ΑΙΓΥΠΤΟΣ Η συνέχιση των σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ οπαδών και πολέμιων του Μόρσι αποτυπώνει τη βαθιά κοινωνική διαίρεση, την ώρα που παρασκηνιακά στήνονται δίαυλοι επικοινωνίας κυβέρνησης και ισλαμιστών
Της Ελλης Πάνου
Ενταση στους δρόμους, διαβουλεύσεις στο πολιτικό παρασκήνιο και η Αίγυπτος παραμένει επικίνδυνα διαιρεμένη, έξι εβδομάδες μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι από την προεδρία.
Εν αναμονή της προαναγγελθείσας κίνησης στρατού και αστυνομίας για να καθαρίσουν δρόμοι και πλατείες από τις καθιστικές διαμαρτυρίες, οπαδοί και αντίπαλοι του Μόρσι συγκρούστηκαν χθες στο Κάιρο, πετώντας πέτρες εναντίον αλλήλων, με τις δυνάμεις ασφαλείας να προσπαθούν με δακρυγόνα να τους χωρίσουν. Η μικρή πορεία των ισλαμιστών προσπάθησε να φτάσει μέχρι το υπουργείο Εσωτερικών, κάτοικοι και περαστικοί, προφανώς υποστηρικτές του στρατού, άρχισαν να τους αποκαλούν «τρομοκράτες» και να τους πετάνε πέτρες για να δεχθούν παρόμοια απάντηση. Οι ταραχές επεκτάθηκαν και στους γύρω δρόμους και προκάλεσαν κυκλοφοριακό πανδαιμόνιο με τα γυναικόπαιδα να προσπαθούν όπως όπως να γλιτώσουν.
Παρασκηνιακά, ωστόσο, γίνεται προσπάθεια να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, με πρωτοβουλία και πρόταση της κορυφαίας θρησκευτικής μουσουλμανικής αρχής της Αιγύπτου -του μεγάλου ιμάμη του Αλ Αζχαρ- προκειμένου κυβέρνηση και Μουσουλμανική Αδελφότητα να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Οι ισλαμιστές δεν απέρριψαν κατ’ αρχάς την ιδέα και δήλωσαν έτοιμοι να συμμετάσχουν σε συνομιλίες εφόσον βέβαια αυτές γίνουν «με τους σωστούς όρους». Από την άλλη, ωστόσο, εξακολουθούν να συντηρούν τις καθιστικές διαμαρτυρίες, κυρίως στην πλατεία Αλ Νάχντα και γύρω από το τέμενος Ράμπαα αλ Ανταουίγια, δύο κεντρικά σημεία του Καΐρου, που έχουν εξελιχθεί σε επίκεντρο της κρίσης.
Και η Αδελφότητα και οι σαλαφιστές του κόμματος Νουρ -του δεύτερου μεγαλύτερου ισλαμικού κόμματος της χώρας- άφησαν χθες να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε συνάντηση, εάν η «άλλη πλευρά τηρήσει τους κανόνες» που οι ίδιοι έχουν θέσει και που θα πρέπει να έχουν στόχο «την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας».
Μερικοί αξιωματούχοι -αναφέρει το Reuters- θέλουν πάση θυσία να αποφευχθεί η αιματοχυσία, που θα βλάψει τις προσπάθειες της μεταβατικής κυβέρνησης να εμφανίζεται ως η νόμιμη αρχή, ενώ οι σκληροπυρηνικοί στον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας φοβούνται ότι θα απολέσουν το κύρος τους απέναντι στην επίδειξη ισχύος της Αδελφότητας και θέλουν να κινηθούν άμεσα. Η εφημερίδα Al Ahram ανέφερε ότι μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας αργά το βράδυ της Δευτέρας, το πιθανότερο είναι οι δυνάμεις ασφαλείας να περικυκλώσουν τα στρατόπεδα των διαδηλωτών, αποφεύγοντας κινήσεις που θα οδηγήσουν σε βίαιη αντιπαράθεση. Ηδη -σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας- έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις γύρω από τις «κόκκινες» περιοχές, για να αποτραπεί η διακίνηση όπλων.
Οπως είπε ο Φαρίντ Ισμαήλ, πολιτικό στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κανείς δεν περιμένει το υπουργείο Εσωτερικών να διαλύσει τις καθιστικές διαμαρτυρίες διά της βίας, προκαλώντας θύματα. «Θα είναι ένα μεγάλο έγκλημα», δήλωσε ο Ισμαήλ, «εκτός από τα άλλα εγκλήματα που έχουν ήδη διαπραχθεί, διότι θα είναι μεγάλο το κόστος σε νεκρούς, αφού στις διαμαρτυρίες μετέχει πολύς κόσμος, ολόκληρες οικογένειες, γυναίκες και παιδιά».
Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης και δυσπιστίας, η κυβέρνηση αποφάσισε να διορίσει 18 νέους κυβερνήτες -οι μισοί εκ των οποίων είναι απόστρατοι στρατηγοί- απομακρύνοντας τους διορισμένους από τον Μόρσι αξιωματούχους. Ενώ δικαστήριο όρισε την 7η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία έναρξης της δίκης συμμάχων του έκπτωτου προέδρου, μεταξύ αυτών και του ηγετικού στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ ελ Μπελτάγκι, με τις κατηγορίες της απαγωγής και του βασανισμού δύο ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.