12/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ: ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ

Στο μισό ο τζίρος από το 2009

      Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

45

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μπορεί οι έμποροι να τρέφουν προσδοκίες ότι η αυξημένη τουριστική κίνηση και οι καλοκαιρινές εκπτώσεις θα συμβάλουν στον περιορισμό της κατρακύλας του τζίρου στο οργανωμένο λιανεμπόριο, τα στοιχεία ωστόσο δείχνουν ότι η ελεύθερη πτώση πωλήσεων και κερδών συνεχίζεται για πέμπτο συνεχόμενο έτος με διψήφιο ποσοστό.

 

Ερευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου σε δείγμα 2.375 επιχειρήσεων τοποθετεί τον πήχη της φετινής υποχώρησης του τζίρου των καταστημάτων στο 26,7% σε σχέση με πέρυσι, καθώς ο μέσος όρος του κύκλου εργασιών για το 2013 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 232.831 ευρώ από 318.046 ευρώ το 2012.

 

Σωρευτικά ο τζίρος των επιχειρήσεων από το 2009 εμφανίζεται να έχει μειωθεί κατά 45,2% καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, τη χρονιά που ξέσπασε η ύφεση στην Ελλάδα ο μέσος όρος των εσόδων διαμορφωνόταν σε 425,2 χιλιάδες ευρώ.

 

Τα στοιχεία από την πορεία της αγοράς τον Ιούλιο επιτρέπουν πάντως στην ΕΣΕΕ να είναι λίγο πιο αισιόδοξη καθώς δείχνουν ότι ο ρυθμός μείωσης του τζίρου τον προηγούμενο μήνα υποχώρησε στο 3,3% από 8,6% τον Ιούνιο, ποσοστό που αν διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να διαμορφώσει φέτος σε μονοψήφια επίπεδα την απώλεια εσόδων για το ελληνικό εμπόριο.

 

Η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης έχει άμεσο αντίκτυπο και στην κερδοφορία των εμπορικών καταστημάτων. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η βουτιά στα κέρδη αγγίζει το 86% σε σύγκριση με τις εποχές της καταναλωτικής ευφορίας, καθώς το 2009 ο μέσος όρους κέρδους για τα καταστήματα ήταν 49.212 ευρώ, ενώ για το 2013 εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σε 6.925 ευρώ. Πρόκειται για νέα μείωση 45,2% σε ετήσια βάση καθώς το 2012 ο μέσος όρος κέρδους ήταν 12.363 ευρώ, από 25.198 ευρώ το 2011. Με τέτοιες οικονομικές επιδόσεις, οι περισσότεροι έμποροι δεν βλέπουν φως στο τούνελ, ενώ όλοι (σ.σ: εντυπωσιακό το ποσοστό 100%) τα βάζουν με την κυβέρνηση δηλώνοντας δυσαρεστημένοι για τις πολιτικές που ακολουθεί για το λιανεμπόριο.

 

Το 42% φοβάται ότι θα αναγκαστεί να βάλει λουκέτο

 

Το 43% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η ύφεση στον τομέα του εμπορίου θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα, το 29% ότι η κατάσταση θα παραμείνει στάσιμη και το 27% προσδοκά ότι θα μειωθεί. Ενδεικτικό είναι ότι το 42% των εμπόρων εκτιμά ως πιθανό ενδεχόμενο τη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησής τους στο άμεσο μέλλον, ενώ το 58% θεωρούν το σενάριο του λουκέτου ελάχιστα ή καθόλου πιθανό.

 

Περισσότεροι από επτά τους δέκα (74%) δεν προτίθενται να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν ή να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις (σ.σ κατά μέσο όρο ανά κατάστημα απασχολούνται 4 άτομα), ενώ αντίθετα το 15% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το προσωπικό της επιχείρησης θα μειωθεί στο άμεσο μέλλον και μία στις δέκα επιχειρήσεις πιστεύουν πως η επόμενη κίνησή τους είναι να αυξήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους.

 

Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ότι μόλις επτά στους δέκα εμπόρους αρνούνται να καταβάλουν υπερωρίες στο προσωπικό που απασχολούν, ενώ το… 81% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν γίνονται υπερωρίες στα καταστήματά τους.

 

Scroll to top