ΑΙΓΥΠΤΟΣ Οι οπαδοί του Μόρσι παραμένουν σε δρόμους και πλατείες, παρά τις απειλές της κυβέρνησης για εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από τον στρατό, ενώ την κατάσταση περιπλέκει η Αλ Κάιντα και η συνεργασία του Καΐρου με το Ισραήλ για την αντιμετώπισή της
Της Ελλης Πάνου
Παραμένουν στους δρόμους, αρνούνται να εγκαταλείψουν τις καθιστικές διαμαρτυρίες, δεν δείχνουν να πτοούνται από τις απειλές της αιγυπτιακής μεταβατικής κυβέρνησης και στρατού, δηλώνουν ότι θα υπερασπιστούν τον σκοπό τους με κάθε μέσο και πάνω από όλα με «την πίστη τους».
Πηγές ασφαλείας και κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν αναφέρει από την Κυριακή ότι είναι θέμα ωρών να αρχίσει η επιχείρηση καθαρισμού των δρόμων, παρά τον κίνδυνο επεισοδίων, αλλά τίποτε δεν έγινε στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. «Το ίδιο είχαν πει και πριν από 15 ημέρες» δήλωσαν οπαδοί του έκπτωτου προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, και ως απάντηση διοργάνωσαν χθες πάλι πορείες -η μια από το τέμενος Φατάχ προς το κέντρο του Καΐρου κατέληξε σε άλλη μια καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο- και κάλεσαν και σήμερα σε νέες συγκεντρώσεις.
«Μείνετε στις θέσεις σας, προστατεύστε την πλατεία» είναι το νέο σύνθημα που έχουν υιοθετήσει τις τελευταίες ημέρες οι ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενθαρρύνοντας τον κόσμο τους να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια αποκατάστασης του Μόρσι στην εξουσία, παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο αποφάσισε την παράταση της κράτησής του για άλλες 15 ημέρες.
Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας επέμεναν στο πρακτορείο Associated Press ότι υπήρχε σχέδιο διάλυσης των συγκεντρώσεων τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, αλλά ισχυρίστηκαν ότι η επιχείρηση ματαιώθηκε μετά τη διαρροή λεπτομερειών για το σχέδιο δράσης.
Συνέντευξη στο BBC
Παρότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση και κάνει ό,τι μπορεί για να αρθεί το αδιέξοδο «μέσω διαλόγου», είπε σε συνέντευξή του στο BBC ο υπουργός Εξωτερικών Ναμπίλ Φάχμι, υπάρχει ανάγκη «αποκατάστασης του νόμου και της τάξης, πρέπει ο κόσμος να μπορεί απρόσκοπτα να φτάσει σπίτι του και να κάνει τις δουλειές του και τελικά αυτή η κατάσταση πρέπει να λυθεί πολύ σύντομα». Εάν οι δυνάμεις ασφαλείας επέμβουν, υποστήριξε ο Φάχμι, τότε θα το κάνουν «με διαταγή δικαστηρίου σύμφωνα με τον νόμο και με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος».
Με τις φήμες λοιπόν στους δρόμους να οργιάζουν και τους οπαδούς του Μόρσι να εκδηλώνουν δημόσια «φόβους για νέα επικείμενη αιματοχυσία», ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Αντλί Μανσούρ, σύμφωνα με την «Al Ahram», συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στο προεδρικό μέγαρο, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του πρωθυπουργού και αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού. Στην ατζέντα, αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, δεν είναι μόνο οι χειρισμοί στην υπόθεση του Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αλλά και η δράση των ισλαμιστών εξτρεμιστών στα σύνορα με το Ισραήλ και τη Γάζα.
Την περασμένη Παρασκευή, μόλις ήταν έτοιμοι να εκτοξεύσουν μια ρουκέτα κατά του Ισραήλ τέσσερις ισλαμιστές σκοτώθηκαν από πύραυλο στην Αίγυπτο, σε ένα χτύπημα που έφερε σε δύσκολη θέση το Κάιρο. Σύμφωνα με το Reuters, το πλήγμα έγινε μετά από συντονισμένες κινήσεις και αποφάσεις Αιγυπτίων και Ισραηλινών, η οργάνωση Ανσάρ Μπαΐτ αλ Μακντις -που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα- υποστηρίζει ότι οι μαχητές της σκοτώθηκαν από ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροπλάνο και το Κάιρο, αμήχανα, προσπάθησε να πάρει επάνω του την κατάσταση για να μην προκληθούν νέα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας εάν φανεί ότι συνεργάζεται με τους Ισραηλινούς.
Ηταν αιγυπτιακό ελικόπτερο που έριξε τον πύραυλο, είπαν οι στρατιωτικοί, την ώρα που αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι «αυτή τη φορά υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», εξέφρασαν ισχυρές αμφιβολίες για το εάν θα γινόταν το παραμικρό έξω από αυτό το πλαίσιο του συντονισμού και υποστήριξαν ότι λίγες ώρες πριν από το χτύπημα κατά των ισλαμιστών, υπήρχε συνάντηση μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας Ισραήλ-Αιγύπτου για την αντιμετώπιση απειλής στην περιοχή της Ράφα.
Αλλες πηγές επιβεβαίωσαν στο διεθνές πρακτορείο ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε την επίθεση σε αιγυπτιακό έδαφος με τη σύμφωνη γνώμη των Αιγυπτίων.
Ενισχύσεις απ’ τον γείτονα
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το Κάιρο έχει ενισχύσει τη συνεργασία με το Ισραήλ μετά την πτώση του Μόρσι, ζητώντας από τους γείτονές του να έχουν έτοιμα μη επανδρωμένα αεροπλάνα από τη δική τους πλευρά των συνόρων, στην περίπτωση που ο αιγυπτιακός στρατός τα χρειαστεί για να αντιμετωπίσει επιθέσεις ενόπλων στο Σινά.
Από την άλλη πλευρά, ο απόστρατος στρατηγός και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, Γκιόρα Εϊλαντ, αντιμετωπίζει επιφυλακτικά όλες αυτές τις θεωρίες περί συνεργασίας. «Δεν υπάρχει συντονισμός επιχειρήσεων με την έννοια “θα επιτεθώ εγώ ή εσύ”, αλλά υπάρχει συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών, πιθανώς σε υψηλότερο επίπεδο τώρα πια, λόγω της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης και των κοινών θέσεων μεταξύ των δυο πλευρών», λέει, υποστηρίζοντας ότι η σιωπή του Τελ Αβίβ για το πρόσφατο περιστατικό είναι μια προσπάθεια «να μη γίνει το θέμα αντικείμενο εκμετάλλευσης από όσους προσπαθούν να σπείρουν ζιζάνια στις σχέσεις των δύο χωρών».