Pin It

Του Ιάσονα Παναγιωτόπουλου

 

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Ενιαίου Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής κατέθεσε στον Αντώνη Σαμαρά ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός με αφορμή το αδιέξοδο που έχει προκύψει στη δημοπράτηση και την κατασκευή των τεσσάρων νέων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική (Ανω Λιόσια, Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα).

 

Ο Γ. Σγουρός αποποιείται των ευθυνών του και προσπαθεί να απομακρυνθεί από το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Κατάσταση στην οποία έχει συμβάλει ο ίδιος, και καλεί την κυβέρνηση να πάρει θέση. Σε ανακοίνωσή του ο κ. Σγουρός αναφέρει επίσης πως απομακρύνει την ιδιωτική εταιρεία (Ηλέκτωρ), στην οποία είχε παραχωρήσει με απευθείας ανάθεση τις εργασίες στον ΧΥΤΑ Φυλής.

 

Είχε προηγηθεί το «μπλόκο» στη σύμβαση από το Ζ΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς την ίδια στιγμή τα μηχανήματα του ΕΔΣΝΑ, που μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τις εργασίες, βρίσκονταν στα γκαράζ αχρησιμοποίητα.

 

Ο Γ. Σγουρός είχε επίσης προχωρήσει με διαδικασίες εξπρές στη δημοπράτηση των τεσσάρων νέων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων χωρίς να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ η ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε εκφράσει έντονα τις αντιθέσεις της στο προωθούμενο έργο.

 

Με επιστολή της η ομοσπονδία των εργαζομένων στους δήμους είχε επισημάνει τις αδιαφανείς διαδικασίες των διαγωνισμών και την υπερκοστολόγηση των εργοστασίων (από 440 εκατ. ευρώ, που προέβλεπε η Μηχανική Μελέτη, σε 739 έως 932 εκατ. ευρώ).

 

Την ίδια στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν προχωρήσει σε καμία σύνταξη και έγκριση έκθεσης στρατηγικού περιβαλλοντικού σχεδίου, ενώ τα εργοστάσια απορριμμάτων βρίσκονται εκτός του Περιφερειακού Σχεδιασμού Αττικής ως οφείλουν να κάνουν από τον νόμο

 

Προ των ευθυνών της βάζει την κυβέρνηση στο θέμα των σκουπιδιών ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός σε δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» με την οποία επισημαίνει ότι δεν εφαρμόζονται όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς. Ολόκληρη η δήλωσή του έχει ως εξής:

 

«Ζήτησα από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον πρωθυπουργό να αναλάβει άμεση πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων.

 

Αφορά τον μισό πληθυσμό της χώρας και ο κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία είναι ορατός και τεράστιος.

 

Ζήτησα να σταματήσει η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από τα προβλήματα και να βγει και να αναμετρηθεί μαζί τους και να τα λύσει.

 

Εμείς υλοποιούμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Απορριμμάτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ), που πολλοί από αυτούς που σήμερα καταδικάζουν, τον ψήφισαν μέσα στη Βουλή και στον οποίο έχουν διαχρονικά συμφωνήσει Αυτοδιοίκηση, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

Απομακρύναμε χθες την ιδιωτική εταιρεία από τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και τώρα καλώ την ΠΟΕ-ΟΤΑ και τον πρόεδρό της να συνδράμουν στην πράξη τους συναδέλφους τους, εργαζόμενους στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

 

Οι ανεύθυνες ψεύτικες ανακοινώσεις από τα γραφεία είναι εύκολες. Η αδήριτη πραγματικότητα της καθημερινότητας του ΧΥΤΑ είναι το πρόβλημα που πασχίζουμε να λύσουμε και μέχρι σήμερα η βοήθεια της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι ολοστρόγγυλο μηδέν.

 

Αν η κυβέρνηση στηρίζει τον ΠΕΣΔΑ, που είναι νόμος του κράτους, ας το αποδείξει έμπρακτα. Αν δεν τον στηρίζει, ας τον αλλάξει.

 

Οπως είναι γνωστό, με τον «Καλλικράτη» η αρμοδιότητα για τη διαχείριση των απορριμμάτων ανήκει στους δήμους και τους συνδέσμους τους. Μόνο στην Αττική επιστράτευσαν την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην ιστορία αυτή.

 

Τέλος, ας γίνουν μάθημα τα τριάντα χρόνια απραξίας και στασιμότητας που εκμεταλλεύτηκαν οι επιτήδειοι».

Scroll to top