόσης των 5,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από την «τρόικα» των δανειστών – Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ – ως «πολιτικό κίνητρο» προς τη χώρα μας.

Παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της κ. Μέρκελ, έχουν εξάρει το έργο της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν προϋπόθεση της διάσωσης της, η Bundesbank περιγράφει τις επιδόσεις της Αθήνας ως «καθόλου ικανοποιητικές» – σύμφωνα, πάντα,  με το έγγραφο.

efsyn.gr με πληροφορίες από Reuters, Der Spiegel

Scroll to top