13/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενστάσεις για την έλευση των UAV στην Καλαμάτα

Κίνδυνοι για πολεμική εμπλοκή από τα αμερικανικά «δώρα».
      Pin It

Κίνδυνοι για πολεμική εμπλοκή από τα αμερικανικά «δώρα»

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αντιπολεμικών κινήσεων, έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ για τη μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) σε ελληνική αεροπορική βάση, πιθανότατα στην Καλαμάτα.

 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μετά το πέρας της επίσκεψης Σαμαρά στην Ουάσινγκτον, τα αεροσκάφη, τα οποία έχουν και επιθετικές δυνατότητες και έχουν χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο κατά της Λιβύης, αλλά και στο Αφγανιστάν, την Υεμένη, τη Σομαλία και το Πακιστάν, θα έρθουν στη χώρα μας από την Ιταλία, κίνηση που εντάσσεται στην αναδιάταξη των αμερικανικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο, ενώ θα παραμείνουν αυστηρά υπό αμερικανικό έλεγχο, παρότι, όπως αφήνεται να διαρρεύσει, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

 

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η επιλογή αυτή εντάσσεται σε ένα πλέγμα εξελίξεων που αφορούν τις νέες ενεργειακές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, την ψυχρότητα στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Αγκυρας, τον νέο άξονα Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, αλλά και την αστάθεια στη Μέση Ανατολή, με χώρες υψηλού κινδύνου την Αίγυπτο και τη Συρία, ενώ δεν λείπουν και οι προετοιμασίες για δυναμικότερη αντιμετώπιση του Ιράν.

 

«Οι δηλώσεις των ΗΠΑ για δήθεν σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή διαψεύδονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, αφού η βάση της Σούδας και τώρα η αεροπορική βάση της Καλαμάτας θα αποτελούν την αιχμή του δόρατος των επιθετικών πολεμικών σχεδίων της υπερδύναμης και του ΝΑΤΟ εις βάρος λαών και χωρών της περιοχής. (…) Η χώρα μας δεν πρέπει να μετατραπεί σε ένα νεοαποικιακό και στρατιωτικό προτεκτοράτο των μεγάλων δυνάμεων. Η συνεχής απώλεια κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας επανατοποθετεί την Ελλάδα σε μια τριτοκοσμική σφαίρα», σχολίασε το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ησυχος.

 

Από την πλευρά της, η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση επισημαίνει ότι η επιλογή αυτή εντάσσεται στο παγκόσμιο δίκτυο ελέγχου με UAV που επιχειρούν να οργανώσουν οι ΗΠΑ και στο οποίο η Ελλάδα αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο. Θέτει, μάλιστα, το ερώτημα τι επιπλέον θα προσφέρουν τα αεροσκάφη αυτά στην επιτήρηση των συνόρων στο Αιγαίο, αφού, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Drones) θα χρησιμοποιεί και η FRONTEX στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. Επιπλέον, επισημαίνει ότι εξαιτίας δολοφονικών επιθέσεων (με θύματα ακόμη και αμάχους) που πραγματοποιούν τα UAV σε διάφορες χώρες, εκφράστηκαν φόβοι για εκδικητικές επιθέσεις, «με συνέπεια να κλείσουν άρον άρον αμερικανικές πρεσβείες και προξενεία». Και καταλήγει: «Αναλαμβάνει λοιπόν η κυβέρνηση τον κίνδυνο να μετατρέψει τη χώρα μας σε στόχο της δικαιολογημένης εκδίκησης;».

 

Scroll to top