07/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ισπανικό «όχι» στη σωτηρία

      Pin It

Του Γιώργου Τσιάρα

 

Τα ρέστα του για να αποφύγει την προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και το επαχθές Μνημόνιο που συνοδεύει τα πακέτα διάσωσης παίζει ο Μαριάνο Ραχόι. Με ένα πραγματικό «μπαράζ» δηλώσεων σε ισπανικά και διεθνή ΜΜΕ, ο Ισπανός πρωθυπουργός επιχείρησε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, αλλά και τις αδηφάγους αγορές για την πραγματική κατάσταση της ισπανικής οικονομίας της χώρας του, τουλάχιστον για το 2012, χωρίς ωστόσο να αρνηθεί ότι η χώρα μπορεί στο μέλλον να χρειαστεί ένα συνολικό πακέτο διάσωσης, εάν το κόστος δανεισμού καταστεί «υπερβολικό».

 

«Εχουμε καλύψει σχεδόν το σύνολο του προγράμματος έκδοσης ομολόγων για το 2012», διευκρίνισε ο Ραχόι, αφήνοντας μ' αυτόν τον τρόπο να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να υποβάλει αίτημα διάσωσης μέχρι το τέλος του 2012.

 

«Αν δούμε ότι η Ισπανία χρηματοδοτείται με πολύ υψηλά επιτόκια για καιρό, τότε θα πρέπει να ζητήσουμε (διάσωση), αλλά είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ποια θα είναι συγκεκριμένα η δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

Πρέπει επίσης να δούμε ποιοι είναι οι όροι (της διάσωσης) και στη συνέχεια να διασφαλίσουμε την υποστήριξη όλων των χωρών της Ε.Ε.», επισήμανε, υποστηρίζοντας ότι η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο 2013.

 

Και για «επιδόρπιο» υποσχέθηκε να δώσει λύση στο τεράστιο πρόβλημα των βίαιων εξώσεων εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών από τις τράπεζες και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει πώς ακριβώς θα αντιμετωπίσει αυτή τη χωρίς τέλος κοινωνική τραγωδία.

 

Αυτό που δεν είπε ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός είναι πως τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας για τα ομόλογα δεκαετούς διάρκειας παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένα, φτάνοντας σήμερα κοντά στο 5,8%, με γενικά αποδεκτό κατώφλι βιωσιμότητας το 6%!

 

Ως γνωστόν, η Μαδρίτη έχει ήδη υιοθετήσει πρωτοφανή μέτρα λιτότητας για να μειώσει το έλλειμμά της, με μειώσεις δαπανών και αυξήσεις φόρων για να αποφύγει τη Δαμόκλειο σπάθη του Μνημονίου, χωρίς να το καταφέρει, αφού το τραπεζικό της σύστημα παραμένει στην κόψη του ξυραφιού και το χρέος της οριακά και μόνο «βιώσιμο».

 

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Μαδρίτη ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει να «αιμοδοτεί» με ρευστό τις ουσιαστικά χρεοκοπημένες αυτόνομες περιφέρειες της χώρας και για το 2013, καλύπτοντας τις αποπληρωμές ομολόγων που λήγουν και χρηματοδοτώντας τα τεράστια ελλείμματά τους μέσα από ένα ειδικό ταμείο με κονδύλια ύψους 18 δισ. ευρώ.

 

Η κυβέρνηση έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα βοήθεια προς την Καταλονία, την Ανδαλουσία, τη Βαλένθια και την Καστίλη – Λα Μάντσα, ενώ ακόμη πέντε περιφέρειες έχουν ζητήσει επισήμως βοήθεια.

Scroll to top