15/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τριακόσιες εξήντα εννέα φωτογραφίες του τεράστιου αρχείου της συντηρούνται από τη Merrill Lynch

Μέσα από τον φακό της Φρίντα Κάλο

      Pin It

Η αμερικανική τράπεζα Merrill Lynch χρηματοδότησε πέρυσι τη συντήρηση τεσσάρων σχεδίων του Ντιέγκο Ριβέρα (1886-1957), ανάμεσά τους κι ένα για την αμφιλεγόμενη τοιχογραφία του «Man at the Crossroads», που προοριζόταν για το Rockefeller Center της Νέας Υόρκης, αλλά αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της καλύφθηκε. Ο Νέλσον Ροκφέλερ είχε, βλέπετε, ενοχληθεί γιατί απεικόνιζε, ανάμεσα σε άλλους, και τον Λένιν.

 

getFileΦέτος η τράπεζα είναι ο χορηγός ενός πρότζεκτ διάρκειας έξι μηνών που θα αποκαταστήσει 369 φωτογραφίες από τις 6.500 που περιέχονται στο αρχείο της Φρίντα Κάλο (1907-54), συζύγου τού Ριβέρα. Το αρχείο είναι ένας πραγματικός θησαυρός. Θα ‘λεγε κανείς πως μετά από τόσες εκθέσεις, μυθιστορήματα και ταινίες για την υπέροχη Φρίντα, καμιά γωνιά της ζωής και της δημιουργίας της δεν είναι στο σκοτάδι. Ανάμεσα στις φωτογραφίες, που θα υποβληθούν στις πιο σύγχρονες τεχνικές, είναι και αρκετές που τραβήχτηκαν από διάσημους φωτογράφους, όπως ο Μαν Ρέι, ο Εντουαρντ Γουέστον, ο Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν, η Λόλα και ο Μανουέλ Αλβαρεζ Μπράβο. Φυσικά πολλές τις έχει βγάλει η ίδια η Φρίντα, αλλά και ο πατέρας της Γκιγιέρμο, διάσημος φωτογράφος τη δεκαετία του 1930.

 

Η παλιότερη φωτογραφία είναι του 1880, ενώ όλες μαζί καλύπτουν μια περίοδο 70 χρόνων. Το ζευγάρι Ριβέρα-Κάλο είχε μανία με τη φωτογραφία. Η συλλογή περιέχει τα πάντα. Ενσταντανέ από εκδρομές και εκθέσεις, αντικείμενα, γεγονότα που ενέπνευσαν τα έργα τους, φίλους και συγγενείς. Και όταν λέμε «φίλους», εννοούμε παγκόσμιες προσωπικότητες όπως ο Αντρέ Μπρετόν και, φυσικά, ο Λέον Τρότσκι, που είχαν φιλοξενήσει στην Casa Azul, τo περίφημο για τη μοντέρνα αρχιτεκτονική του σπίτι τους, και η Φρίντα είχε μαζί του μια σύντομη έντονη ερωτική περιπέτεια κάτω από το βλέμμα της συζύγου του. Η Casa Azul (Γαλάζιο Σπίτι) είναι από το 1958 μουσείο αφιερωμένο στη ζωγράφο και στεγάζει και το φωτογραφικό της αρχείο.

 

Η συντήρηση των φωτογραφιών ξεκίνησε τον Ιούνιο και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. «Μας βοηθούν να καταλάβουμε πολλές πλευρές της προσωπικότητας της Φρίντα Κάλο, την οικογενειακή τη ζωή, τη σχέση της με τον Ριβέρα και τους φίλους της, τις πολιτικές θέσεις της, αλλά και τη σεξουαλικότητά της, τον περίεργο τρόπο που ντυνόταν, τα προβλήματα υγείας και τις εγχειρήσεις της, την έντονη κοινωνική της ζωή, ακόμα και την απογοήτευσή της που δεν μπορούσε να γίνει μητέρα», δήλωσε η Χίλντα Τρουχίλο, διευθύντρια του μουσείου. «Κάθε φωτογραφία είναι κι ένα κομματάκι στο παζλ της πολύπλοκης ζωής της».

 

Η τράπεζα Merrill Lynch χρηματοδοτεί φέτος 23 προγράμματα συντήρησης έργων τέχνης. Από το 2010 μέχρι σήμερα έχει στηρίξει 56 παρόμοια πρότζεκτ σε 26 χώρες.

 

Επιμ. Β.Γεωργ.

 

Scroll to top