13/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων (16-24 Αυγούστου)

Ο Ριγκολέτο επιστρέφει στη Σύρο

Η όπερα του Βέρντι, με την οποία εγκαινιάστηκε το 1864 το θέατρο «Απόλλων», είναι η κορύφωση ενός τριήμερου αφιερώματος στον μεγάλο Ιταλό συνθέτη.
      Pin It

Η όπερα του Βέρντι, με την οποία εγκαινιάστηκε το 1864 το θέατρο «Απόλλων», είναι η κορύφωση ενός τριήμερου αφιερώματος στον μεγάλο Ιταλό συνθέτη

 
VIVA V.E.R.D.I. Αυτό είναι το σύνθημα του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων: το ακρωνύμιο του κρυφού επαναστατικού μηνύματος στην Ιταλία της δεκαετίας του 1860, που καλούσε σε ενοποίηση υπό τον βασιλιά Βίκτωρα Εμμανουήλ (Vittorio Emanuele Re D' Italia) και παράλληλα τιμούσε τον αγαπημένο συνθέτη των Ιταλών, Τζουζέπε Βέρντι.

 

Ο καταξιωμένος πια θεσμός, πάντα υπό τη διεύθυνση του βιολονίστα Γιάννου Μαργαζιώτη, ξεκινά την Παρασκευή στο θέατρο «Απόλλων» της Σύρου (16-24 Αυγούστου). Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννηση του Βέρντι, οργανώνει ένα τριήμερο αφιέρωμα, που κορυφώνεται τις δύο τελευταίες μέρες με τον «Rigoletto», έργο με το οποίο εγκαινιάστηκε το θέατρο «Απόλλων» το 1864. Θα παρουσιαστεί σε σύλληψη και ενορχήστρωση Θεόδωρου Λεμπέση, στην οποία η εικοσαμελής ορχήστρα εγχόρδων Musica Vitae από τη Σουηδία θα συμπράξει με το Κουιντέτο ξύλινων πνευστών της Καμεράτας της Σμύρνης, και με κορυφαίους Ελληνες σολίστ και συνεργάτες της Λυρικής, όπως την υψίφωνο Βασιλική Καραγιάννη, τη μεσόφωνο Ειρήνη Καράγιαννη, τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου και τον βαρύτονο Χάρη Ανδριανό.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης αριστουργηματικά έργα, όπως το Κουιντέτο για πιάνο αρ. 2 σε λα μείζονα, έργο 81, του Αντονίν Ντβόρζακ, το Κουιντέτο για πιάνο σε φα ελάσσονα, έργο 34 του Μπραμς, αλλά και έργα του «επαναστάτη» του τάνγκο Αστορ Πιατσόλα.

 

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το φεστιβάλ πλαισιώνουν καταξιωμένοι σολίστ, όπως ο πιανίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ναυπλίου, Γιάννης Βακαρέλης, ο σχεδόν μόνιμος πλέον συνεργάτης του φεστιβάλ και 1ος κορυφαίος στη Βασιλική Ορχήστρα της Δανίας, Lars Bjørnkjaer, η πιανίστα και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ «Γύρω από το πιάνο» Αλεξάνδρα Νομίδου, τέσσερις βραζιλιάνικης καταγωγής σολίστ, ο τσελίστας Λεονάρντο Αλτίνο, ο βιολίστας Ραφαέλ Αλτίνο,η πιανίστα και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ μουσικής δωματίου του Ρίο, Σιμόν Λεϊταό, και η πιανίστα και καλλιτεχνική διευθύντρια του Virtuosi Festival International de Musica Recife, Ανα Λουτσία Γκαρθία Αλτίνο.

 

Συμμετέχουν ακόμα ο κιθαριστής και καλλιτεχνικός διευθυντής των φεστιβάλ κιθάρας Νάξου και Βελιγραδίου, Κώστας Κοτσιώλης, ο πιανίστας και συνθέτης Γιώργος Ψυχογιός, δύο σημαντικοί μουσικοί από το Βέλγιο, η βιολονίστα Ιζαμπέλ Σαρντόν και ο Κριστόφ Ντελπόρτ, αλλά και ο ίδιος ο Γιάννος Μαργαζιώτης.

 

INFO: Το πρόγραμμα κατά μέρες στο σάιτ www.festivalcyclades.com. Πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων: Σύρος, θέατρο «Απόλλων», 2281085192. Αθήνα: 2107234567 και www.ticketservices.gr. Οικονομικό πακέτο 6 συναυλιών: 80 ευρώ (μόνο πλατεία).

 

Scroll to top