15/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Ο Πούτιν θα απαντήσει…

 

«Ο πρόεδρος Πούτιν δεν επικοινωνεί με τους ηγέτες ξένων χωρών μέσω του Τύπου και απαντά επιμελώς στις επιστολές που του απευθύνονται», ήταν το μάλλον πικρόχολο σχόλιο Ρώσου αξιωματούχου στο ερώτημα της «Εφ.Συν.» σχετικά με το αίτημα του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά προς τον Ρώσο ηγέτη για μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και προς την Ελλάδα. Κατά τα άλλα, στο απόλυτο μηδέν κινούνται οι ελληνορωσικές σχέσεις, οι οποίες –ελλείψει πρωτοβουλιών– έχουν αφεθεί σε αυθαίρετους καλοθελητές, που θέλουν τον πρόεδρο Πούτιν πότε στη Σπάρτη να γίνεται Σπαρτιάτης, πότε να εξομολογείται στο Αγιον Ορος και πότε να κάνει βόλτες με κότερα στα ελληνικά νησιά. Η Μόσχα δείχνει εδώ και καιρό δυσαρεστημένη από μια σειρά επιλογές της Αθήνας. Ας πάρουν τα μέτρα τους οι αρμόδιοι πριν είναι αργά.

 

Θ.Α.

 

„Αγοραπωλησίες ΜΜΕ

 

Την ανάγκη ελέγχου από το ΕΣΡ και τις εισαγγελικές αρχές της αγοραπωλησίας του 902, αλλά και της περίπτωσης του ΤΗΛΕΑΣΤΥ (Γ. Καρατζαφέρης) επισημαίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. «Το πρώτο ερώτημα αφορά τις περιβόητες άδειές τους και κατά πόσο αυτές είναι νόμιμες και σε ισχύ, αλλά κι αν “νομιμοποιείται” η μεταβίβασή τους σε άλλους ιδιώτες. Ενα δεύτερο έχει να κάνει με το είδος των “επενδυτών” που ενδιαφέρονται» τονίζουν. Προκαλεί εντύπωση «η αδράνεια που δείχνει ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας μπροστά στα τεκταινόμενα. Ειδικά όταν στις δύο προαναφερόμενες περιπτώσεις, ο μέχρι πρόσφατα ιδιοκτήτης ήταν πολιτικός φορέας (κόμμα ή πολιτικός αρχηγός), ενώ δεκάδες εργαζόμενοι χάνουν την εργασία τους», προσθέτουν. Σωστά τα ερωτήματά τους!

 

Τ.Τ.

 

„«Ελληνας άστεγος»

 

«Ελληνας άστεγος. Σας παρακαλώ». Με κεφαλαία γράμματα και το Ελληνας γραμμένο με λίγο πιο μεγάλα, να ξεχωρίζει. Οι ρατσιστικές διαιρέσεις που κάποτε αποτυπώνονταν στις αγγελίες, όπως «Ελληνας ελαιοχρωματιστής», «Διαμέρισμα μόνο σε Ελληνες», φτάνουν τώρα να χωρίζουν τους απελπισμένους σε Ελληνες και ξένους. Μόλις χθες, στην οδό Κολοκοτρώνη, γίναμε μάρτυρες προπηλακισμού επαίτη που δεν είχε την εγκεκριμένη για τους ακροδεξιούς όψη: είχε μακρύ μούσι και μελαψό δέρμα. Δύο αγριεμένοι τον πήραν στο κατόπι και του φώναζαν να γυρίσει στην πατρίδα του. Λες και η κρίση, η πείνα και η απόγνωση κάνουν διακρίσεις σε Ελληνες και ξένους…

 

Δ.Αγγ.

 

„Εργαζόμενοι στη ΔΤ

 

Τα ονόματα των 577 εργαζομένων που θα απασχοληθούν με δίμηνες συμβάσεις στον μεταβατικό φορέα της Δημόσιας Τηλεόρασης ανακοίνωσαν το υπουργείο Οικονομικών και ο ειδικός διαχειριστής της ΕΡΤ. Στον κατάλογο βρίσκει κανείς και ονόματα ορισμένων που πρωτοστατούσαν στις κινητοποιήσεις τις πρώτες μέρες της κατειλημμένης ΕΡΤ, αλλά και «διπλά ονόματα». Συνηθισμένα πράγματα και πολλοί οι λόγοι. Από το δυσοίωνο εργασιακό μέλλον στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, μέχρι τις καλές σχέσεις με κόμματα που πέρασαν από τη διακυβέρνηση αυτού του τόπου. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η διευθυντική ομάδα του φορέα και να οριστικοποιηθεί η θέση υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, δηλαδή του Παντελή Καψή.

 

Ν.ΣΒ.

 

„Οι «μπίζνες» ενώνουν

 

Τα βρίσκουν όπως φαίνεται Ρώσοι και Αζέροι καθώς οι μπίζνες ενώνουν. Ο αγοραστής της ΔΕΣΦΑ, SOCAR, ήρθε σε συμφωνία με την κορυφαία πετρελαιοπαραγωγό εταιρεία Rosneft για να συνεργαστούν στους κλάδους φυσικού αερίου και πετρελαίου. Επισήμως τα στόματα είναι κλειστά, ωστόσο η συμφωνία έχει τη σημασία της αφού μέχρι τώρα στη μικρή αλλά πλούσια σε κοιτάσματα χώρα της κεντρικής Ασίας δραστηριοποιούνταν κυρίως δυτικές εταιρείες, όπως η BP, η Statoil και η Exxon Mobil. Η συμφωνία θα υπογραφεί από τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Μπακού, όπου -ίσως για πρώτη φορά για ενεργειακά θέματα- δεν θα συνοδεύεται από τον γνωστό μας Αλεξέι Μίλερ της Gazprom.

 

Γ.Σμ.

 

„Προχωρεί ακάθεκτος

 

Παρά την εξέγερση, παρά τα θύματα της πρόσφατης βίαιης καταστολής, ο Ταγίπ Ερντογάν είναι αποφασισμένος να μεταμορφώσει τη χώρα. Ετσι, οι στρατώνες φεύγουν από τις πλούσιες δυτικές ακτές για τα βάθη της Ανατολίας, στον Γαλατά θα κατασκευαστεί νέο λιμάνι 700 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα παλιό ναυπηγείο που ανήκε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα γίνει σύμπλεγμα 1,3 δισ. δολαρίων με μαρίνες, δύο πεντάστερα ξενοδοχεία, ένα εμπορικό κέντρο και ένα τζαμί για 1.000 πιστούς. Κερδισμένοι από τον κατασκευαστικό πυρετό είναι φυσικά οι φίλα προσκείμενοι στον Ερντογάν μεγαλοεργολάβοι, αν και οι τραπεζίτες δείχνουν να αμφιβάλλουν και διστάζουν ακόμα να εγκρίνουν τα σχετικά δάνεια.

 

Ε.Π.

 

„Σε διαφορετικές όχθες

 

Την 3η Σεπτεμβρίου διάλεξε ο Ανδρέας Λοβέρδος για τα εγκαίνια των κεντρικών γραφείων του κόμματός του, «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα», τα οποία θα στεγάζονται στην οδό Αμερικής. Την ημέρα αυτή, 39η επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, θα παρουσιάσει και τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος «δίνοντας νόημα στη διπλή επέτειο, για τη δημοκρατική πορεία της χώρας αλλά και της δημοκρατικής παράταξης», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στο επίκεντρο θα βρίσκονται η Διοίκηση και η Δικαιοσύνη «ως βασικοί μοχλοί της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης». Πάντως, μνημονιακή ανάπτυξη και «αλληλεγγύη» βρίσκονται σε διαφορετικές όχθες!

 

Τ.Τ.

 

„Επιβάρυνση ταξιδιωτών

 

«Καταχρηστική πρακτική» καταλογίζει στην «Olympic Air» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Τριαντάφυλλος υποστηρίζοντας πως η εταιρεία, στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου, προχώρησε σε αύξηση των διακεκριμένων θέσεων στις πτήσεις της για τη Χίο, μειώνοντας αντίστοιχα τις οικονομικές θέσεις. Στην ερώτηση που κατέθεσε προς τους αρμόδιους υπουργούς, αναφέρεται σε σοβαρή οικονομική επιβάρυνση των πολιτών και των επισκεπτών του νησιού και ζητεί από την κυβέρνηση να επιληφθεί για «να σταματήσει η συγκεκριμένη αυτή πρακτική προς τα νησιά του Αιγαίου». Καλεί ταυτόχρονα την Επιτροπή Ανταγωνισμού να εκδώσει το περίφημο πόρισμά της για τις αερομεταφορές που εκκρεμεί από το 2010.

 

Ε.Δ.Β.

 

„Για τον Λόταρ Μπίσκι

 

Πέθανε σε ηλικία 71 ετών το ιστορικό στέλεχος της γερμανικής και ευρωπαϊκής Αριστεράς και ένθερμος υποστηρικτής της Ελλάδας, Λόταρ Μπίσκι. Υπήρξε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, μέχρι το 1990 όταν εξελέγη βουλευτής στις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην Αν. Γερμανία με το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS). Διετέλεσε πρόεδρος του PDS από το 1993 μέχρι το 2000 και από το 2003 μέχρι το 2007, καθώς και συμπρόεδρος από το 2007 μαζί με τον Οσκαρ Λαφοντέν. Την ίδια χρονιά εξελέγη πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενώ το 2009 αναδείχθηκε ευρωβουλευτής και πρόεδρος μέχρι το 2012 της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE-NGL). Υπήρξε βουλευτής από το 2005 μέχρι το 2009, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί αντιπρόεδρος της γερμανικής Βουλής, λόγω της άρνησης των υπόλοιπων κομμάτων να στηρίξουν έναν «πρώην πληροφοριοδότη της Στάζι», όπως τον είχαν κατηγορήσει. Ο Λόταρ Μπίσκι βρέθηκε επανειλημμένα στην Ελλάδα, δηλώνοντας την αμέριστη στήριξή του στους αγώνες της Αριστεράς.

 

Ν.ΣΒ.

 

„Στέγαση των φοιτητών

 

Το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους εγείρει εκ νέου ο βουλευτής της Ν.Δ., Λ. Αυγενάκης, επικαλούμενος την αύξηση του ποσοστού των αιτήσεων για τις φοιτητικές εστίες που τα τελευταία χρόνια αγγίζει το 30% από χρόνο σε χρόνο. Ο βουλευτής αναφέρεται στα παραρτήματα του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο, όπου εφαρμόζεται η πάγια πρακτική των ιδρυμάτων να ενοικιάζουν δωμάτια σε παρακείμενα ξενοδοχεία, για να καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες των φοιτητών.Ρητορικό, βεβαίως, το «διά ταύτα» της ερώτησης που κατέθεσε προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας, εάν δηλαδή η κυβέρνηση προτίθεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα, αξιοποιώντας τα κρατικά ή και τα ιδιοκτησίας ΑΕΙ διαθέσιμα κτίρια…

 

Ε.Δ.Β.

 

Scroll to top