19/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πλήρωσε τις απουσίες

      Pin It

Του Ιάσονα Παναγιωτόπουλου

 

Σε αργία τέθηκε ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών για την εκπρόθεσμη δικαιολόγηση απουσιών τριών μαθητών πριν από 3,5 χρόνια ύστερα από μια πρωτοφανή απόφαση σε εφαρμογή του νέου αυταρχικού δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.

 

Η ιστορία ξεκινά τον Μάιο του 2008 και αφορά μια πράξη κοινωνικής ευαισθησίας των περισσότερων καθηγητών και διευθυντών της χώρας: τη δικαιολόγηση απουσιών σε μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα και κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά.

 

Ο τότε προϊστάμενος του γραφείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Γιαννιτσών Παναγιώτης Μόσχος μαζί με ακόμη 40 καθηγητές του 2ου Λυκείου Γιαννιτσών συνεδρίασαν μία ημέρα πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2008 και αποφάσισαν ομόφωνα να δικαιολογήσουν τις απουσίες 3 μαθητών που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα (υγείας, οικονομικά κ.λπ.) ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις.

 

Ωστόσο, ο τότε διευθυντής του Λυκείου, ο οποίος απουσίαζε από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση του συλλόγου, μετά τη λήξη των εξετάσεων του 2008, κατέθεσε μήνυση κατά του συλλόγου καθηγητών για παράβαση καθήκοντος και παραποίηση εγγράφων και κατά του Παν. Μόσχου για συνέργεια.

 

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Πρωτοδικείο Γιαννιτσών, το οποίο τον Ιανουάριο του 2010 επέβαλε τρομακτικές ποινές 17μηνης φυλάκισης με αναστολή στους 40 καθηγητές του σχολείου, τους 6 γιατρούς που είχαν χορηγήσει τα δικαιολογητικά των απουσιών των μαθητών, 2 γονείς και στον Π. Μόσχο για συνέργεια στις κατηγορίες.

 

Η εισαγγελέας αυτόματα απέστειλε την απόφαση στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας για τον κ. Μόσχο και στο τοπικό συμβούλιο για τους 40 καθηγητές με σκοπό να κινηθούν οι ανάλογες πειθαρχικές διαδικασίες.

 

Οι καθηγητές αθωώθηκαν από το υπηρεσιακό συμβούλιο Πέλλας ενώ τα παραπτώματα του κ. Μόσχου χαρακτηρίστηκαν «αναξιοπρεπής συμπεριφορά εντός υπηρεσίας». Ενα παράπτωμα που, σύμφωνα με τον νέο μνημονιακό νόμο, αυτομάτως θέτει τον εργαζόμενο του Δημοσίου σε αργία.

 

«Στη στοά του φόβου εγώ δεν πρόκειται να μπω. Κάθε μέρα μιλούσα με τα παιδιά στο ΕΠΑΛ, παιδιά με προβλήματα και δυσκολίες. Τους έλεγα ότι αφού διαλέξατε επάγγελμα, να φροντίσετε να έχετε γνώσεις, σωστή συμπεριφορά με προγραμματισμό και συνέπεια. Το έχουν καταλάβει αυτό τα παιδιά και για αυτό με αγαπάνε. Αυτό για μένα είναι η δικαίωση», είπε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Παναγιώτης Μόσχος.

 

Οι καθηγητές της πόλης στις 4 Δεκεμβρίου πραγματοποίησαν στάση εργασίας και μαζί με τους μαθητές τους έκαναν πορεία αλληλεγγύης στα Γιαννιτσά υπέρ του Παν. Μόσχου. Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανακοίνωσε προφορικά στον Παν. Μόσχο πως βρίσκεται πλέον σε αργία γιατί υποστήριξε τους καθηγητές που δικαιολόγησαν εκπρόθεσμα τις απουσίες 3 μαθητών.

 

Η ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή της ζητά από το υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει άμεσα την κατάσταση αργίας και να καταργήσει το «αντιδραστικό και αντιδημοκρατικό πειθαρχικό δίκαιο που μεταβάλλει τα σχολεία σε ζούγκλα».

 

 

 

Scroll to top