Pin It

Της Ελλης Πανου

 

Μετά από ένα χρόνο εξαιρετικά δαπανηρής προεκλογικής εκστρατείας, χιλιάδες κομματικές συγκεντρώσεις κι εμφανίσεις των υποψηφίων, 1 εκατομμύριο τηλεοπτικές διαφημίσεις για τις οποίες δαπανήθηκαν πάνω από 2 δις δολάρια, αυτή η μάχη για τον Λευκό Οίκο στο τέρμα της εξελίσσεται σε κούρσα για γερά νεύρα.

 

Αναμενόμενα τα πρώτα αποτελέσματα, με την Πολιτεία του Βερμοντ να δίνει τις ψήφους της στον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ το Κεντάκι, η Νότια Καρολίνα και η Δυτική Βιρτζίνια στον Ρεπουμπλικανό Μιτ Ρόμνει. Μετά, όμως άρχισε ένα θρίλερ, αφού η εκλογή του νέου Προέδρου τελικά εξαρτάται από τις ψήφους πέντε-έξι Πολιτειών.

 

Μέχρι τις 3 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα δεν μπορούσαν να δώσουν ακριβείς προβλέψεις για αμφίρροπες Πολιτείες, όπως η Βιρτζίνια- κρίσιμη για τον Μιτ Ρόμνει- και η Βόρεια Καρολίνα, με τα exit polls να δίνουν ισοπαλία 49%-49%.

 

Μικρό προβάδισμα, σύμφωνα με το δίκτυο CNN είχε ο Ομπάμα στην Φλόριντα, που πρέπει να κερδίσει ο Μιτ Ρόμνει για να κερδίσει και την Προεδρία, μαζί με το Οχάιο, άλλη μια Πολιτεία-κλειδί για τους Ρεπουμπλικανούς, όπου και εκεί προηγείται ο Δημοκρατικός υποψήφιος.

 

Πριν ακόμα κλείσουν οι κάλπες, ο μεν Μιτ Ρόμνει είχε ήδη εξασφαλίσει τις σίγουρες «κόκκινες Πολιτείες, δηλαδή τον «βαθύ» Νότο, με μεγάλο έπαθλο το Τέξας, και τις περισσότερες περιφέρειες της μεσοδυτικής ενδοχώρας.

 

O απερχόμενος Πρόεδρος, από την άλλη πλευρά, μπορεί να υπολογίζει στις ψήφους της Δυτικής Ακτής. Τα πρώτα μαζικά αποτελέσματα από περισσότερες από 20 Πολιτείες έδιναν 64 εκλέκτορες στον Μπαράκ Ομπάμα και 56 στον Μιτ Ρόμνει.

 

Η γενική αίσθηση μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν ότι οι Δημοκρατικοί έχουν περισσότερες εναλλακτικές λύσεις στον γρίφο των εκλεκτόρων απ' ό,τι οι Ρεπουμπλικανοί. Για παράδειγμα, ακόμα κι εάν ο Ομπάμα χάσει το πλέον κρίσιμο πεδίο μάχης, που θεωρείται ότι είναι το Οχάιο, μπορεί να υπολογίζει στις ψήφους άλλων πέντε μικρότερων αμφίρροπων Πολιτειών, τις οποίες κέρδισε το 2008.

 

Αντίθετα ο Ρόμνει, εάν χάσει το Οχάιο θα πρέπει να επικρατήσει σε όλες τις αμφίρροπες περιφέρειες.

 

Γι' αυτό και από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες αυτής της αναμέτρησης είναι η προσέλευση, που πριν από μια τετραετία- με τον ενθουσιασμό, κυρίως μεταξύ των νέων, να έχει κορυφωθεί λόγω της υποψηφιότητας Ομπάμα- κυμάνθηκε στο 62,9%.

 

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να κινητοποιήσουν μεγαλύτερο στρατό εθελοντών απ' ό,τι οι Ρεπουμπλικανοί, αλλά γεγονός είναι ότι αυτή τη φορά το εκλογικό σώμα δεν δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον, η προσέλευση αναμένεται να πέσει κάτω από το 60% και σε αυτό ποντάρει ο Μιτ Ρόμνεϊ.

 

Ορατό είναι φέτος το ενδεχόμενο να υπάρξουν πολλές ενστάσεις, δικαστικές προσφυγές και αιτήσεις για επανακαταμέτρηση ψήφων, πράγμα που μπορεί να καθυστερήσει το τελικό αποτέλεσμα, γράφουν οι New York Times, που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο εκλογικός μαραθώνιος να μην ολοκληρωθεί σήμερα, θυμίζοντας τη μονομαχία Μπους-Γκορ το 2000, την οποία, τελικά, διευθέτησαν τα Δικαστήρια έπειτα από ένα μήνα.

 

Η προεκλογική πόλωση – τόσο για την προεδρία όσο και για το Κογκρέσο- έχει εντείνει την ανησυχία για μια καταστροφική πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο στρατοπέδων, όποιος κι αν εκλεγεί Πρόεδρος, πόσω μάλλον εάν το περιθώριο νίκης είναι οριακό.

 

Ο φόβος είναι ότι δεν θα είναι δυνατόν να αποφευχθεί ο «δημοσιονομικός εκτροχιασμός», δηλαδή δεν θα είναι εφικτή συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για αλλαγές στη νομοθεσία, η οποία τώρα προβλέπει αυτόματη, υποχρεωτική εξοικονόμηση 600 δισ. δολαρίων με περικοπές και αυξήσεις φόρων, από την 1η Ιανουαρίου, για τη μείωση του ελλείμματος.

 

Οπως προειδοποίησε, όμως, η Υπηρεσία Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, τόσο αυστηρή λιτότητα μπορεί να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση το 2013.

 

«Οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με μια σοβαρή κρίση, η οποία, όμως, δεν απασχόλησε σχεδόν καθόλου την προεκλογική εκστρατεία», αναφέρει σε ανακοίνωση της ομάδα επενδυτών και εκπροσώπων συνταξιοδοτικών ταμείων, που δημοσιεύτηκε χθες στον αμερικανικό Τύπο.

 

«Κάθε ημέρα που περνάει χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία για τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος, διαβρώνεται η εμπιστοσύνη», εκτιμά κι ο Λάρι Φινκ- επικεφαλής της BlackRock, που διαχειρίζεται 3,6 τρισ. δολάρια για λογαριασμό επενδυτών- υποστηρίζοντας ότι οι αμερικανικές εταιρείες έχουν κρύψει στα ταμεία τους 1,7 τρισ. δολάρια σε μετρητά και είναι έτοιμες να τα επενδύσουν πάλι στην οικονομία, εάν υπάρξει «απτή και αξιόπιστη» λύση.

 

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι εάν κερδίσει τις εκλογές ο Μπαράκ Ομπάμα, θα αρχίσει ένα χρονοβόρο, επίπονο παρασκηνιακό παζάρι στην Ουάσιγκτον, που θα τρομάξει κι άλλο τις αγορές, σκιάζοντας τα όποια καλά αποτελέσματα έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα η αμερικανική οικονομία.

Scroll to top