15/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηχογράφηση από τον Μάρτιο του 1970, φυλαγμένη στα αρχεία της Columbia

Ακυκλοφόρητος, παλιός Ντίλαν

      Pin It

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενα ακυκλοφόρητο κομμάτι του Μπομπ Ντίλαν από το 1970, το οποίο έχει τίτλο «Pretty Saro», είναι η καλοκαιρινή έκπληξη που μας επιφύλαξε ο τραγουδοποιός για φέτος. Το τραγούδι είναι μια διασκευή από ένα αγγλικό λαϊκό τραγούδι του 18ου αιώνα και ήδη στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ένα καινούργιο βίντεο που φτιάχτηκε ειδικά γι' αυτό. Το βίντεο κλιπ σκηνοθέτησε η Τζένιφερ Λεμπό, η οποία πριν το επιμεληθεί έκανε τεράστια έρευνα στο Farm Security Administration της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, προκειμένου να επιλέξει από μια δεξαμενή 1.200 φωτογραφιών από τις δεκαετίες του ’40, ’50 και ’60 εκείνες που ταιριάζουν καλύτερα ώστε να ντύσει το τραγούδι με τις εικόνες.

 

Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση τραγουδιού που έμεινε εκτός δισκογραφίας είτε γιατί δεν χώρεσε σε άλμπουμ είτε γιατί είχαν άλλα προτεραιότητα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Ντίλαν το τραγούδησε έξι φορές κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων για το άλμπουμ του «Self Portrait», τον Μάρτιο του 1970, αλλά τελικά δεν το συμπεριέλαβε στην τελική λίστα. Εκτοτε το «Pretty Saro» παρέμεινε φυλαγμένο στα αρχεία της Columbia. Στις 27 Αυγούστου, όμως, ημερομηνία που βγαίνει η πολυαναμενόμενη κασετίνα «The Bootleg Series, Vol. 10 – Another Self Portrait (1969-1971)» το «Pretty Saro» θα είναι εκεί.

 

Η κασετίνα γενικότερα θα περιέχει τραγούδια από τους δίσκους «Nashville Skyline», «Self Portrait» και «New Morning», ενώ, το εξώφυλλο θα έχει ένα έργο που φιλοτέχνησε ο ίδιος ο Ντίλαν. Η Columbia Records θα κυκλοφορήσει το «The Bootleg Series, Vol. 10 – Another Self Portrait (1969-1971)» προσπαθώντας να φωτίσει και να δώσει μια νέα οπτική σε μια… από τις πιο αμφιλεγόμενες περιόδους του καλλιτέχνη. Στην πραγματικότητα θέλει μάλλον να αποκαταστήσει τη χαμένη τιμή εκείνων των δίσκων και να αποδείξει πως για την πορεία του Ντίλαν υπήρξαν ουσιαστικοί και γόνιμοι.

 

Ως απόδειξη στην κασετίνα υπάρχουν σπάνιες και ανέκδοτες ηχογραφήσεις, demos και εναλλακτικές εκδοχές από τα sessions στο στούντιο ηχογράφησης το 1970. Από τις 27 του μηνός θα διατίθεται σε απλή και σε deluxe έκδοση. Στην τελευταία περιλαμβάνεται και dvd με την εμφάνιση του τραγουδοποιού στο ιστορικό φεστιβάλ Isle of Wight τον Αύγουστο του 1969.

 

Μ.Κ.

 

Scroll to top