15/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «ανίκητη… μητερούλα»

ΓΕΡΜΑΝΙΑ To προφίλ της προσιτής, καθημερινής γυναίκας της διπλανής πόρτας θα χαρίσει άλλη μια εκλογική νίκη στη Μέρκελ, ενώ η αρνητική πολιτική εκστρατεία του αντιπάλου της Στάινμπρουκ μάλλον εκθέτει τον ίδιο.
      Pin It

ΓΕΡΜΑΝΙΑ To προφίλ της προσιτής, καθημερινής γυναίκας της διπλανής πόρτας θα χαρίσει άλλη μια εκλογική νίκη στη Μέρκελ, ενώ η αρνητική πολιτική εκστρατεία του αντιπάλου της Στάινμπρουκ μάλλον εκθέτει τον ίδιο

 

Της Ελλης Πάνου

 

Ο μεν αντίπαλός της προσπαθεί να την προκαλέσει, βλέποντας τα περιθώρια να στενεύουν. Κι αυτή αρνείται κατηγορηματικά να πολεμήσει, προτιμώντας να παίζει τον πετυχημένο ρόλο της «μητερούλας» των Γερμανών.

 

«Ανίκητη» χαρακτηρίζει την Ανγκελα Μέρκελ σε μεγάλη ανάλυση της η εφημερίδα «Handelsblatt», υποστηρίζοντας ότι η φιγούρα αυτή της ασχημούλας, χοντρούλας, συνηθισμένης… αλλά σταθερής, ήρεμης, καθησυχαστικής γυναίκας της διπλανής πόρτας έχει βοηθήσει εξαιρετικά πολύ την καγκελάριο να παραμένει στην κορυφή.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι λίγο πριν φύγει για διακοπές δόθηκε στη δημοσιότητα φωτογραφία με αυτήν και τον σύζυγό της να μεταφέρουν τα πράγματά τους σε πλαστικές τσάντες και σακούλες του σουπερμάρκετ.

 

Το μήνυμα είναι: «Η Μέρκελ είναι ένας απλός άνθρωπος σαν και σένα και σαν και μένα, φυσιολογικός, ταπεινός».

 

Και όπως υποστηρίζει ο πολιτικός αναλυτής Γκέρο Νεουγκεμπάουερ, και η ίδια η Μέρκελ θέλει τους ψηφοφόρους πελάτες της στο «Ξενοδοχείο Μαμά», δίνοντας την εντύπωση της «απρόσιτης» στους πολιτικούς αντιπάλους της και της «σεμνής» στους συμπατριώτες της. Ετσι κέρδισε τις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις. Ετσι, κατά πάσα πιθανότητα, θα κερδίσει και την επόμενη τον Σεπτέμβριο, αφού και η τελευταία δημοσκόπηση της Forsa δείχνει ότι ακόμη και το 45% των ψηφοφόρων των Πρασίνων πιστεύει ότι αυτή θα πρέπει να είναι πάλι καγκελάριος.

 

Ευνοϊκά γκάλοπ

 

Σε γενικές γραμμές, αυτή η έρευνα είναι πολύ ενθαρρυντική για τη Μέρκελ και καθόλου ευνοϊκή για τους Σοσιαλδημοκράτες και τον υποψήφιό τους, Πέερ Στάινμπρουκ, αφού συνολικά το 57% των ερωτηθέντων δηλώνουν σίγουροι ότι αυτή θα είναι πάλι η κερδισμένη της αναμέτρησης στις 22 Σεπτεμβρίου.

 

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν διαλέξει λάθος τακτική, προσφεύγοντας, χωρίς φαντασία, στην αρνητική πολιτική εκστρατεία. Και θυμίζουν ότι η στρατηγική αυτή επιτυγχάνει μόνο εάν είναι έξυπνη, όπως το σλόγκαν του SPD το 1998 κατά του Σοσιαλδημοκράτη Κολ: «Ευχαριστούμε Χέλμουτ, αλλά φτάνει πια».

 

Με τη Μέρκελ, όμως, να αποφεύγει την αντιπαράθεση, ο Στάινμπρουκ είναι σαν να βρίσκεται μόνος του στο ρινγκ, ρίχνοντας γροθιές στον αέρα, και το κόμμα του έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται για την ήττα.

 

Αν και η τακτική του κόμματος είναι να αποφύγει κάθε συζήτηση για συγκυβέρνηση με τη Μέρκελ, για να μην αποξενώσει κι άλλο τους ψηφοφόρους του, ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λέγεται ότι ετοιμάζεται να θέσει σε ψηφοφορία μεταξύ των μελών το σενάριο του «μεγάλου συνασπισμού» με τους Χριστιανοδημοκράτες, στο συνέδριο που θα γίνει λίγες ημέρες μετά τις γενικές εκλογές, προσπαθώντας να διασφαλίσει και τη θέση του στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών.

 

Από το αρχηγείο του κόμματος προσπάθησαν να θολώσουν τα νερά γι' αυτές τις διαρροές, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ακριβώς αλήθεια, δεδομένου ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα χρειάζεται χρόνο, πρέπει να συμμετάσχει το ένα πέμπτο των μελών για να είναι έγκυρο και, με την ευρω­παϊκή κρίση ακόμα στο προσκήνιο, θα πρέπει να βρεθεί λύση πιο γρήγορα. Από την άλλη, ο υποψήφιός τους Στάινμπρουκ έχει δηλώσει ορθά-κοφτά ότι δεν προτίθεται να συγκυβερνήσει με τη Μέρκελ.

 

Η Αριστερά στο 8%

 

Με δημοσκόπηση της Emnid την Κυριακή να δίνει στη συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών-Φιλελευθέρων 46%, στους Σοσιαλδημοκράτες με τους Πράσινους 38% και άλλο ένα κρίσιμο 8% στο Αριστερό Κόμμα, υπάρχουν κι άλλα δυο σενάρια που κανείς δεν «κουβεντιάζει» ανοιχτά: αφενός συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων με την ανοχή του Αριστερού Κόμματος στη Βουλή και αφετέρου τριμερής συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων και Φιλελευθέρων. Το μεν πρώτο απέρριψε ο Γκάμπριελ ως «ανεύθυνο», όσο για το δεύτερο, μπορεί να εξεταστεί μετά τις 22 Σεπτεμβρίου.

 

Scroll to top