12/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Θύμα… ρατσισμού!

 

Θύμα του ίδιου ρατσισμού τον οποίο προάγει και στην οποία πιστεύει έπεσε ο Ηλίας Κασιδιάρης. Στο ρατσιστικό αμερικανικό site stormfront.org υπήρξε το ερώτημα: «Τι πιστεύετε για τον Η. Κασιδιάρη; Είναι λευκός Ευρωπαίος;» Οι απαντήσεις το ίδιο αποκρουστικές, όπως και αυτές των ομοϊδεατών τους χρυσαυγιτών για τους μετανάστες στην Ελλάδα: «Κρίνοντας από τις φωτογραφίες φαίνεται να έχει κάποια αφρικανική πρόσμειξη», «μοιάζει με τυπικό ανοιχτόχρωμο Βραζιλιάνο μουλάτο» και πάει λέγοντας. Το κλου της ανάρτησης είναι η προτροπή προς τον βουλευτή της Χ.Α. να κάνει εξέταση DNA για να αποδείξει την ελληνικότητά του. Οταν ο ρατσισμός γίνεται μπούμερανγκ!

 

Τ.Τ.

 

„Πέφτουν οι μισθοί

 

Η Ελλάδα βεβαίως κατακτά συνεχώς πρωτιές στο άθλημα των περικοπών, γι’ αυτό και παίρνει το «αργυρό μετάλλιο» στις μειώσεις των μισθών την τελευταία τριετία με 11,3%, με τη Βουλγαρία στην πρώτη θέση με πτώση 13,2%, ενώ την τρίτη και την τέταρτη θέση κατακτούν η Πορτογαλία και η Ολλανδία -που έκανε την έκπληξη σε αυτήν την «κούρσα» της λιτότητας. Σύμφωνα με έρευνα υπηρεσίας του βρετανικού Κοινοβουλίου, η Βρετανία έχει την επόμενη «χειρότερη» απόδοση με μείωση 5,5%, ενώ αύξηση μισθών καταγράφτηκε στη Γαλλία (0,4%) και τη Γερμανία (2,7%).

 

Ε.Π. 

 

Επιβεβαίωση

 

Την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για την πώληση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ των πανάκριβων οργάνων γυμναστικής που είχε αγοράσει ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν ανέδειξε χθες η Real News και μάλιστα με «χτύπημα» στην πρώτη της σελίδα. Παρέλειψαν ωστόσο οι συνάδελφοι να αναφερθούν στην εφημερίδα μας που έφερε το θέμα στο φως την περασμένη Τρίτη, ανατρέποντας τη «βολική» εκδοχή που είχε αφήσει να διαρρεύσει η Χαριλάου Τρικούπη περί δωρεάν παροχής των οργάνων σε ίδρυμα. Μάλιστα, η Real ήταν από τα ΜΜΕ που είχαν υιοθετήσει τη διαρροή της κοινωνικής προσφοράς του ΠΑΣΟΚ, που αποδείχθηκε «γιαλαντζί». Ας είναι… Σημασία για τους αναγνώστες μας έχει ότι η «Εφ.Συν.», έστω και άκομψα, επιβεβαιώνεται.

 

Δ.Κ.

 

 

„Αδεια η Αθήνα

 

Περισσότερα από 50.000 Ι.Χ. πέρασαν το Σαββατοκύριακο από τα διόδια Αφιδνών και άλλα 65.000 από την Ελευσίνα, με κατεύθυνση την Περιφέρεια. Η κίνηση πάντως είναι μειωμένη κατά 8% σε σχέση με την περσινή έξοδο. Ανοδο όμως εμφανίζουν οι μετακινήσεις με τις συγκοινωνίες και είναι ενδεικτικό ότι στον ΟΣΕ έχουν αυξηθεί οι διαθέσιμες θέσεις κατά 10 έως 12%, με την προσθήκη περισσότερων βαγονιών, κυρίως στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Με ιδιωτικά ή δημόσια μέσα, η «παράδοση» που θέλει άδεια την Αθήνα την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου φαίνεται πως τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια και στα χρόνια του Μνημονίου.

 

Χ.ΤΖ.


„Το Λεξικό της Κρίσης

 

Υπάρχει και εμπλουτίζεται διαρκώς με λέξεις που γεννήθηκαν από την οικονομική ευρω-αναταραχή. Είναι το λεξικό της κρίσης. Ο Νότος είναι ο πλέον ευρηματικός και η Ισπανική Βασιλική Ακαδημία έχει συμπεριλάβει τουλάχιστον 200 νέους όρους στο λεξικό της. Οπως το πορτογαλέζικης έμπνευσης «grandolate», που σημαίνει «διαμαρτυρία κατά υπουργού με επαναστατικού τύπου άσμα», ή το ιταλικό «spreaddite» (η δυστυχία που προκαλεί η αύξηση των σπρεντ) ή το ισπανικό «burbuja» (φούσκα) ή οι ελληνικές «neoptohi» και «poukou», όπως ακριβώς αναφέρεται και σημαίνει «π.κ.», δηλαδή «προ κρίσης».

 

Ε.Π.

  

„Για τη ΝΕΡΙΤ

 

Οι γνωρίζοντες καλά τις τρέχουσες εξελίξεις γύρω από την ΕΡΤ, τη ΔΤ και τη ΝΕΡΙΤ μάς βεβαιώνουν ότι ο Κώστας Σπυρόπουλος δεν περιλαμβάνεται σε όσους με οποιονδήποτε τρόπο ασχολούνται με τον σχεδιασμό της νέας Δημόσιας Τηλεόρασης. Επειδή υπήρξε σχετική αναφορά του ονόματός του και στην εφημερίδα μας, το ψάξαμε και διαπιστώσαμε ότι συνεχίζει τις διακοπές του, χωρίς να ενδιαφέρεται καθόλου για τα τεκταινόμενα στον χώρο του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

 

Γ.Δ.

 

„Για ένα «βράχο»

 

Στα βράχια οδηγούνται οι σχέσεις Λονδίνου – Μαδρίτης για τον «Βράχο» του Γιβραλτάρ. Η κυβέρνηση Ραχόι απειλεί να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο, ή ακόμη και το Συμβούλιο Ασφαλείας, την προεδρία του οποίου έχει αναλάβει η Αργεντινή, έγραφε η «El Pais». Στο παιχνίδι των… διεκδικήσεων μπαίνει τώρα δυνατά και το Μπουένος Αϊρες, όπου σπεύδει τον άλλο μήνα ο Ισπανός ΥΠΕΞ. Η κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες ανακοίνωσε πρωτοβουλία για κοινό μέτωπο των δύο χωρών κατά της Βρετανίας για τη διαφιλονικούμενη κυριαρχία τόσο του Γιβραλτάρ όσο και των νησιών Φόκλαντ, που παραμένουν δύο μικρά, αλλά άκρως… περιζήτητα γεωστρατηγικά σημεία του πλανήτη.

 

Β.Κ.

 

„Πρωθυπουργός …ταξιτζής

 

Τη φήμη του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας φαίνεται ότι ζήλεψε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς έβγαλε το κοστούμι, φόρεσε άνετα ρούχα και κάθισε στη θέση ενός ταξί. Ο ίδιος, αφού ανέβασε σχετικό βίντεο στον λογαριασμό του στο facebook, εξήγησε ότι θέλησε να ενημερωθεί για τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της χώρας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το ταξί είναι «το μόνο μέρος που οι άνθρωποι πραγματικά λένε αυτό που σκέφτονται». Το σημαντικότερο «πρόβλημα» πάντως των Νορβηγών, έτσι όπως το κατέγραψε η δεύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας Aftenposten, ήταν ότι η Apple αρνήθηκε να λάβει αεροφωτογραφίες από το Οσλο.

 

Ν.ΣΒ.

 

„Περασμένα, ξεχασμένα

 

Για τη Συνθήκη των Σεβρών που γράψαμε το Σάββατο υπήρξαν ερωτήματα. Λογικό. Πολλοί είναι όσοι δεν ασχολούνται με την Ιστορία, ενώ πολλοί παλαιότεροι αγνοούν την περίφημη Συνθήκη και την «Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών». Με τη Συνθήκη των Σεβρών φάνηκε ότι τερματιζόταν η περιπέτεια που άρχισε η ελληνική πλευρά. Το όνειρο την ημέρα της υπογραφής ήταν πραγματικότητα. Πολύ εφήμερη όμως. Αν παρέμενε σε ισχύ, η Ελλάδα θα είχε ενσωματώσει την Ανατολική Θράκη (περίπου μέχρι την Κωνσταντινούπολη, η οποία περνούσε σε καθεστώς διεθνούς ελέγχου) και θα είχε νομιμοποιήσει την παρουσία της στη Μικρά Ασία, ενώ φαινόταν να κερδίζει και τις μάχες για τα Δωδεκάνησα και την Κύπρο. Η Τουρκία διαλυόταν! Εχανε, εκτός από την Ανατολική Θράκη, μεγάλες περιοχές της Δυτικής, της Βόρειας και της Νότιας Μικράς Ασίας, αλλά και τα αραβικά εδάφη της. Το όνειρο παρέμεινε όνειρο…

 

Ν.Γ.

 

„Καταγγελία από Λέσβο

 

Συμμαχία στην εκστρατεία φίμωσης της ΕΡΤ στη Λέσβο δεν θα έκανε παρά μόνο ένας υπόλογος της Δικαιοσύνης, «εκβιαστής κατ’ επάγγελμα», όπως αποκαλούν εργαζόμενοι της ΕΡΑ τον Γιάννη Παπούκα. Καθόλου εντύπωση δεν προκάλεσε η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου στον πρώην πρόεδρο της ΝΟΔΕ Λέσβου της Ν.Δ., Στρατή Γόμο, ο οποίος βρέθηκε από την αρχή στο πλευρό του αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ. Μάλιστα δεν δίστασε να αποκαλέσει τον «διαρρήκτη του σταθμού», Γ. Παπούκα, «υπηρέτη του φασιστικού κράτους». Αλήθεια, γι’ αυτή τη συνεργασία τι έχει να πει ο, Λέσβιος στην καταγωγή, τ. πρόεδρος των Δικαστών και Εισαγγελέων και νυν υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου;

 

Αν.Παζ.

 

„Ενταση στο ΔΝΤ

 

Το πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις της ηγεσίας του ΔΝΤ με τις αναπτυσσόμενες χώρες του Ταμείου, και συγκεκριμένα τη Βραζιλία. Σύμφωνα με τους «Financial Times», ο υπουργός Οικονομικών της λατινοαμερικανικής χώρας, Γκίντο Μοντέγα, ουσιαστικά στήριξε τον εκπρόσωπο της χώρας στο ΔΝΤ, Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, όσον αφορά την ουσία των δηλώσεών του για την Ελλάδα και του επέρριψε μόνο «επικοινωνιακά λάθη». Αποτέλεσμα είναι να εκτυλίσσεται ένας γύρος συζητήσεων μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ, πανεπιστημιακών και αναλυτών, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ παρενέβη «πυροσβεστικά» ώστε να «ηρεμήσουν».

 

Ν.ΣΒ.

 

„Ο τουρισμός των γειτόνων μας

 

Υπήρχε μια εποχή που η φράση «Αλβανός τουρίστας» ήταν το αγαπημένο ανέκδοτο του Νεοέλληνα. Παρ’ όλα αυτά η γείτων τροφοδοτούσε την Ελλάδα και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής με ταξιδιώτες. Σύμφωνα όμως με την Ενωση Τουριστικών Πρακτόρων της χώρας, το κύμα εξόδου Αλβανών πολιτών για τις διακοπές τους στο εξωτερικό παρουσιάζει κάμψη κατά 10%, ενώ πλέον αγαπημένοι προορισμοί αποτελούν η Τουρκία και η Ισπανία. Αρμόδιοι για τουριστικά θέματα στην Αλβανία δεν αποκλείουν η κάμψη αυτή να συνδέεται και με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αν και, όπως λένε, τα στοιχεία δεν επιτρέπουν ευθύ συσχετισμό ανάμεσα στα δύο φαινόμενα.

 

Ν.ΣΒ.

 

„Αθλιες συνθήκες

 

Αντί να απαντήσει για την εκρηκτική κατάσταση που έχουν δημιουργήσει στα κέντρα κράτησης μεταναστών οι αδιέξοδες πολιτικές του, με άλλους τα έβαλε ο Ν. Δένδιας. «Φτάνει μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ στο σημείο να δικαιολογεί κακουργηματικού χαρακτήρα αντιδράσεις απέναντι στο δικαίωμα του ελληνικού κράτους να περιορίζει όποιον έχει εισέλθει παράνομα στο έδαφός του!», είπε. Ας θυμηθεί την απόφαση του Πρωτοδικείου Ηγουμενίτσας, που κήρυξε αθώους 15 αλλοδαπούς κρατούμενους που δραπέτευσαν, επειδή οι συνθήκες κράτησης ήταν «άθλιες και άκρως επικίνδυνες για ανθρώπινα όντα» και παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Γι’ αυτά έχει να πει κάτι ο υπουργός;

 

Δ.Αγγ.

 

Scroll to top